Care este rolul unui poliţist rutier în intersecţie. Titi Aur: „Traficul se transformă într-un nod în care toată lumea e atentă la ce vrea agentul”
Care este rolul unui poliţist rutier în intersecţie. Titi Aur: „Traficul se transformă într-un nod în care toată lumea e atentă la ce vrea agentul”
Fostul pilot de raliuri și instructor de conducere defensivă, Titi Aur, a explicat care este rolul unui poliţist rutier în intersecţie, dar şi de ce nu se fluidizează mereu traficul atunci când aceştia îşi fac apariţia în zone aglomerate.
„Tendinţa şoferului fără experienţă sau a celui mai timid este să reducă viteza atunci când vede poliţistul dirijând circulaţia. Şi atunci, apare o tensiune: poliţistul face semn să mergi mai repede, tu ca şofer începător sau mai timid încetineşti, de fapt, iar buna intenţie a poliţistului de a fluidiza traficul se transformă într-un nod în care toată lumea e atentă la ce vrea agentul”, a spus Titi Aur pentru DC NEWS.
„Ce trebuie să ştim însă, este că ordinea importanţei în trafic este următoarea: avem, în primul rând, poliţistul căruia îi dăm atenţie, în al doilea rând semafoarele şi abia apoi indicatoarele.
Asta înseamnă că dacă avem indicator de STOP sau Cedează Trecerea, dar avem semafor pe verde, trecem. La indicatorul Prioritate, dacă semaforul este pe culoarea roşie, stăm. Semnalizarea cu lumină este mai importantă decât indicatorul fix. La fel şi dacă avem agent în intersecţie. Dacă semaforul este pe roşu şi agentul spune să trec, trec. Dacă semaforul este verde şi agentul spune să stau, stau!
Unde nu sunt indicatoare, semafoare sau agenţi, e prioritate de dreapta. Şi mai sunt şi locuri unde se ajunge la mica înţelegere, dar sunt din ce în ce mai rare. Dar normal prioritatea de dreapta funcţionează acolo unde nu sunt indicatoare, semafoare sau poliţişti”, a mai spus Titi Aur.
Ce facem în sensul giratoriu – când semnalizăm şi în ce direcţie
„Este atât de discutabil şi de comentabil pentru că, conform oricărei logici, dar şi regulilor de circulaţie, când intri în sensul giratoriu nu ai unde să te duci decât la stânga, pentru că aşa se circulă în sens. Se virează la stânga până în momentul în care ai hotărât că trebuie să ieşi, iar atunci semnalizezi dreapta.
Foarte mulţi şoferi semnalizează stânga când intră în sensul giratoriu pentru că aşa simt ei că e corect, dacă trag de volan spre stânga semnalizează stânga. Ei justifică spunând că schimbarea direcţiei de mers se semnalizează. Numai că asta ar însemna că fiecare curbă la stânga ar aduce şi semnalizarea spre stânga.
În sensul giratoriu nu trebuie să semnalizăm la stânga, ci doar la dreapta, acolo unde ieşim. Nu putem spune că dăunează să semnalizezi stânga, dacă treci prin faţa celor care vin din sens opus. Dar conform regulilor de circulaţie nu semnalizăm stânga în sensul giratoriu. Sunt, însă, situaţii când comunici cu ceilalţi şoferi. Ieşirea se semnalizează obligatoriu, la dreapta. La stânga nu e obligatoriu, dar prinde uneori bine. Din punct de vedere al conducerii defensive, chiar poate prinde bine, pentru că îi transmiţi celui care vine din sens opus că vei trece prin faţa lui”, a explicat Titi Aur pentru DC NEWS.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Investiție de peste jumătate de milion de euro din fonduri europene pentru modernizarea învățământului agricol din România
Investiție de peste jumătate de milion de euro din fonduri europene pentru modernizarea învățământului agricol din România Ligia Deca, ministrul Educației a anunțat faptul că, au fost semnate contractele de finanțare prin PNRR câștigate de universitățile care pot asigura formarea cadrelor didactice din liceele agricole. Citește și: FOTO | Învățământul profesional și dual, promovat în […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitateacum 2 zile
9 decembrie: Zămislirea Sfintei Fecioare Maria de către Sfânta Ana
-
Opinii - Comentariiacum o zi
10 decembrie: Ziua internațională a drepturilor omului
-
Actualitateacum 3 zile
8 decembrie – Ziua Constituției României
-
Oameni şi locuriacum o zi
10 decembrie: Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen și Eugraf, pomeniți în calendarul creștin ortodox
-
Opinii - Comentariiacum 11 ore
11 decembrie – Ziua internațională a munților
-
Sportacum 3 zile
ACSM Codlea – Metalurgistul Cugir 0-2 (0-1) | Dublă Bura, „roș-albaștrii” au spart gheața în deplasare