Rămâi conectat

Actualitate

Casa Verde Fotovoltaice 2022: Cererile pentru subvenție de la stat. Când începe noua sesiune de depuneri, anunțul președintelui AFM

Ziarul Unirea

Publicat

în

Casa Verde Fotovoltaice 2022: Cererile pentru subvenție de la stat. Când începe noua sesiune de depuneri, anunțul președintelui AFM

Președintele Administrației Fondului pentru Mediu (AFM) anunță că luna viitoare se vor putea depune noi cereri pentru subvenții la instalarea de panouri fotovoltaice de către persoanele fizice. AFM nu a terminat însă nici verificarea tuturor cererilor depuse în 2019.

Citește și: Casa Verde Fotovoltaice în 2022. Lista documentelor necesare și condiții de finanțare

“Estimez că undeva în luna iunie va porni programul cu noua metodologie și după asta ține de instalatori cât de repede vor reuși să instaleze panourile pentru fiecare gospodărie în parte. Toare cererile care au fost depuse și vor fi declarate eligibile, AFM la va finanța, chiar dacă se va depăși puțin bugetul alocat. Noi am mers pe o contractare de 150%, vom finanța absolut toate cererile care vor fi depuse”, a declarat președintele AFM.

Care este acum stadiul programului

Marian Mândru, coordonator de campanii la Greenpeace și fondator al comunității online “Protecția Prosumatorului”, a întrebat AFM despre stadiul programului “Casa Verde Fotovoltaice”, la sfârșitul lunii trecute. AFM a răspuns că pentru sesiunea 2019 a programului din cele 12.156 de sisteme solicitate la decontare, au fost finanțate 10.960, iar restul de 1.196 sunt în curs de verificare.

“În sesiunea deschisă în 22 decembrie 2021 au fost depuse în cadrul programului (…) un număr de 44.389 dosare de finanțare. Întrucât nu dispune de resursele necesare analizei tuturor dosarelor în cadrul programelor deschise, Administrația Fondului pentru Mediu a făcut demersuri și pentru externalizarea analizei dosarelor depuse în acest program, respectiv a demarat procedura de achiziție servicii de evaluare cereri de finanțare, fiind în acest moment în stadiul de evaluare a ofertelor”, a mai transmis AFM celor de la Greenpeace. Instituția a precizat că respectivul contract pentru servicii de evaluare nu a fost încă atribuit.

Într-adevăr, în sistemul electronic de achiziții publice, licitația de 8 milioane de lei pentru contractul pe care AFM vrea să îl încheie pentru ca cineva să facă evaluarea cererilor de finanțare apare ca fiind în desfășurare. Însă tot acolo citim că că termenul pentru evaluarea tehnică și financiară a ofertelor este 19 iulie.

Așadar, AFM nu a finalizat nici evaluarea tuturor dosarelor depuse în 2019, până la evaluarea celor depuse în 2021 vedem că va mai trece ceva vreme, dar noul președinte al instituției anunță oamenii că în iunie se pot înscrie să depună noi cereri de finanțare pentru a primi subvenția. Totuși, deși a promis publicarea unui nou ghid de finanțare în 29 aprilie, pe baza căruia să se finanțeze noile cereri, pe pagina AFM nu îl vedem decât pe cel vechi. Iar programarea AFM arată că se vor organiza lunar sesiuni de depunere de cereri de finanțare în acest an, între iulie și noiembrie.

Programul Casa Verde Fotovoltaice presupune acordarea unei subvenții de până la 20.000 de lei, care să acopere maximum 90% din costurile de instalare a unui sistem fotovoltaic on-grid de către persoanele fizice.

Laurențiu-Adrian Neculaescu a fost numit președinte al AFM în februarie, înlocuindu-l pe Lorand Fulop, care a rezistat la cârma instituției doar șase luni. Este a șaptea numire a unui președinte AFM, în mai puțin de trei ani.

sursa: economica.net


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Mesaje false, transmise în numele ANAF: Anunțul reprezentanților instituției

Ziarul Unirea

Publicat

în

Mesaje false, transmise în numele ANAF: Anunțul reprezentanților instituției O nouă campanie de mesaje false, transmise în numele ANAF, este în desfășurare în această perioadă. Contribuabililor, persoane juridice, le este solicitată „lista entităților externe care au de achitat către societate sume mai mari de 10.000 de euro”. Falsificatorii motivează că „scopul acestei solicitări este de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea