Când imigranţii ilegali erau italienii, iar România încerca să-i oprească la graniţă

TECHNOVA - Înlocuiește-ți centrala

Când imigranţii ilegali erau italienii, iar România încerca să-i oprească la graniţă

În 1942 Ministerul de Interne al Italiei a încercat să oprească emigrarea italienilor în România, unde aceştia erau prost văzuţi. În Bombay, de exemplu, cine avea de-a face cu proxenetismul era numit „italian”. Documente dintr-o epocă în care cei care treceau graniţele erau săracii Italiei, când criminali, cănd victime ale fărădelegilor

Traducere şi adaptare după Stefania Parmeggiani, La Reppublica – Italia

ELIT
italieni migranti
italieni migranti

A existat o epocă în care rolul de azi al românilor aparţinea italienilor… iar viaţa era mai mult sau mai puţin ca şi azi. Italienii mergeau spre România să-şi caute norocul, oferindu-şi priceperea ca şi proiectanţi, constructori, dulgheri sau chiar mineri sau muncitori în fabricile româneşti. Sigur imigranţi clandestini.

Aşa cum mulţi români erau în Italia înainte de intrarea noastră în Uniunea Europeană. Nedoriţi de nimeni, suntem încă priviţi cu suspiciune şi cu ură.

La mijlocul secolului trecut nu italienii îi considerau pe români infractori şi criminali, ci vameşii români se străduiau să ţină italienii departe de frontierele României, pentru a evita o invazie a italienilor.

Aceştia creau o grămadă de probleme, fiind violenţi şi indisciplinaţi. Poveştile acestor oameni fără căpătâi se împletesc cu ale dizidenţilor politici faţă de regimul lui Mussolini, care îşi aduceau cu ei problemele în dictatura generalului Ion Antonescu.

Ştearsă complet din memoria Italiei, răsturnând prejudecăţile, chestiunea emigraţiei italiene în România iese din praful aşternut pe documente aflate la Arhivele de Stat ale Italiei, prin intermediul expoziţiei „Urme ale emigrării italiene şi din Parma, între secolele al XVI-lea si al XX-lea”. Peste o sută de documente, multe dintre ele inedite. Printre acestea, o scrisoare cu ştampila Ministerului de Interne Italian, trimisă în 28 august 1942 către toate chesturile de poliţie din Italia. Ministerului de Afaceri Externe, Guvernului Dalmaţiei, Direcţiei de poliţie din Zara şi către Înaltul Comisariat din Lubliana. Ordinul era extrem de precis: să se ia măsuri pentru ca cetăţenii italieni să nu emigreze în România.

Carmine Senise, unul dintre participanţii la complotul împotriva lui Mussolini, fiind însuşi cel care a propus arestarea Ducelui la Vila Savoia, a fost înaltul reprezentant al poliţiei italiene care condamna comportamentul italienilor care emigrau în România: „Legaţia italiană din Bucureşti raportează că cetăţeni italieni sosiţi în România cu viză temporară, după expirarea permisului de şedere nu părăsesc România, provocând probleme cu autorităţile de poliţie din România, pentru comportamentul şi ţinuta lor nu întotdeauna exemplare, dar şi pentru implicarea acestora în activităţi încă neclare”.

Situația îl îngrijora foarte mult: „Având în vedere afluxul tot mai mare de italieni către România se dispune ca cererile de călătorii în străinătate să fie evaluate cu deosebită severitate, în special cu privire la comportamentul moral sau convingerile politice ale celor interesaţi precum şi motivele invocate pentru călătorie. Doar cererile care vor dovedi un caracter imperativ şi de necesitate absolută vor ajunge la Oficiul de Paşapoarte din Ministerul de Externe.”

Un exemplu al comportamentului care scandaliza opinia publică, poate fi şi o altă scrisoare din expoziţie, a consulului italian din India, care în 1893 informa patria-mamă că în Bombay toţi cei care aveau de-a face cu proxenetismul erau numiţi “italieni”. O asociere de idei deloc măgulitoare dacă eşti italian.

Italienii, ca orice alţi imigranţi, nu reprezentau doar o problemă de siguranţă ci şi o resursă economică, astfel încât Mussolini, după cum reiese dintr-o circulară expusă în expoziţie, a interzis exportul de mână de lucru calificată şi specializată. Puteau ieşi din Italia doar simplii italieni fără niciun fel de pregătire, care alimentau doar reţelele de imigraţie clandestină, care existau şi atunci ca şi acum. Expoziţia arată

italieni migratie expozitie foto
italieni migratie expozitie foto

emigranţi clandestini, din 1925 până în 1973: italienii ajungeau în străinătate cu vize turistice sau de tranzit, rămânând însă peste perioada de şedere.

Alţii plecau cu paşapoarte false către America, sau cu chemări reale trimise de rude sau prieteni de peste ocean. Odată ajunşi, se trezeau aşteptaţi de proprietari de terenuri agricole care aveau nevoie de ei să muncească în schimburi epuizante, fără plată, în contul biletului Italia-SUA.

Această expoziţie contribuie la reaminitirea unei epoci nu prea îndepărtate în care românii, purtând stigmatul infracţionalităţii, nedoriţi şi în acelaşi timp exploataţi, erau italienii.

Traducere şi adaptare după Stefania Parmeggiani, La Reppublica – Italia

Bogdan PRESECAN

Email:bogdanpresecan@yahoo.com
Tel: 0734.771.136

22 Comentarii

dolfi 26 aprilie 2015 at 12:30

asa si??? s-au schimbat italienii?? italienii care au ajuns la noi dupa 1989 sunt doar ciurucuri… pesti, pedofili, hotzi, curvari… toti „afaceristi”. N-am auzit de „bine” despre nici unul dintre ei.. Romanii care au lucrat pentru ei fug de ei ca dracu de tamaie…

Așa zis-a Burebista 26 aprilie 2015 at 13:53

Și în prezent mulți italieni patroni de firme sunt un pericol pentru economie. Cine lucrează la firme a căror patroni sunt italieni știe. Nu te poți înțelege cu ei în nici un fel. Pe oricine întrebi de italieni cum sunt, prin prisma relațiilor cu ei o să primești același răspuns: o țin pe a lor fără să poți negocia în vreun fel cu ei. Indiferent că e relație de afaceri sau de muncă.

DANIEL BARNA 26 aprilie 2015 at 14:16

nu este adevarat!!!!!!!!!!!! EU SI ALTI PRIETENI AM LUCRAT PENTRU UN ITALIAN PESTE 5 ANI .RESPECT SILENO STRAPPAZZON .RESPECT IVECO.
SI SA NU UITATI SUNT SUTE DE MII DE ROMANI
CARE LUCREAZA IN ROMANIA LA FIRME CU PATRONI SAU ASOCIATI ITALIENI.E ADEVAT CA ITALIENILOR NU LE PLAC PUTUROSII…..

dolfi 26 aprilie 2015 at 14:23

nu, le plac in schimb pupincuristii care se multumesc cu putin!

Așa zis-a Burebista 26 aprilie 2015 at 15:05

@Daniel Barna – nu se scrie cu Caps Lock apăsat. Înțeleg dacă scrii normal. E adevărat că nu toți italienii sunt bătuți în cap. Eu vorbesc de majoritatea. Am întâlnit și italieni buni. Dar procentul e mic în comparație cu restul.
Concluzia scrisă anterior e luată din experiența mai multor oameni care au avut de-a face cu afaceriști italieni.

realist 26 aprilie 2015 at 15:21

In relatarea f adevarata despre emigratia italienilor se vorbeste in genere din perioada dictaturii fasciste, rusinea noastra este si despre asta nu se spune nimic ca dupa 70 de ani noi acum santem acolo unde erau ei in perioada amintita, deci,,,,, cu atat am ramas noi in urma .Trebuie retinuta ideea ca nu ei sant peste 2 mil la noi ci NOI AM DAT NAVALA PESTE EI,,,,,,,,,,,,Un comentariu de mai sus are iz de xenofobie , in loc sa recunoastem ca in EUROPA nu esti chiar mandru ca esti roman , cei care au fost in alte tari pot confirma faima noastra negativa si aceasta faima nu a fost creata NUMAI DE TIGANI,,,,, ci de neamul nostru de mitocani, hoti si boala genetica de lenesi si betivi, cei care nu recunosc tristul adevar sant ori bolnavi ori au o problema mare de judecata influentata de un ultranationalism de prost gust.

dolfi 26 aprilie 2015 at 18:40

realistule, nu te-ai intrebat pana acum de unde a ajuns neamul nostru in ultimii 25 de ani sa fie reprezentat doar de mitocani, lenesi si hoti??? cine a dat ordin la manelizarea Romaniei??? Promovarea accelerata a tziganilor si a metehnelor lor in mass media? Distrugerea invatamantului? Spalarea creierelor cu telenovele, reviste de barfe, OTV??? Ce au fost factorii de decizie care trebuiau sa apere acest popor de distrugere daca nu complici???

Gogu 26 aprilie 2015 at 16:11

Aveți rabdare să inceapă să inceapă să vomite POMPONIO, că doar procurorii au executat un ordin pdlist !

Ghita 26 aprilie 2015 at 20:31

Ca noi suntem acum mult inapoia lor, se datoreaza comunistilor si Moscovei, daca Italia, si tarile vestice, au beneficiat de „Planul Marshall”, de reconnstructie si dezvoltare, si americanii le-au sters „datoriile de razboi” noi am fost obligati sa platim 20 de ani, datorii de razboi la URSS, cand, „le-am dat graul, si ne-a luat petrolul”, in afara de distrugerea „clasei mijlocii”, din Romania, „La Canal”, ce a incercat sa faca si Iliescu dupa ´90, clasa mijlocie, ce a fost considerata „chiaburi”, adica, taranii instariti, care dadea de lucru, si la „cioracurile satului”, mici propietari de ateliere mestesugaresti, micii antrepenori de constructii, etc.! Cu tigani pe post de primari(ca era o vorba, „Cati tigani sunt cu paltoane, toti au functii la raioane”), cu betivul satului pus pe post de Presedinte de colectiv, cu demagogii si oportunistii promovati, ca si activisti politici, am ajuns si persistam, unde suntem!

Ghita 26 aprilie 2015 at 20:44

Iata un exemplu de „Jaf Romanesc”:
Iuliu Maniu, 1938:
“Care este bilanțul a 20 de ani al regimului din Ardeal și Banat? Se poate spune lămurit, un complet dezastru. Ardealul și Banatul au primit înfățișarea de ținuturi sub ocupație. Oamenii străini trimiși de la guvern nu mai sunt primari, ci custozi, numiți în averi inamice. Recrutarea acestor primari se face în București la o bursă a cafenelelor. Luăm exemplul Ținutului Timiș. Din acest ținut Statul încasează pe an aproximativ 5-6 miliarde. Știți cât îi rămân pentru nevoile lui administrative, economice, sanitare etc.? 200 milioane. De mulți ani sunt făcute toate șoselele internaționale maghiare și iugoslave în autostrăzi. Noi n-avem niciuna.”

Ghita 26 aprilie 2015 at 20:48

Asa descriu politicienii din Transilvania, relatiile cu statul magyar:

Social-democratul ardelean Teodor Mihali, 1918:
„Să stea românii la ei acasă şi să ne lase în pace; totul este minciună, furt, dispreţ de drepturile altuia… opinia publică este cum vrea Guvernul să fie… La ei, cocota parisiană a învins pe institutorul german. Ardelenii nu au nimic de câştigat cu noi, românii ardeleni; niciodată un ministru ungur nu şi-ar călca cuvântul, cum fac cei din România”.

Ghita 26 aprilie 2015 at 20:55

Iar daca romanii erau considerati tigani, trebuie sa multumim „Bisericii Ortodoxe”! Daca celelalte Biserici, au avut de grije sa-si educe si scolarizeze popoarele, Biserica Ortodoxa Romana, a preferat sa faca slujba in limba slavona, sau greaca, sa tina romanii inculti si indobitociti ca si tiganii de azi! Noroc cu Biserica Greco-Catolica, care a creiat scoli romanesti parohiale, si a educat „intelectualitatea romana”, ca romanii sa se poata afirma ca si popor! De fapt „ortodoxia, ii cancerul Romaniei”!

Așa zis-a Burebista 26 aprilie 2015 at 23:31

@Ghiță – știi cine era Maria Tereza și ce a făcut. Îl cunoști pe generalul Adolf Nikolaus von Bucow. Poți să te dezvolți ca națiune în vreun fel când ți se dărâmă bisericile cu credincioșii înăuntru? Poți să faci ceva când în țara ta și pe pământul tău nu ești luat în seamă ca națiune existentă (1438 – Uno trium nationum zice că românii sunt națiune tolerată)? Singura cale de a rezista ca ființă națională a românilor din Transilvania a fost crearea bisericii greco-catolice, de fapt o biserică catolică cu numele, și cu restul întru totul ortodoxă. Românii din Transilvania erau ortodocși, la fel cum erau ceilalți români din România.
De aceea biserica greco-catolică a creat ce ai zis fiindcă a fost lăsată, și chiar mai mult sprijinită de papă, de același papă care i-a dat voie lui Adolf Nikolaus von Bucow să dărâme bisericile ortodoxe. Papa a fost pentru unii mumă, pentru alții ciumă.

Așa zis-a Burebista 26 aprilie 2015 at 23:39

– 254 DE ANI DE LA MISIUNEA GENERALUI BUKOW –
La scurt timp după săvârşirea dureroasei dezbinări bisericeşti a românilor transilvăneni din 1698-1701, preoţii şi credincioşii care îmbrăţişaseră unitaţia şi-au dat seama că toate cele promise în diplomele împăratului Leopold I nu erau decât vorbe amăgitoare şi că erau ameninţaţi să-şi piardă legea strămoşească.
Drept aceea a început lupta pentru apărarea ortodoxiei, luptă care a durat timp foarte îndelungat, fiind purtată cu mult curaj şi stăruinţă de preoţi și credincioşi deopotrivă, înfruntând bătăi, temniţă şi chiar moarte mucienicească.
Credincioşii români din Transilvania au folosit mijloace şi metode de luptă diverse, în încercarea de a obţine libertatea promisă sufletelor lor creştine. Constatând că toate încercările şi memoriile lor rămân fără rezultat, credincioşii ortodocşi au ales ultima cale în vederea dobândirii libertăţii religioase, şi anume răscoala împotriva unitaţiei şi iobăgiei.
În anii 1759-1761, s-a desfăşurat o adevărată răscoală religioasă îndrumată de ieromonahul Sofronie de la Cioara, care a cuprins aproape întreaga Transilvanie. În această situaţie critică pentru habsburgii catolici, împărăteasa Maria Tereza a trimis în Transilvania pe generalul Nikolaus Adolf von Bukow, cu numeroase unităţi de cavalerie şi infanterie, pentru a reprima orice mişcări impotriva unitaţiei.
La 9 aprilie 1761 Bukow a dispus să se facă două recensăminte detaliate, unul de către organele administrative, altul de către protopopii uniţi. În exemplarul oficial apar 2.250 de preoţi uniţi cu 25.223 familii, 1.365 de preoţi ortodocși cu 128.635 familii, 515 biserici unite şi 1.362 ortodoxe, dovadă elocventă că lipsa de obiectivitate nu a putut şterge realitatea din Transilvania: românii rezistau încă în ortodoxie.
Peste 500 de biserici ortodoxe au fost atribuite în mod arbitrar uniţilor! Prin abuz şi forţă ctitoriile brâncoveneşti de la Făgăraş şi Ocna Sibiului, mănăstirea Prislop, bisericile cneziale din Ţara Haţegului, mănăstirea Nicula şi multe altele, au devenit unite!
Cea mai mare barbarie comisă de generalul Bukow, a fost distrugerea a zeci şi zeci de schituri şi mănăstiri româneşti din Transilvania! Cele din lemn au fost arse, iar cele din cărămidă şi piatră au fost distruse cu tunurile! Cele care au scăpat de barbaria armatei imperiale au fost trecute în stăpânirea Bisericii unite. Biserica Ortodoxă Română din Transilvania nu a mai avut nici o mănăstire până după 1918! Această acţiune dureroasă a început în urmă cu 254 de ani.

Ghita 27 aprilie 2015 at 13:22

Daca Mitropolitul Andrei Saguna, „nu iubea austriecii”, ca cauta atunci pe pieptul lui in tablou, cele 2 Decoratii Imperiale? Bine a zis cine a zis, ca Andrei Saguna, a fost „un aventurier”, al Revolutiei de la 1848, de fapt si „un turnator(luat ca exemplu „pozitiv”, de catre ierarhii actuali, care au petlite albaste, pe sub sutana), a vandut-o austriecilor pe „doamna motilor”, Ecaterina Varga!

Așa zis-a Burebista 27 aprilie 2015 at 8:18

– Cum am pierdut Bucovina –
Lacomă și perfidă, Austria, drept plată pentru ajutorul diplomatic oferit la pacea de la Kuciuk-Kainargi, pe lângă suma de bani primită, dorea o rectificare de frontieră în partea de nord Moldovei. Justificarea era stabilirea unei comunicații lesnicioase între Galiția de curând anexată și Ardeal. O asemenea cerere nu avea vreun temei juridic, etic, etnic sau istoric. Dându-și seama de aceasta, Austria se grăbește să creeze o stare de fapt: ocupă cu armata regiunea revendicată și mai mult, sub pretextul unui „cordon” sanitar împotriva bolilor molipsitoare, trupele ajung până la Roman și Botoșani. Împărăteasa Maria Tereza a Austriei își dădea seama foarte bine că se comite o ticăloșie. La 4 februarie 1775 declară: „În afacerile moldovenești n-avem deloc dreptate… Mărturisesc că nu știu cum o să ieșim din ele. Va fi greu să o facem cu cinste și mă doare de n-o pot spune în cuvinte”.
Ținutul pe care îl pierde Moldova are o suprafață de 10.441 de km pătrați cuprinzând vechile capitale Baia și Suceava, mormântul lui Ștefan și toate ctitoriile cele mai de seamă ale voievozilor.

Ghita 27 aprilie 2015 at 12:37

Poate @Burebista, ca pentru Biserica Ortodoxa, a fost o mare lovitura, cele 2 Diplome Leopoldiene, prin care se infinta Biserica Unita Cu Roma(Biserica Greco Catolica), ca si ce a urmat dupa, dar pentru poporul roman, a fost „o mana cereasca”! Din un popor indobitocit si incult, aproape deznationalizat de biserica ortodoxa, care facea liturghia in limba slavona, sau greaca, de multe ori cu popi analfabeti, ce „cantau dupa ureche”, s-a creiat 300 de scoli parohiale, 35 de liceie, si Invatamant Universitar in limba Romana, inca din 1754! Ba mai mult, unul dsintre corifei Scoli Ardelene, care a facut in Transilvania 300 de scoli parohiale romanesti, Gheorghe Sincai, s-a dus la Bucuresti, unde a facut Liceul Gheorghe Sincai, ca sa-i invete pe mitici romaneste, ca la Bucuresti se vorbea greaca sau turca!

Ghita 27 aprilie 2015 at 12:45

Deci intre interesul national, de a creia Intelectualitatea Romana(care a durat 100 de ani) prin care poporul roman, s-a putut afirma ca si popor la 1848, cat si dupa, si interesele „Mitropolñiei de la Karlovitz”, care dorea slavonizarea poporului roman, eu si multi alti, aleg interesul national! Clerul ortodox in Romania, a fost tot timpul antinational, si a pus inaintea intereselor nationale romane, interesele panortodoxe! 200 de ani Muntele Atos, a trait din exploatarea manastireasca si fanariota, a iobagului roman, din Muntenia si Moldova, cand 3/5 din pamanturile acestor Principate, erau „inchinate” Muntelui Athos, si ii durea in fund pe popii ortodoxi, ca tara era plina de pelagra, de inculti si de dobitoci!

Ghita 27 aprilie 2015 at 13:00

Invatam si astazi, o istorie falsa, prin care se indocrineaza poporul, ca de fapt nu intelectualii au facut Romania, ci pulimea!

Ghita 27 aprilie 2015 at 12:54

Apropo stii de ce Mihai Viteazu „a legat taranii de glie”, ca sa nu fuga in Transilvania, unde „exploatarea” era mult mai „dulce”, relatiile de munca, mai omenoase, si nivelul de trai mai ridicat! Daca in Buzau, pe viile lui Pantazescu, se punea botnita pe gura culegatorului de la vii, in Transilvania, „exploatata la sange” de austrieci, i se schimba gratuit de catre grof, vaca taranului, care se imbolnavea, sau se accidenta, ca taranul trebuia sa lucreze in continuare.
Personal eu, si acum as propune sa fie „trasi in Tzeapa(ca oricum le face placere)”, pe multi dintre popii, calugarii si episcopii ortodoxi din Romania, slujitori de fapt ai „ochiului Dracului”, care a vandut poporul roman, si astazi, noilor ciocoi, pentru „30 de arginti”!

ion 28 aprilie 2015 at 0:10

Au!!! Pai de ce, Ghita, sa-i trageti in teapa?!! Faceti-le catedrale. Pe banii vostri binenteles . :)))

eu 29 aprilie 2015 at 6:54

un articol de 2 bani… omul habar n-are ce scrie, scoate din context niste documente si acelea reprezinta toata argumentatia lui. Psihanalistul Alfred Adler vorbeste intr-o lucrere a sa despre „invidia popoarelor care n-au relizat mai nimic in istorie, fata de cele care au ramas vesnic in istoria omenirii”…

Comentariile sunt oprite