Rămâi conectat

Ştirea zilei

Când imigranţii ilegali erau italienii, iar România încerca să-i oprească la graniţă

Publicat

în

Când imigranţii ilegali erau italienii, iar România încerca să-i oprească la graniţă

În 1942 Ministerul de Interne al Italiei a încercat să oprească emigrarea italienilor în România, unde aceştia erau prost văzuţi. În Bombay, de exemplu, cine avea de-a face cu proxenetismul era numit „italian”. Documente dintr-o epocă în care cei care treceau graniţele erau săracii Italiei, când criminali, cănd victime ale fărădelegilor

Traducere şi adaptare după Stefania Parmeggiani, La Reppublica – Italia

italieni migranti

italieni migranti

Electrica Furnizare Discount

A existat o epocă în care rolul de azi al românilor aparţinea italienilor… iar viaţa era mai mult sau mai puţin ca şi azi. Italienii mergeau spre România să-şi caute norocul, oferindu-şi priceperea ca şi proiectanţi, constructori, dulgheri sau chiar mineri sau muncitori în fabricile româneşti. Sigur imigranţi clandestini.

Aşa cum mulţi români erau în Italia înainte de intrarea noastră în Uniunea Europeană. Nedoriţi de nimeni, suntem încă priviţi cu suspiciune şi cu ură.

La mijlocul secolului trecut nu italienii îi considerau pe români infractori şi criminali, ci vameşii români se străduiau să ţină italienii departe de frontierele României, pentru a evita o invazie a italienilor.

Aceştia creau o grămadă de probleme, fiind violenţi şi indisciplinaţi. Poveştile acestor oameni fără căpătâi se împletesc cu ale dizidenţilor politici faţă de regimul lui Mussolini, care îşi aduceau cu ei problemele în dictatura generalului Ion Antonescu.

Ştearsă complet din memoria Italiei, răsturnând prejudecăţile, chestiunea emigraţiei italiene în România iese din praful aşternut pe documente aflate la Arhivele de Stat ale Italiei, prin intermediul expoziţiei „Urme ale emigrării italiene şi din Parma, între secolele al XVI-lea si al XX-lea”. Peste o sută de documente, multe dintre ele inedite. Printre acestea, o scrisoare cu ştampila Ministerului de Interne Italian, trimisă în 28 august 1942 către toate chesturile de poliţie din Italia. Ministerului de Afaceri Externe, Guvernului Dalmaţiei, Direcţiei de poliţie din Zara şi către Înaltul Comisariat din Lubliana. Ordinul era extrem de precis: să se ia măsuri pentru ca cetăţenii italieni să nu emigreze în România.

Carmine Senise, unul dintre participanţii la complotul împotriva lui Mussolini, fiind însuşi cel care a propus arestarea Ducelui la Vila Savoia, a fost înaltul reprezentant al poliţiei italiene care condamna comportamentul italienilor care emigrau în România: „Legaţia italiană din Bucureşti raportează că cetăţeni italieni sosiţi în România cu viză temporară, după expirarea permisului de şedere nu părăsesc România, provocând probleme cu autorităţile de poliţie din România, pentru comportamentul şi ţinuta lor nu întotdeauna exemplare, dar şi pentru implicarea acestora în activităţi încă neclare”.

Situația îl îngrijora foarte mult: „Având în vedere afluxul tot mai mare de italieni către România se dispune ca cererile de călătorii în străinătate să fie evaluate cu deosebită severitate, în special cu privire la comportamentul moral sau convingerile politice ale celor interesaţi precum şi motivele invocate pentru călătorie. Doar cererile care vor dovedi un caracter imperativ şi de necesitate absolută vor ajunge la Oficiul de Paşapoarte din Ministerul de Externe.”

Un exemplu al comportamentului care scandaliza opinia publică, poate fi şi o altă scrisoare din expoziţie, a consulului italian din India, care în 1893 informa patria-mamă că în Bombay toţi cei care aveau de-a face cu proxenetismul erau numiţi “italieni”. O asociere de idei deloc măgulitoare dacă eşti italian.

Italienii, ca orice alţi imigranţi, nu reprezentau doar o problemă de siguranţă ci şi o resursă economică, astfel încât Mussolini, după cum reiese dintr-o circulară expusă în expoziţie, a interzis exportul de mână de lucru calificată şi specializată. Puteau ieşi din Italia doar simplii italieni fără niciun fel de pregătire, care alimentau doar reţelele de imigraţie clandestină, care existau şi atunci ca şi acum. Expoziţia arată

italieni migratie expozitie foto

italieni migratie expozitie foto

emigranţi clandestini, din 1925 până în 1973: italienii ajungeau în străinătate cu vize turistice sau de tranzit, rămânând însă peste perioada de şedere.

Alţii plecau cu paşapoarte false către America, sau cu chemări reale trimise de rude sau prieteni de peste ocean. Odată ajunşi, se trezeau aşteptaţi de proprietari de terenuri agricole care aveau nevoie de ei să muncească în schimburi epuizante, fără plată, în contul biletului Italia-SUA.

Această expoziţie contribuie la reaminitirea unei epoci nu prea îndepărtate în care românii, purtând stigmatul infracţionalităţii, nedoriţi şi în acelaşi timp exploataţi, erau italienii.

Traducere şi adaptare după Stefania Parmeggiani, La Reppublica – Italia

Publicitate

Ştirea zilei

Avertizare meteo: COD GALBEN de VÂNT puternic şi ninsoare viscolită, în sudul județului Alba, până marți la 20:00

Publicat

în

Avertizare meteo: COD GALBEN de VÂNT puternic şi ninsoare viscolită, în sudul județului Alba, până marți la 20:00

ANM a emis o avertizare meteo de tip Cod Galben de vânt puternic şi ninsoare viscolită, pentru sudul județului Alba, valabilă până marți la la ora 20:00.

În intervalul 30 noiembrie, ora 10 – 30 noiembrie, ora 20, în Dobrogea, precum și în vestul și sud-vestul Olteniei vântul va avea intensificări, cu rafale cuprinse între 55 și 75 km/h.

Intensificări ale vântului vor fi și la altitudini de peste 1500 m în Carpații Meridonali și de Curbură, cu viteze ce vor depăși 75…85 km/h și va ninge viscolit.

Electrica Furnizare Discount

Citește mai mult

Ştirea zilei

PROGRAM| PARADA MILITARĂ din Alba Iulia, de ZIUA NAȚIONALĂ 2021: 550 de militari vor defila în zona Bulevardului 1 Decembrie 1918

Publicat

în

PROGRAM| PARADA MILITARĂ de 1 DECEMBRIE, la Alba Iulia, ZIUA NAȚIONALĂ 2021: 550 de militari vor defila în zona Bulevardului 1 Decembrie 1918

Cu ocazia Zilei Naționale a României, în Cetatea Marii Uniri din Alba Iulia, vor avea loc, în perioada 30 noiembrie – 1 decembrie 2021, o serie de manifestări la care vor participa militari și mijloace tehnice terestre și aeriene aparţinând Ministerului Apărării Naționale și care se vor desfășura după următorul program:

Citește și: PROGRAM FINAL pentru 1 DECEMBRIE 2021, la Alba Iulia, de ZIUA NAȚIONALĂ a ROMÂNIEI: paradă militară, concerte de muzică populară și spectacol de drone

  • în data de 30 noiembrie 2021, ceremonii militare cu depuneri de coroane și jerbe de flori la următoarele ansambluri monumentale:

– începând cu ora 10.00, la monumentul „I.C. Brătianu” (detaşamentul de onoare va fi constituit din militari ai Batalionului 136 Geniu „Apulum”);

– începând cu ora 10.30, la monumentul „Iuliu Maniu” (detaşamentul de onoare va fi constituit din militari ai Batalionului 136 Geniu „Apulum”);

Electrica Furnizare Discount

– începând cu ora 11.30, la monumentul „Mihai Viteazul” (detaşamentul de onoare va fi constituit din militari ai Batalionului 136 Geniu „Apulum”, Regimentului 317 Cercetare „Vlădeasa” și Muzica Militară a comandamentului Diviziei 4 Infanterie „Gemina”);

– începând cu ora 12.00, la ansamblul monumental „Regele Ferdinand și Regina Maria” (detaşamentul de onoare va fi constituit din militari ai Batalionului 136 Geniu „Apulum”, Regimentului 317 Cercetare „Vlădeasa” și Muzica Militară a comandamentului Diviziei 4 Infanterie „Gemina”).

CITEȘTE ȘI: MESAJE de ZIUA NATIONALA, 1 DECEMBRIE. SMS-uri, felicitări, urări și mesaje pe care le puteți trimite prietenilor

Totodată, începând cu ora 12.30, în Piața Tricolorului va avea loc arborarea Drapelului Național al României. Detaşamentul de onoare va fi constituit din militari ai Batalionului 811 Infanterie „Dej” și Muzica Militară a comandamentului Diviziei 4 Infanterie „Gemina”.

  • în data de 1 decembrie 2021:

– începând cu ora 15.00, se va desfășura o ceremonie militară de depunere de coroane și jerbe de flori la Monumentul Unirii (detaşamentul de onoare va fi constituit din militari ai Batalionului 136 Geniu „Apulum”);

– în continuare va avea loc parada militară cu trupe și tehnică de luptă în zona Bulevardului 1 Decembrie 1918, cu participarea a 9 detașamente de defilare pe jos (aproximativ 550 de militari aparținând Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, Forțelor pentru Operații Speciale, Batalionului 136 Geniu „Apulum”/ Brigada 10 „Dunărea de Jos”, Batalionului 26 Cercetare Supraveghere „Avram Iancu”/ Brigada 18 Cercetare Supraveghere „Decebal”, Grupării de Jandarmi Mobilă „Regele Ferdinand I” Târgu Mureș și Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Unirea” al județului Alba), 9 detașamente de defilare cu mijloace terestre (vehicule de luptă HUMVEE ale forțelor pentru operații speciale, complexe de artilerie antiaeriană și terestră GEPARD și HIMARS, transportoare PIRANHA III și PIRANHA V, autospeciale de intervenție ale celorlalte structuri din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională) și aeronave militare ale Bazei 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” (elicoptere IAR 330 SOCAT și avioane MiG 21 LanceR).

CITEȘTE ȘI: PROGRAMUL FINAL pentru 1 DECEMBRIE 2021, la Alba Iulia, de ZIUA NAȚIONALĂ a ROMÂNIEI: Ceremonie militară, concerte de muzică populară și spectacol de drone

Pentru buna desfășurare a evenimentelor, în Alba-Iulia, în zilele de 29 și 30 noiembrie 2021, se vor desfășura repetiții și antrenamente generale care vor afecta, pentru scurte perioade de timp, activitățile curente din centrul orașului.

Antrenamentele generale vor avea loc în intervalul orar 14-16, în zona Bulevardului 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia.

Toate activitățile vor fi organizate și se vor desfășura cu respectarea măsurilor privind prevenirea infectării cu virusul SARS-CoV-2, avându-se în vedere numărul de persoane permis de cadrul legal și de Hotărârea de Guvern nr. 1183 din 8 noiembrie 2021. Masca de protecție este obligatorie pe toată durata desfășurării evenimentelor.

Citește mai mult

Ştirea zilei

LIVE VIDEO| ZIUA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI 2021, la Alba Iulia: Depuneri de coroane și jerbe de flori la statuile iluștrilor noștri înaintași din Orașul Marii Uniri

Publicat

în

LIVE VIDEO| ZIUA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI 2021, la Alba Iulia: Depuneri de coroane și jerbe de flori la statuile iluștrilor noștri înaintași din Orașul Marii Uniri

În cadrul manifestărilor dedicate Zilei Naționale a României 2021 și a 103 ani de la marea unire, marți, 30 noiembrie, la Alba Iulia, au avut loc ceremoniile de depuneri de coroane și jerbe de flori la statuile iluștrilor noștri înaintași, din oraș.

Ceremoniile au început la ora 10.00, la statuia lui Ion I. C. Brătianu. Vor fi depuse coroane la statuia lui Iuliu Maniu, statuia voievodului Mihai Viteazul și statuile Regelui Ferdinand și a Reginei Maria. Momentele solemne au început prin intonarea Imnului de Național.

Au fost depuse coroane de flori din partea Instituției Prefectului, Consiliului județean Alba, Primăriei și Consiliul local Alba Iulia,  a partidelor politice și a altor instituții executive și administrative.

Electrica Furnizare Discount

PROGRAMUL EVENIMENTELOR DE MARȚI, 30 NOIEMBRIE 2021:

10.00 – 10:30 Ceremonie militară de depunere de coroane și jerbe de flori, cu participarea Fanfarei Județului Alba
Statuia lui Ion I.C. Brătianu

CITEȘTE ȘI: PROGRAMUL FINAL pentru 1 DECEMBRIE 2021, la Alba Iulia, de ZIUA NAȚIONALĂ a ROMÂNIEI: Ceremonie militară, concerte de muzică populară și spectacol de drone

10.30 – 11:00 Ceremonie militară de depunere de coroane și jerbe de flori, cu participarea Fanfarei Județului Alba
Statuia lui Iuliu Maniu

11.30 – 12.00 Ceremonie militară de depunere de coroane și jerbe de flori
Statuia lui Mihai Viteazul

12.00 – 12:30 Ceremonie militară de depunere de coroane și jerbe de flori
Statuile Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria

12.30 Arborarea Drapelului Național al României
Piața Tricolorului, esplanada Catedralei Încoronării

CITEȘTE ȘI: PARADA MILITARĂ de 1 DECEMBRIE, la Alba Iulia, ZIUA NAȚIONALĂ 2021: 550 de militari vor defila în zona Bulevardului 1 Decembrie 1918

13.30 Memento personalitățile Unirii: Samoilă Mârza, Ion Arion, Florian Medrea (comandantul gărzii) și Dominic Medrea (Comandantul sanitar – medic șef al județului Alba) – Rugăciune și evocarea personalităților – Depunere jerbe de flori
Cimitirul Municipal

15.00 Decernare titluri de Cetățean de Onoare – pr. Doru Gheaja, col. rtr. Ioan Străjan
Spațiul muzeal Principia

15.50 Expoziție de fotografie „Ziua Națională a României” – Ionuț Văidean
Pietonala „Mihai Viteazul”

CITEȘTE ȘI: MESAJE de ZIUA NATIONALA, 1 DECEMBRIE. SMS-uri, felicitări, urări și mesaje pe care le puteți trimite prietenilor

16.00 Salonul de carte
Sala Unirii

18.00 Treceți batalioane române Carpații
reenactment militar, itinerant, cu participarea Fanfarei Județului Alba
Piața Tricolorului – Poarta a III-a – Piața Cetății

19:00 – Concert vocal-simfonic ALBA – PRIGNITZ
Casa de Cultură a Studenților din Alba Iulia, transmisiune live: ecranele din Cetatea Alba Carolina și pe paginile de socializare ale instituțiilor organizatoare

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare