Cât este valabil certificatul verde cu 3 doze? Când nu va mai fi nevoie de certificat Covid?
Cât este valabil certificatul verde cu 3 doze? Când nu va mai fi nevoie de certificat Covid?
Propunerea Centrului European de Control al Bolilor este ca certificatul verde Covid-19 care arată vaccinarea cu trei doze să fie valabil până la 30 iunie 2023, a declarat, duminică seara, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. Aceasta nu înseamnă că va fi și nevoie de document la nivelul UE sau în țară până atunci.
„Nu va mai fi nevoie (să arătăm certificatul verde când mergem în UE – n.red.) atunci când va scădea foarte mult transmiterea acestei boli. Din păcate, măsura nu poate fi unitară, pentru că și nivelul de vaccinare este diferit între diversele țări în momentul de față. Atunci când o să existe o dovadă că această boală este o infecție banală care nu mai pune probleme sistemelor de sănătate și numărul cazurilor se reduce foarte mult, cu siguranță se va lua această măsură după o perioadă de tranziție care nu cred că o să fie foarte lungă.
În țară, dacă v-ați uitat, în urma vaccinării, pe certificatul dumneavoastră este o dată de valabilitate stabilită tot la nivel european ca și durată, care este data de 30 iunie 2022. Dacă unii au a treia doză, valabilitatea propusă la nivelul Centrului European de Control al Bolilor este de 30 iunie 2023. Una este valabilitatea și altceva este aplicabilitatea. Este diferit. El este valid, dar să vedem dacă va mai fi nevoie să fie aplicat și la noi și la nivel european”, a afirmat, la Antena 3, Alexandru Rafila.
Oficialul din guvern a subliniat că nu este nevoie pe plan intern de un certificat Covid cu trei doze de vaccin, acesta fiind necesar doar pentru călătoriile în UE.
„Să lămurim chestiunile cu certificatul. N-am schimbat absolut nimic în intern. Nu este nevoie de un certificat care să impună utilizarea celor 3 doze iar pentru călătorii în spațiul UE lucrurile într-un fel s-au ușurat. De ce? Pentru că ai una dintre cele 3 alternative la îndemână, indiferent unde călătorești în UE, și toate țările se aliniază la acest lucru: testare PCR, trecere prin boală sau vaccinare cu doza booster numai dacă au trecut 9 luni de la încheierea schemei de vaccinare pentru care fiecare a optat. Nu se aplică în România.
Știu că au fost și niște proteste legate de un punct pe care nu știu cine l-a pus în discuție, sigur nu Ministerul Sănătății, referitor la adoptarea prin Hotărâre de Guvern a modului de utilizare a certificatului verde pe teritoriul național. Nu era decât o chestiune procedurală. În niciun caz n-a existat discuție sau intenție privind introducerea certificatului acesta electronic Covid în această perioadă pentru alte tipuri de activități decât cele care sunt reglementate în acest moment.
Protecția este mai bună dacă faci doza a treia, pentru că s-a observat că imunitatea pe care o generează vaccinul – fie doză unică dacă discutăm de Johnson, fie două doze dacă discutăm de Pfizer sau Moderna sau AstraZeneca – este limitată în timp iar aceste 9 luni sunt un maxim în care imunitatea ar putea să fie suficientă, încât să nu faci o formă gravă de boală. Atunci s-a introdus doza booster ca să evite cazurile grave și decesele”, a afirmat Rafila.
Sursa: digi24.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
FOTO | Trafic blocat pe Valea Oltului, din cauza unei viituri: Realuarea circulației, în aproximativ 5 ore
Trafic blocat pe Valea Oltului, din cauza unei viituri: Realuarea circulației, în aproximativ 5 ore Traficul este blocat pe Valea Oltului / DN 7, la kilometrul 206 din cauza unor aluviuni în cantități mari ce au căzut pe carosabil. Autoritățile județului Vâlcea, mai exact drumarii de la Secția de Drumuri Naționale (SDN) sunt în alertă […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
Ce nume se sărbătoresc de Sfânta Ana 2024. Care este originea numelui pe care îl poartă mii de românce
-
Opinii - Comentariiacum 7 ore
14 septembrie – Înălţarea Sfintei Cruci, singura sărbătoare în care se ţine post aspru
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
9 septembrie: Ziua Sfintei Ana, ocrotitoarea copiilor și a maternității. Ce nume se sărbătoresc
-
Sănătatea și naturăacum 4 zile
Varza murată – proprietăţi, leac popular excelent pentru minte, inimă şi… trup
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
12 septembrie: 142 de ani de la nașterea, la Cenade, a marelui Ion Agârbiceanu. Povestea din care s-a inspirat pentru Fefeleaga
-
Opinii - Comentariiacum 21 de ore
13 septembrie: Ziua internaţională a ciocolatei, cel mai iubit gust de pe cele şapte continente