Rămâi conectat

Ştirea zilei

Cât contribuie județul ALBA la PIB-ul României: Economiile din 28 de județe reprezintă fiecare sub 2%

URSALEȘ Iulian

Publicat

în

Cât contribuie județul ALBA la PIB-ul României: Economiile din 28 de județe reprezintă fiecare sub 2%

Economiile a 28 de județe din România reprezintă fiecare sub 2% din PIB-ul național, Clujul fiind singurul județ al cărui produs intern brut are o pondere de peste 5% în economia națională, reiese dintr-un raport al Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză (CNSP).

Situația se nuanțează dacă luăm în calcul și populația județelor, PIB/cap de locuitor, un indicator ce poate oferi indicii cu privire la nivelul de trai, fiind mai mare în județe cu economii relativ mici.

Ies în evidență din acest punct de vedere Sibiul (locul 7 din punct de vedere al PIB/cap de locuitor și 12 din punct de vedere al ponderii economiei locale în economia națională), Gorjul (locul 6 la PIB/cap de locuitor și 21 la ponderea PIB local în PIB național), Alba (locul 8/ locul 20), precum și Tulcea, care contribuie cu doar 0,8% din economia României (locul 39), dar PIB-ul pe cap de locuitor este de 85,4% din media națională (locul 13).

Un singur județ din România, Vaslui, are un PIB pe cap de locuitor de sub 50% din media națională.

Din datele CNSP reiese că opt județe au un PIB de sub 1% din PIB-ul României, 20 se situează între 1% și 2%, 12 între 2% și 5% și doar două peste 5% (București și Cluj).

Datele privind piața muncii de la nivel local indică disparități similare, însă diferența dintre Capitală și următoarele clasate este ceva mai redusă.

Astfel, circa 16,2% din populația ocupată a României și 19,3% din numărul mediu de angajați locuiesc în București. Ei au cele mai mare venituri, de 138,7% din media națională.

Clasamentul este similar celui privind ponderea PIB, dar există și câteva deviații.

Județul Constanța este pe locul 4 la nivel național în ceea ce privește populația ocupată și numărul mediu de salariați, însă veniturile acestora sunt de doar 89% din media națională.

Similar, în județul Bihor, ocuparea este ridicată și numărul de angajați mare, însă câștigul salarial mediu net este sub media națională, respectiv 82,2% din aceasta.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Carduri de energie 2024: Valabilitatea, prelungită. Expiră la 31 mai

Unirea Ziarul

Publicat

în

Carduri de energie 2024: Valabilitatea a fost prelungită. Expiră la 31 mai Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită, astfel că românii mai pot face plăţi reduse ale facturilor. Aceasta este una dintre cele mai importante măsuri sociale decontate anul trecut din fonduri europene, de care beneficiază 2,8 milioane de locuințe. Pentru că 1,1 milioane […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea