Rămâi conectat

Ştirea zilei

Campioni la sprijinirea fermelor de semisubzistenţă

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

În cadrul politicii Guvernului României şi Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale de aliniere la Politica Agricolă Comună a Uniunii Europene pentru sprijinirea fermelor de semisubzistenţă şi subzistenţă, s-a derulat cea de-a doua sesiune de depunere de proiecte finanţate pe Măsura 141 – „Sprijinirea fermelor de semisubzistenţă”, la nivel naţional urmând să fie alocate fonduri pentru 20.000 de proiecte Astfel, în perioada 15 octombrie – 30 noiembrie, la Compartimentul de Dezvoltare Rurală Judeţean Alba din cadrul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, subordonat Autorităţii de Management al PNDR, au fost înregistrate în total 1.677 de proiecte din totalul de aproximativ 17.000 de proiecte depuse la nivel naţional. Circa 70 la sută dintre acestea au fost înregistrate în zona montană defavorizată, fiind vorba despre ferme mixte, de creştere a animalelor şi păşuni. În prima sesiune, au mai fost depuse aproape 1.400 de proiecte, numai 112 nefiind finanţate, astfel că la nivelul judeţului în acest an pe Măsura 141 s-au depus circa 3.060 de proiecte, reprezentând 10 la sută din totalul proiectelor înregistrate la nivel naţional. Aceste rezultate situează şi de acesată dată judeţul Alba pe primul loc la nivel naţional, detaşându-se la mare distanţă de judeţul clasat pe locul secund. În prezent se lucrează la semnarea contractelor de finanţare pentru beneficiarii sesiunii din luna mai, urmând ca apoi să demareze selecţia pentru cea de-a doua sesiune, în vederea demarării procedurilor de finanţare. După aprobarea fondurilor, potrivit Măsurii 141, femierii vor primi 1.500 de euro pe an, timp de 5 ani, interval în care trebuie să sporească numărul unităţilor de dimensiune economică cu 3 UDE şi să crească producţia cu 20 la sută, în caz contrar plata subvenţiei fiind sistată după primii 3 ani, fără a avea însă obligaţia de restituire a banilor deja cheltuiţi.
Sunt mulţi factori care şi-au adus contribuţia la obţinerea acestei performanţe pentru dezvoltarea agriculturii judeţene, fiind vorba de un efort colectiv. În primul rând, vizita la târgul de animale de la Sălciua a ministrului Agriculturii, Valeriu Tabără, care a făcut apel la producătorii agricoli, crescătorii de animale şi potenţialii beneficiari să depună proiecte pe Măsura 141. Totodată, le-a cerut primarilor să întocmească, cu prioritate, registrele agricole pentru cei care doresc să depună proiecte şi să le elibereze acestora în cel mai scurt timp extrase din registrul agricol. De asemenea, ministrul Valeriu Tabără a aprobat modificarea procedurii de accesare a Măsurii 141, astfel încât au fost acceptate şi alte categorii de beneficiari, care pe vechea procedură n-ar fi avut posibilitatea depunerii de proiecte, întrucât n-ar fi fost eligibili.
Un aport deosebit l-au avut Consiliul Judeţean Alba, Instituţia Prefectului Alba şi senatorul Alexandru Pereş, care au intervenit prompt ori de câte ori a fost nevoie pentru urgentarea eliberării documentelor necesare întocmirii proiectelor de către instituţiile abilitate, astfel că toţi solicitanţii au primit la timp documentele necesare. Un rol important l-a avut şi presa, care i-a ţinut la curent pe potenţialii beneficiari cu privire la noutăţile apărute legate de accesarea Măsurii 141.
Bineînţeles, nu se putea face nimic dacă fermierii nu ar fi fost de acord să întocmească proiecte pentru a-şţi mări dimensiunea exploataţiei agricole şi producţia destinată comercializării cu cei 1.500 de euro pe an, primiţi timp de 5 ani. La acest succes au pus umărul şi instituţiile care au eliberat actele necesare întocmirii proiectelor, primăriile, asociaţiile producătorilor agricoli, medicii veterinari, centrele APIA din teritoriu, Oficiul Registrului Comerţului, etc. Chiar dacă unii dintre potenţialii beneficiari şi-au întocmit singuri proiectele, recordul de proiecte depuse nu s-ar fi înregistat fără sprijinul numărului mare consultanţi care au întocmit proiecte în toate comunele, în judeţul Alba existând, în medie, 45 de proiecte în fiecare comună. De asemenea, CDRJ Alba a fost sprijinit în această campanie de Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Alba, cu consumabile, birotică, etc. Nu în ultimul rând, cei 6 experţi ai CDRJ Alba au depus un efort uriaş, au lucrat chiar şi sâmbăta şi duminica la evaluarea proiectelor primite pentru ca potenţialii beneficiari să poată depună la timp toate piesele cerute la dosar. Dacă există judeţe cu 5 angajaţi la CDRJ unde s-au depus doar 60 – 100 de proiecte, în Alba, cu numai un specialist în plus, au fost evaluate aproape 1.700 de proiecte, majoritatea având mari şanse de finanţare. Felicitări tuturor!
Robert GHERGU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Accident GRAV, între 4 mașini, pe autostrada A1 sensul Sebeș-Vâlcea: O persoană încarcerată și trafic BLOCAT total. A fost solicitat și elicopterul SMURD

Ziarul Unirea

Publicat

în

Accident GRAV, între 4 mașini, pe autostrada A1 sensul Sebeș-Vâlcea: O persoană încarcerată și trafic BLOCAT total. A fost solicitat și elicopterul SMURD Un accident rutier grav a avut loc joi, în jurul orei 13.00, pe autostrada A1, la km 230, zona Veștem, pe sensul Sebeș – Valcea, cu 4 autovehicule implicate. Traficul este blocat […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea