Când se va putea cere restituirea taxei auto. PRECIZĂRI de la ANAF
Persoanele care au plătit taxa specială, taxa pe poluare sau taxa pentru emisiile poluante vor putea să solicite restituirea integrală a sumei achitate. Având în vedere că este vorba de o ordonanță adoptată de Guvern, aceasta mai trebuie doar să apară în Monitorul Oficial pentru a fi aplicabilă. Totuși, până când proprietarii de mașini vor putea efectiv să depună cererile, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a atras atenția că mai trebuie stabilită și procedura concretă de restituire.
Guvernul a decis miercuri ca proprietarii de masini care, la momentul inmatricularii, au platit taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule vor putea să ceară toți banii înapoi. Practic, banii vor fi restituiti fara a fi necesara deschiderea unei actiuni in instanta.
Masura este inclusa intr-un proiect de ordonanta adoptat de Executiv. Astfel, singura formalitate ramasa pentru ca noile prevederi sa devina aplicabile este publicarea actului in Monitorul Oficial.
Citiți și Taxa auto poate fi RECUPERATĂ printr-o cerere la ANAF, fără a apela la instanță. Decizie la Guvern
Asa cum este prevazut in document, procedura exacta de restituire trebuie sa fie stabilita, in cel mult 45 de zile de la publicarea ordonantei in Monitor, prin ordin de ministru. Prin urmare, ANAF a atras atentia astazi ca cererile de restituire ale contribuabililor vor putea fi depuse abia dupa momentul stabilirii regulilor de restituire.
„In vederea punerii in aplicare a acestor prevederi ale ordonantei de guvern, va fi elaborata o procedura care va fi aprobata prin ordin comun al ministrului mediului, apelor si padurilor si al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, in termen de 45 de zile de la publicarea ordonantei de guvern in Monitorul Oficial. De aceea, rugam contribuabilii interesati sa solicite restituirea sumelor reprezentand taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisii poluante provenite de la autovehicule dupa adoptarea procedurii de restituire„, scrie intr-un comunicat de presa al Fiscului.
Conform proiectului de act normativ adoptat miercuri de Executiv, taxa auto achitata in baza legislatiei vechi va fi restituita integral intr-o perioada de cinci ani calendaristici. Practic, banii vor fi returnati in transe anuale de 20%. Pe deasupra, statul va achita si o dobanda pentru perioada cuprinsa intre perceperea nejustificata a taxei si rambursarea acesteia.
Vor putea sa ceara restituirea doar proprietarii care au achitat taxa auto inainte de intrarea in vigoare a timbrului de mediu. Mai exact, este vorba de perioada de timp cuprinsa intre 2007 si martie 2013, atunci cand statul a aplicat, in mod succesiv, taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule si taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule. Timbrul de mediu inca este in vigoare in prezent, astfel ca persoanele care au platit aceasta taxa din martie 2013 si pana in prezent NU pot cere restituirea. (C.M.)
sursa:avocatnet.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cum va fi VREMEA până în 14 octombrie 2024. Prognoza meteo de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni: Septembrie ploios și temperaturi peste cele specifice în a doua lună de toamnă
Cum va fi VREMEA până în 14 octombrie 2024. Prognoza meteo de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni: Septembrie ploios și temperaturi peste cele specifice în a doua lună de toamnă Agenția Națională de Meteorologie a publicat vineri, 13 septembrie 2024, prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni, în intervalul 16 septembrie – 14 octombrie. Citește […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
Ce nume se sărbătoresc de Sfânta Ana 2024. Care este originea numelui pe care îl poartă mii de românce
-
Opinii - Comentariiacum 7 ore
14 septembrie – Înălţarea Sfintei Cruci, singura sărbătoare în care se ţine post aspru
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
9 septembrie: Ziua Sfintei Ana, ocrotitoarea copiilor și a maternității. Ce nume se sărbătoresc
-
Sănătatea și naturăacum 4 zile
Varza murată – proprietăţi, leac popular excelent pentru minte, inimă şi… trup
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
12 septembrie: 142 de ani de la nașterea, la Cenade, a marelui Ion Agârbiceanu. Povestea din care s-a inspirat pentru Fefeleaga
-
Opinii - Comentariiacum 21 de ore
13 septembrie: Ziua internaţională a ciocolatei, cel mai iubit gust de pe cele şapte continente