Rămâi conectat

Curier Județean

Cântece, petrecere și momente emoționante de ziua satului Petrisat, din județul Alba

Ziarul Unirea

Publicat

în

Petrisat04Ziua satului Petrisat, ajunsă la cea de-a 5-a editie  s-a desfășurat sâmbătă 12 iulie 2014, o sărbătoarea de suflet, dedicată localnicilor din Petrisat, localitate aparţinătoare  municipiul Blaj, cu populație majoritară maghiară. Un bun prilej de reuniune spirituală     și petrecere a comunității locale. Evenimentul a început la ora 11.00 cu o slujbă religioasă oficiată la biserica din centrul localităţii, preot Deneș Makkai, continuată cu un moment emoționant,  de sărbătorire a 64 ani de căsătorie a cuplului Susana și Andrei Fekete, vreme pe care cei doi sărbătoriți au străbătut-o cu stoicism și multă muncă.

A urmat apoi depunerea coroanelor de flori la monumentul eroilor (25 căzuți în cele două războaie mondiale) aflat în curtea biserici de către reprezentanți ai Primăria Blaj, Biserici și a comunități locale. La ora amiezii întreaga comunitate a participat la un prânz în familie, organizat în noul cămin din localitate, prilej cu care primarul Blajului, Gheorghe Valentin Rotar, în intervenția sa a declarat: ”azi este un bun prilej de reunire si petrecere împreună ca între prieteni a întregii comunități, realizări și proiecte de viitor adresate direct acestui sat”.

Programul artistic a început  după-amiaza, cu  copiii de la grădiniță care au prezentat jocuri și cântece pline de inocență și voioșie, iar tinerii școlarii din Petrisat, au prezentat o scenetă plină de culoare și entuziasm, Ansamblul “Hanga” din localitate a interpretat doine și cântece de voie bună, o muzică tradiţională maghiară apoi au jucat o serie  de dansuri populare ungurești specifice locului, care arată că tradiția populară Petrisat02locală, nu este lasată să piară și dusă mai departe.

Programul  a fost incheiat de Ansamblul profesionist de dansuri “Kokenyes” din Târnăveni, instructor Varo Huba care timp  de-o oră, s-au întrecut pe ei  însiși,  prin acurateța artei jocului, dezinvoltura de care au dat dovadă în interpretarea de dansuri  populare de pe Târnave și de pe câmpie, maghiare și românești, ridicand efectiv spectatorii în picioare  și primind aplauze la scenă deschișă. Către seară  s-au desfășurat  activităţi sportive, alergări dedicate copiilor și tinerilor, dotate cu premii.

Petrisat03Balul fiilor satului care a încheiat ziua apoteotic, un prilej minunat de îmbinare a cântecului și a jocului, în care polka și ceardașul au excelat iar voia bună a triumfat în noul Cămin cultural al satului, care vor  rămâne în timp un prilej de dulce amintire.

Pe lângă Primăria Municipiului Blaj ca organizatoare, un aport  deosebit și-au adus petrifălenii în frunte cu harnicul și inimosul om de cultură prof. Ștefan Vintzeller, secondat de educatoarea Bartha Eniko, învățătoarea Balazs Magdi, care îndeamnă ca și celelalte comunități rurale  aparținătoare Blajului să organizeze astfel de manifestări dedicate satului, prilej unic pentru a-i aduce acasă pe cei plecati în alte zări dar şi să dea celor rămaşi acasă, oportunitatea de a petrece timpul liber într-un mod prietenos şi armonios.

Ioan Mihălțan


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Cu rezultate spectaculoase în campaniile precedente, cercetările arheologice de la Râmeţ şi Oarda continuă şi în 2024

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cu rezultate spectaculoase în campaniile precedente, cercetările arheologice de la Râmeţ şi Oarda continuă şi în 2024 Două şantiere arheologice unde au fost făcute unele dintre cele mai importante descoperiri din ultimii ani din Alba, de la Râmeţ – în zona denumită de localnici „Gugu”, şi la Oarda – zona „Bulza”, vor continua şi în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea