Rămâi conectat

Economie

Campania de combatere a muncii la negru continuată de ITM Alba

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Inspectoratul Teritorial de Muncă Alba (ITM Alba) nu s-a dezis nici în această perioadă şi a continuat campania de a identificare şi combatere a  muncii nedeclarate, în baza Planului Comun de Acţiune privind reducerea incidenţei muncii nedeclarate, semnat la nivel central de Inspecţia Muncii, Garda Financiară, Inspectoratul General al Poliţiei Române, Jandarmeria Română, plan care a avut drept obiectiv pe lângă identificarea şi sancţionarea cazurilor de muncă nedeclarată şi combaterea evaziunii fiscale generată de „muncă la negru”. Pe parcursul săptămânii trecute la nivelul judeţului Alba inspectorii ITM au controlat, în domeniul relaţiilor de muncă, un număr de 30 de unităţi şi au constatat 112 deficienţe, dispunând tot atâtea măsuri. Au fost depistate 6 persoane în lucru fără forme legale de angajare. În cadrul acestor acţiuni au fost aplicate 18 sancţiuni din care: 3 amenzi în cuantum de 69.000 lei, 60.000  lei  doar pentru muncă nedeclarată şi 15 avertismente. Societăţile  sancţionate pentru muncă nedeclarată sunt: SC SEMA INVEST SRL – o persoană (10000 lei) şi SC LUDACRIS FLOWER  SRL –  5 persoane (50000 lei). „Principalele deficienţe stabilite în controale au fost: primirea la muncă a persoanelor fără întocmirea în formă scrisă a contractelor individuale de muncă; nu a fost elaborat anual planul de formare profesională a salariaţilor  anexă la contractul colectiv de muncă; nu au fost stabilite pentru toţi salariaţii atribuţiile corespunzătoare postului prin fişa postului; nu au fost aduse la îndeplinire măsurile obligatorii dispuse în controalele anterioare; primirea la muncă a persoanelor s-a realizat în absenţa certificatului medical (fişa de aptitudine); nu s-au compensat în bani la încetarea activităţii, concediile legale de odihnă neefectuate în perioada lucrată; nu se face dovada achitării drepturilor salariale către salariaţi; contractele individuale de muncă nu au fost completate cu clauze privind criteriile de evaluare a activităţii profesionale a salariaţilor; regulamentul intern nu conţine dispoziţii referitoare la criteriile şi procedurile de evaluare profesională a salariaţilor; registrul general de evidenţă al salariaţilor în format electronic nu se păstrează la sediul societăţii”, a specificat jr. Horaţiu Puiu, inspector şef ITM Alba.
În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă au fost controlate în total 37 de unităţi, 101 deficienţe constatate şi aplicate tot 101 sancţiuni, dintre care o amendă în valoare de 1.500 lei şi 100 avertismente. Printre deficienţele stabilite se numără şi: lipsa autorizării iniţiale şi a verificărilor periodice a echipamentelor tehnice supuse reglementărilor ISCIR; lipsa instruirii periodice a lucrătorilor; organizarea necorespunzătoare a activităţii de securitatea muncii la nivelul unităţilor, conform noilor reglementări din HG 955/2010; lipsa evaluării riscurilor de accidentare şi îmbolnăvire profesională pentru activităţile derulate; desfăşurarea activităţii fără efectuarea examenului medical la angajare şi/sau periodic a lucrătorilor; lipsa instrucţiunilor proprii de securitatea muncii pentru activităţile desfăşurate şi lipsa fişelor de aptitudine eliberate în urma examinării medicale la angajare şi/sau periodica a lucrătorilor. Controalele celor de la ITM Alba vor continua şi în perioada viitoare. (L.I.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Economie

Economie

Cifra de afaceri în industrie, creștere cu 5,4% în primele două luni din anul 2024 – date INS

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cifra de afaceri în industrie, creștere cu 5,4% în primele două luni din anul 2024 – date INS Cifra de afaceri din industrie a crescut cu 5,4% în termeni nominali, în primele două luni ale acestui an, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2023, datorită avansului înregistrat în industria prelucrătoare (+7,1%), informează miercuri Institutul Naţional de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea