Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Când începe Postul Mare al Paștelui Catolic și Ortodox 2021. Care sunt diferențele celor două dogme

Ziarul Unirea

Publicat

în

Paștele 2021 • Când începe Postul Mare al Paștelui Catolic și cel Ortodox în anul 2021. Care sunt diferențele celor două dogme

Paștele ortodox 2021 este în data de 2 mai, iar Paștele catolic 2021 se sărbătorește în 4 aprilie.

În acest an, Postul Paștelui Ortodox va începe în data de 15 martie până în data de 1 mai. Potrivit calendarului Catolic, prima zi a Postului Paștelui Catolic este ziua de miercuri, 17 februarie și se va încheia în 3 aprilie.

Duminica Floriilor semnifică intrarea triumfală a lui Iisus în Ierusalim în zilele dinaintea patimilor. Floriile sunt prăznuite cu o săptămână înainte de Paște. Astfel, Sărbătoarea de Floriile 2021 la ortodocși pică, pe 25 aprilie, iar la catolici, pe 28 martie.

Citește și: Mesaje de Paște. Urări de Paște. Felicitări de Paște care pot fi transmise prin SMS de Sfintele Paști

Care sunt diferențele dintre Postul Paștelu 2021 Ortodox și Postul Paștelui 2021 Catolic

Atât catolicii, cât şi ortodocşii pun accentul pe curăţenia sufletească, însă există mici diferențe între dogmele ortodoxe și cele catolice, precum restricţiile alimentare pe care le impune postul ortodox nu se regăsesc la cel catolic, care îi îndeamnă însă la spovedanie pe toţi credincioşii, cu precădere în această perioadă. Practic, în timpul postului, creştinii catolici pot să consume orice fel de alimente, inclusiv carne, cu excepţia a două zile. Prima dintre acestea este la începutul postului şi poartă denumirea de Miercurea cenuşii.

A doua zi marcată de un post negru, de abstinenţă totală, la catolici, este Vinerea Mare, ultima din Săptămâna Patimilor, în care Mântuitorul a murit pe cruce. Însă nici în aceste două zile credincioşii nu trebuie să-şi forţeze limitele rezistenţei fizice la foame, preoţii catoilci explicând că postul presupune abstinenţa de la carne, dar cel mai mult cade accentul pe ideea de „post interior”, de spovedanie şi întoarcerea la credinţă. În timpul postului se organizează zilnic liturghii la biserici, oamenii sunt chemaţi să se spovedească, iar în fiecare miercuri, vineri şi duminică se organizează Calea Sfintei Cruci înaintea liturghiei.

Citește și: Mesaje de Florii. Urări de Florii. Felicitări de Florii care pot fi transmise prin SMS persoanelor care își sărbătoresc onomastica de Florii

De partea cealaltă, postul ortodox este mult mai strict din punct de vedere alimentar. Creştinii ortodocşi nu au dezlegare nici la untdelemn decât în anumite zile, iar postul conţine dezlegare la peşte în ziua de Bunăvestire şi de Florii, în a şasea duminică a postului, atunci când vor fi praznice mari. Postul se termină după Duminica Floriilor, ca apoi să înceapă o nouă săptămână de post aspru, care marchează Săptămâna Patimilor.

Câte zile libere vor avea românii de Paște 2021

Românii au liber în Vinerea Mare, și în a doua zi de Paște, prima zi fiind într-o zi de duminică:

– 30 aprilie (Vinerea Mare);

– 1 mai (Ziua Muncii) – sâmbătă;

– 2 – 3 mai (prima şi a doua zi de Paşte) – duminică şi luni.

Cum este calculată data la care este sărbătorit Paștele

Calcularea datei la care creștinii sărbătoresc Paștele ține două fenomene naturale, unul cu dată fixă – echinocțiul de primăvară, iar altul cu data schimbătoare – luna plină. Aceasta din urmă face ca data Paștelui să varieze în fiecare an.

În plus, utilizarea a două calendare diferite explică decalajul acestei sărbători la catolici și ortodocși. Biserica Catolică se raportează la echinocțiul de primăvară după calendarul gregorian, în timp ce Biserica Ortodoxă calculează același eveniment astronomic după calendarul iulian, pe stil vechi.

Citește și: Obiceiuri, tradiții și superstiții românești de Paște. Credințe și Superstiții de Paște

Acest calcul duce la o anumită periodicitate în diferența dintre Paștele ortodox și Paștele catolic. Specific, după 2 sau 4 ani în care diferența este 0-1 săptămâni, urmează un singur an în care diferența este de 4 sau 5 săptămâni. Un astfel de exemplu îl reprezintă Paștele în 2013, 2016, 2021. Explicația este că, în acești ani, luna plină care cade după 3 aprilie este diferită de luna plină care cade după 21 martie.

Când va fi sărbătorit Paștele în anul 2022 și în următorii ani:

Paștele Ortodox 2022 – 24 aprilie
Paștele Ortodox 2023 – 16 aprilie
Paștele Ortodox 2024 – 5 mai
Paștele Ortodox 2025 – 20 aprilie
Paștele Ortodox 2026 – 12 aprilie
Paștele Ortodox 2027 – 2 mai
Paștele Ortodox 2028 – 16 aprilie
Paștele Ortodox 2029 – 8 aprilie
Paștele Ortodox 2030 – 28 aprilie

Citește și: Când pică Paștele Ortodox și Paștele Catolic în anul 2021

Paștele Catolic 2022 – 17 aprilie
Paștele Catolic 2023 – 9 aprilie
Paștele Catolic 2024 – 31 martie
Paștele Catolic 2025 – 20 aprilie
Paștele Catolic 2026 – 12 aprilie
Paștele Catolic 2027 – 2 mai
Paștele Catolic 2028 – 16 aprilie
Paștele Catolic 2029 – 8 aprilie
Paștele Catolic 2030 – 28 aprilie


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

19 martie: Ziua paşaportului românesc

Ziarul Unirea

Publicat

în

19 martie: Ziua paşaportului românesc Anual, la 19 martie, este sărbătorită Ziua paşaportului românesc, dată la care, în anul 1912, regele Carol I a promulgat, prin Înaltul Decret Regal nr. 1758, prima lege modernă referitoare la paşapoarte, denumită ”Lege asupra paşapoartelor”. Documentul de călătorie românesc cunoscut sub termenul de paşaport fusese menţionat, pentru prima dată, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea