Rămâi conectat

Politică Administrație

Cazul Kronospan Sebeș: Răspunsul Ministrului Mediului la interpelarea senatorului Alexandru Pereș

Publicat

în

Interpelarea senatorului de Alba, Alexandru Pereș, din decembrie 2015:

Doamnă Ministru,

Alexandru Peres06În urmă cu o săptămână, în municipiul Sebeș a avut loc un nou protest de stradă, menit să tragă încă un semnal de alarmă cu privire la poluarea cu formaldehidă de către SC Kronospan SA. De repetate ori, am adresat întrebări ministerului pe care mai nou îl coordonați, cu privire la gravitatea acestui aspect, dar și la răspunsurile neconcludente primite din partea celor care coordonează activitatea de supraveghere, respectiv Agenția pentru Protecția Mediului Alba (…)

Elit - Gustul Desăvârșit

În cadrul audierii recente a dumneavoastră, pentru a primi învestitura de ministru, ați declarat că vă doriți ca mediul să nu mai fie considerat ,,Cenușăreasă”, și că vă trebuie un răgaz pentru a discuta cu specialiștii din ministerul de resort în privința problemelor variate cu care se confruntă acesta. În acest sens, vă aduc la cunoștință că ministerul pe care îl coordonați a pierdut, în luna iulie, procesul în cazul noii investiții în a doua fabrică de formaldehidă la SC Kronospan SA Sebeș, în vederea suspendării de către comisie a revizuirii autorizației integrate de mediu. Pentru moment, nu se știe când va avea loc recursul pe care Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor urmează să îl ceară instanței superioare. Un lucru însă este cert: în tot acest timp, cetățenii orașului Sebeș sunt nemulțumiți de calitatea aerului și sunt îngrijorați de sănătatea lor, dar mai ales a copiilor, fiind știut că fabrica veche de formaldehidă de 30.000 tone/an, ca de altfel și cea nouă, se află la câteva sute de metri de cartierul ,,Kogălniceanu”, zonă dens populată a municipiului Alba Iulia!

Am rugămintea și vă solicit, totodată, să îmi comunicați care sunt demersurile dumneavoastră în ceea ce privește coabitarea populație-economie într-un mediu înconjurător cât mai puțin poluat, și aici mă refer la rezolvarea într-un mod cât mai favorabil, în primul rând pentru mediu și pentru cetățeni, a problemelor pe care le ridică situația societății comerciale Kronospan SA. Altfel, doleanțele societății civile, reprezentată de ONG-uri, dar și ale locuitorilor din zonă vor fi tot nerezolvate, iar dialogul cu toți factorii implicați va fi un deziderat clamat și inutil!

Cu stimă,  Alexandru Pereş, Senator PNL de Alba”

 

Răspunsul Minitrului Mediului Crisitian Palmer la interpelarea având ca obiect “ Planurile ministerului în ceea ce priveşte protecţia mediului în municipiul Municipiul Sebeş”:

Stimate Domnule Senator,

Urmare a interpelării dumneavoastră având ca obiect “ Planurile ministerului în ceea ce priveşte protecţia mediului în municipiul Sebeş”, vă comunicăm următoarele:

SC KRONOSPAN SEBEŞ SA reprezintă unul dintre principalii agenţi economici potenţiali poluatori din Municipiul Sebeş . Complexitatea activităţii economice desfăşurate, precum şi faptul că este amplasată în imediata vecinătate a cartierului de locuinţe Mihail Kogălniceanu, a făcut ca locuitorii Sebeşului să vadă în acest agent economic sursa majoră de poluare a mediului cu influenţe directe asupra sănătăţii populaţiei.

Pe amplasamentul S.C. Kronospan Sebeş SA funcţionează următoarele instalaţii:

  • -Instalaţia de fabricare formaldehidei cu capacitate de 30.000tone/an,
  • -Instalaţia de fabricare răşinilor formaldehidice lichide şi pulbere,
  • -Instalaţia de fabricare plăcilor tip PAL,
  • -Instalaţia de fabricare plăcilor tip MDF.

Activitatea acestor instalaţii este reglementată prin Autorizaţia Integrată de Mediu nr. SB 67/09.01.2007, revizuită la data de 01.03.2010, emisă de Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Sibiu.

SC Kronospan Sebeş SA a depus în data de 23.09.2013 la Agenţia pentru Protecţia Mediului Alba o solicitare privind revizuirea Autorizaţiei Integrate de Mediu, procedură care nu s-a finalizat. Există un litigiu în instanţă deschis de către Kronospan Sebeş, care a solicitat suspendarea deciziilor emise de APM Alba şi Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor cu privire la documentele solicitate în completarea documentaţiei depuse pentru revizuirea autorizaţiei. Instanţa s-a pronunţat în prima fază în favoarea Kronospan, dar APM Alba şi Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor au făcut recurs, care este în derulare.

Kronospan Sebeş a deschis şi o acţiune în instanţă invocând, anularea celor 2 decizii, dar în data de 18.11.2015 a depus cerere de renunţare la judecată.

Kronospan Sebeş SA are impus prin Autorizaţia Integrată de Mediu, un program de monitorizare a emisiilor în toate punctele de emisie.

Principalele surse de emisie sunt prevăzute cu sisteme de monitorizare on-line a indicatorilor specifici: la uscătorul Krono-Plus a secţiei PAL şi la uscătorul Secţiei MDF se , monitorizează indicatorul pulberi; la instalaţia de formaldefidă este monitorizat indicatorul COT.

Pentru restul punctelor de emisie a poluanţilor în atmosferă sunt prevăzute monitorizări lunare, trimestriale, anuale în funcţie de mărimea sursei de poluare şi natura poluantului.

Monitorizările se realizează cu laboratoare acreditate Renar la secţia chimică iar la secţiile plăci cu laboratorul propriu care se intercalibrează anual cu un laborator acreditat.

Comisarii Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul Judeţean Alba verifică, în cadrul inspecţiilor desfăşurate pe amplasament, toate monitorizările realizate de agentul economic. Din anul 2009 (când s-a achiziţionat şi instalat la uscătorul Krono Plus un sistem performant de filtrare-filtru UTWS) nu s-a înregistrat nicio situaţie de depăşire a valorilor limită de emisie pentru indicatorii monitorizaţi

Imisiile de formaldehidă sunt monitorizate în Sebeş în 2 puncte, de către Agenţia pentru Protecţia Mediului Alba. Primul punct funcţionează de la punerea în funcţiune a agentului economic, în imediata vecinătate a platformei Kronospan, iar cel de-al doilea punct funcţionează în cadrul staţiei de monitorizare AB2 Sebeş începând cu 03.02.2014. Conform înregistrărilor APM Alba, din anul 2011 până în prezent, nu s-au înregistrat depăşiri ale indicatorului formaldehidă.

în ceea ce priveşte imisiile de pulberi pM 10, acestea sunt monitorizate în staţia AB 2 Sebeş. Accidental se înregistrează depăşiri, în special iarna, o influenţă mare având încălzirea zonelor rezidenţiale cu combustibili solizi, la care se adaugă circulaţia mijloacelor auto şi alte activităţi industriale din zonă. Nu se poate cuantifica aportul fiecărei sursa de poluare cu pulberi.

Pe acelaşi amplasament, este în curs de definitivare montarea unei instalaţii pentru producerea formaldehidei, cu o capacitate de 60.000 t/an, de către SC KRONOCHEM SEBEŞ SRL. Pentru construcţia acesteia există acordul de mediu nr. SB 19/26.10.2012, emis de Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Sibiu. în data de 06.01.2015, SC KRONOCHEM SEBEŞ SRL a depus la A.P.M. Alba documentaţia de solicitare a autorizaţiei integrate de mediu.

în prezent este în curs de desfăşurare procedura legală de reglementare. Kronochem Sebeş SRL a achiziţionat şi instalat 2 staţii de monitorizare imisii formaldehidă care vor funcţiona în paralel cu instalaţiile gestionate de Agenţia pentru Protecţia Mediulu Alba. De asemenea, va fi monitorizat on-line indicatorul formaldehidă la punctul de emisie al instalaţiei de fabricare formaldehidă şi nu indicatorul COT, ca în vechea instalaţie. Funcţionarea la capacitatea de 60.000tone/an al noii instalaţii se va face în condiţiile opririi instalaţiei de 30.000tone/an.

SC Kronochem Sebeş SRL nu a făcut obiectul unui litigiu în ce priveşte procedura de autorizare.

Astfel, referitor la amplasarea celor doua instalaţii de producere a formaldehidei, menţionăm că au fost respectate toate prevederile legislaţiei de mediu în vigoare, luându- se în considerare şi prevederile studiilor privind starea de sănătate a populaţiei.

În speranţa că informaţiile furnizate vă sunt utile, vă asigurăm, stimate domnule senator, de sprijinul nostru, şi totodată, vă stăm la dispoziţie pentru eventuale informaţii , suplimentare.”

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

Comunicat de presă| PSD susține Cupru Min Abrud! 43 de milioane de lei pentru investiții și susținerea producției!

Publicat

în

Comunicat de presă| PSD susține Cupru Min Abrud! 43 de milioane de lei pentru investiții și susținerea producției!

În ședința de astăzi, Guvernul a aprobat Memorandumul inițiat de Ministerul Economiei, prin care Cupru Min Abrud să beneficieze de un procent de 50% vărsăminte la bugetul de stat, reprezentând dividende din profitul realizat în anul 2021, pentru a asigura sursa proprie de finanţare a investiţiilor şi de susţinere a producţiei. Astfel, 43 de milioane de lei vor fi alocate pentru optimizarea proceselor de producție și pentru obținerea unui concentrat de cupru de calitate mai bună.

Ministrul Economiei, social-democratul Florin Spătaru, se ține de cuvânt și așa cum a promis a promovat Memorandumul pentru repartizarea a 50% din profitul Cupru Min pentru susținerea producției și a investițiilor de care are nevoie compania.

În calitate de parlamentar al județului Alba voi susține solicitările și necesitățile oamenilor de aici și voi fi mereu alături de ei. La ambele vizite ale ministrului PSD, Florin Spătaru, am promis că vom fi alături de angajați, de companie și de comunitățile locale.

Elit - Gustul Desăvârșit

Prin promovarea Memorandumului a fost aprobată o derogare de la OG nr. 64/2001 care prevede ca societățile și companiile cu capital majoritar sau integral de stat să verse 90% din profitul pe 2021 la bugetul de stat. Prin prezentul act normativ, Guvernul a aprobat ca Societatea Cupru Min SA să verse un procent mai mic de 90%, dar nu mai puțin de 50% din profitul companiei către bugetul de stat.

Ministerul Economiei a anunțat că Planul de management al Cupru Min prevede o serie de proiecte de investiții, precum lucrări de supraînălțare baraj iaz decantare Valea Șesei de la cota 705 mdM la cota 710 mdM, proiectarea, achiziția, montajul și punerea în funcțiune a unei linii noi de flotație care să prelucreze o cantitate de cca 500-600 t/h, cu o eficiență tehnologică de minim 82% și achiziție de utilaje de mare capacitate pentru exploatarea carierei de cupru.

Deputat PSD Alba, Tuhuț Radu-Marcel


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Premierul Nicolae Ciucă anunță memorandumul prin care CupruMin are banii necesari pentru investiții și locuri de muncă: Ce lucrări vor fi finanțate

Publicat

în

Premierul Nicolae Ciuca anunța memorandumul prin care CupruMin are banii necesari pentru investitii și locuri de munca: Ce lucrări vor fi finanțate

Premierul Nicolae Ciucă se ține de cuvânt. Azi, domnia sa a informat că guvernul a aprobat Memorandumul pentru repartizarea a 50% din profitul societății din Apuseni.

Suma rezultă din profitul realizat în anul 2021, pentru a asigura sursa proprie de finanţare a investiţiilor şi de susţinere a producţiei. Guvernul a acordat această derogare în cazul Cuprumim, urmare a vizitei premierului Nicolae Ciucă în Apuseni, ocazie cu care managementul companiei, președintele CJ Alba, Ion Dumitrel și vicepreședintele Camerei Deputaților, Florin Roman, au insistat pe nevoia de retehnologizare, ceea ce înseamnă locuri de muncă noi și creșterea producției. În cazul altor companii cu capital de stat, 90% din profit a fost direcționat spre bugetul de stat.

Elit - Gustul Desăvârșit

Din acești bani vor fi finanțate: lucrări de supraînălțare baraj iaz decantare Valea Șesei, achiziția, montajul și punerea în funcțiune a unei linii noi de flotație care să prelucreze o cantitate de cca 500-600 t/h, cu o eficiență tehnologică de minim 82% și achiziție de utilaje de mare capacitate pentru exploatarea carierei de cupru.

Ing. Tiberiu Rațiu, director general CupruMin


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Beniamin Todosiu (deputat USR): „Performanța” Guvernului PNL-PSD-UDMR: A ratat prima tranșă din PNRR și riscă să piardă miliarde de euro

Publicat

în

Beniamin Todosiu (deputat USR): „Performanța” Guvernului PNL-PSD- UDMR: A ratat prima tranșă din PNRR și riscă să piardă miliarde de euro

Guvernul PNL-PSD-UDMR își demonstrează tot mai mult incompetența, iar activitatea dezastruoasă a Coaliției Sărăciei riscă să coste România miliarde de euro, bani europeni.

Cea mai nouă „performanță” a Executivului condus de generalul Ciucă este RATAREA primei tranșe din Planul Național de Redresare și Reziliență. Comisia Europeană a anunțat oficial că prima cerere de plată, depusă de România pentru PNRR, în valoare de 2,6 miliarde de euro, NU VA FI APROBATĂ, iar evaluarea a fost prelungită până în luna septembrie. Guvernul spera ca această primă transă să intre până la finalul lunii iulie, ceea ce ar fi fost o gură de oxigen pentru economia românească aflată în criză.

Cu alte cuvinte, Guvernul PNL-PSD-UDMR dă încă o dovadă de amatorism și delăsare, pentru că nu își îndeplinește jaloanele impuse pentru prima tranșă de fonduri europene. Situația este îngrijorătoare, deoarece aceste jaloane erau cele mai simple impuse în Planul Național de Redresare și Reziliență, iar, dacă PNL și PSD s-au încurcat la acestea, devine dramatic pentru celelalte seturi de jaloane.

Elit - Gustul Desăvârșit

Anul acesta, din PNRR, România ar fi putut primi în jur de 10 miliarde de euro, bani care ar fi putut intra în investiții, în condițiile în care economia țării e sufocată de deficitul bugetar și de inflație.

Situația este cu atât mai gravă cu cât Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene susține că această amânare vine la solicitarea Guvernului României și nu a Comisiei Europene, pentru că în regulament nu există posibilitatea ca Bruxelles-ul să ceară o asemenea amânare. E mai mult decât o dovadă că Guvernul nu și-a făcut treaba și România riscă să piardă o mare parte din banii alocați ca stat membru pentru redresare și reziliență. Această amânare pune în pericol și cea de-a doua cerere de plată pe care, potrivit regulamentului, România o poate depune în decursul acestui an.

Ce face în acest timp Guvernul PNL-PSD-UDMR? Cum îi stă bine unui guvern mafiot, pregătește un nou tun din banii publici. După ce a crescut taxele, e timpul să sifoneze noii bani care se adună la buget.

Guvernul Ciucă a aprobat recent o nouă schemă de ajutor de stat în valoare de 300 de milioane de euro pe care îi vor aloca către 30 de firme. Acești bani nu provin din surse externe, de la Uniunea Europeană, ci sunt 100% din taxele și impozitele românilor. Probabil că, în culisele celor trei partide politice, au fost și alese deja cele 30 de firme norocoase, care vor primi ajutorul de stat. Vor fi, ca de fiecare dată, firmele băieților deștepți, înșurubați politic și care cotizează la pușculițele de partid.

Beniamin Todosiu

Deputat USR de Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare