Rămâi conectat

Actualitate

Care este rolul unui poliţist rutier în intersecţie. Titi Aur: „Traficul se transformă într-un nod în care toată lumea e atentă la ce vrea agentul”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024
Care este rolul unui poliţist rutier în intersecţie. Titi Aur: „Traficul se transformă într-un nod în care toată lumea e atentă la ce vrea agentul”

Fostul pilot de raliuri și instructor de conducere defensivă, Titi Aur, a explicat care este rolul unui poliţist rutier în intersecţie, dar şi de ce nu se fluidizează mereu traficul atunci când aceştia îşi fac apariţia în zone aglomerate.

„Tendinţa şoferului fără experienţă sau a celui mai timid este să reducă viteza atunci când vede poliţistul dirijând circulaţia. Şi atunci, apare o tensiune: poliţistul face semn să mergi mai repede, tu ca şofer începător sau mai timid încetineşti, de fapt, iar buna intenţie a poliţistului de a fluidiza traficul se transformă într-un nod în care toată lumea e atentă la ce vrea agentul”, a spus Titi Aur pentru DC NEWS.

Cui acordăm atenţie în trafic

„Ce trebuie să ştim însă, este că ordinea importanţei în trafic este următoarea: avem, în primul rând, poliţistul căruia îi dăm atenţie, în al doilea rând semafoarele şi abia apoi indicatoarele.

Asta înseamnă că dacă avem indicator de STOP sau Cedează Trecerea, dar avem semafor pe verde, trecem. La indicatorul Prioritate, dacă semaforul este pe culoarea roşie, stăm. Semnalizarea cu lumină este mai importantă decât indicatorul fix. La fel şi dacă avem agent în intersecţie. Dacă semaforul este pe roşu şi agentul spune să trec, trec. Dacă semaforul este verde şi agentul spune să stau, stau!

Unde nu sunt indicatoare, semafoare sau agenţi, e prioritate de dreapta. Şi mai sunt şi locuri unde se ajunge la mica înţelegere, dar sunt din ce în ce mai rare. Dar normal prioritatea de dreapta funcţionează acolo unde nu sunt indicatoare, semafoare sau poliţişti”, a mai spus Titi Aur.

Ce facem în sensul giratoriu – când semnalizăm şi în ce direcţie

„Este atât de discutabil şi de comentabil pentru că, conform oricărei logici, dar şi regulilor de circulaţie, când intri în sensul giratoriu nu ai unde să te duci decât la stânga, pentru că aşa se circulă în sens. Se virează la stânga până în momentul în care ai hotărât că trebuie să ieşi, iar atunci semnalizezi dreapta.

Foarte mulţi şoferi semnalizează stânga când intră în sensul giratoriu pentru că aşa simt ei că e corect, dacă trag de volan spre stânga semnalizează stânga. Ei justifică spunând că schimbarea direcţiei de mers se semnalizează. Numai că asta ar însemna că fiecare curbă la stânga ar aduce şi semnalizarea spre stânga.

În sensul giratoriu nu trebuie să semnalizăm la stânga, ci doar la dreapta, acolo unde ieşim. Nu putem spune că dăunează să semnalizezi stânga, dacă treci prin faţa celor care vin din sens opus. Dar conform regulilor de circulaţie nu semnalizăm stânga în sensul giratoriu. Sunt, însă, situaţii când comunici cu ceilalţi şoferi. Ieşirea se semnalizează obligatoriu, la dreapta. La stânga nu e obligatoriu, dar prinde uneori bine. Din punct de vedere al conducerii defensive, chiar poate prinde bine, pentru că îi transmiţi celui care vine din sens opus că vei trece prin faţa lui”, a explicat Titi Aur pentru DC NEWS.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Prognoza METEO de 1 Mai și de Paște 2024. Când se va încălzi vremea?

Unirea Ziarul

Publicat

în

Prognoza METEO de 1 Mai și de Paște 2024. Când se va încălzi vremea? ANM anunță momentul în care se va încălzi vremea: prognoza detaliată de Paște și 1 Mai 2024 Alina Șerban, meteorolog ANM, a explicat că, începând din acest weekend vremea va intra într-un proces de încălzire, iar temperaturile maxime vor ajunge în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea