// ViewContent // Track key page views (ex: product page, landing page or article) fbq('track', 'ViewContent'); // Search // Track searches on your website (ex. product searches) fbq('track', 'Search');
Festivalul Roman Apulum - 2019

Campania ”Adoptă o casă în Roșia Montană” continuă și în 2018 cu trei serii de voluntari

Campania ”Adoptă o casă în Roșia Montană” continuă și în 2018 cu trei serii de voluntari.

Campania ”Adoptă o casă în Roșia Montană” continuă și în 2018, activitatea voluntarilor vizând continuarea lucrărilor la obiective începute în anii anteriori. Perioadele în care se vor desfășura activitățile din acest an sunt: 9 – 27 iulie, 30 – 12 august și 20 -31 august. Fiecare serie va avea un număr de 10 voluntari, locurile fiind deja ocupate de cei care vor dori să petreacă două sau trei săptămâni în comuna din Munții Apuseni.

”Vom amenaja podul casei parohiale pentru a putea găzdui mai multe persoane, vom finaliza lucrările de consolidare la porticul bisericii, vom finisa ultimele detalii la Casa din Țarina și continuăm lucrările la Casa minerească din Brazi”, afirmă arhitectul Claudia Apostol, inițiatorul campaniei, membră a Asociaţiei ”Arhitectură, Restaurare, Arheologie” (ARA).

Unul dintre obiectivele importante la care va continua activitatea de restaurare este Biserica Unitariană din localitate. ”Cuantumul mic al fondurilor strânse în anii precedenți, în comparație cu necesitățile financiare, precum și blocajul administrativ generat de lipsa reglementărilor urbanistice, nu au făcut posibilă intervenția generală planificată.

Cu toate acestea, în campania 2017 am reușit să finalizăm lucrările urgente în regim de primă necesitate – introducerea unei centuri din beton armat la nivelul fundației și a unor centuri metalice sub nivelul cornișei. În campania din anul 2018 propunem finalizarea lucrărilor de intervenție de primă necesitate la nivelul porticului (rerostuiri locale, refacere tencuială, cornișă, reparare șarpantă și învelitoare)”, spune Claudia Apostol. Biserica a fost renovată ultima dată în anii ’90, când porţiuni extinse din tencuielile interioare şi exterioare, pe aproximativ o treime din înălţime, au fost înlocuite cu tencuieli cu ciment.

Învelitoarea actuală, din tablă plană fălţuită, a fost instalată în anii ’60, înlocuind şindrila învelitorii istorice. Biserica păstrează tâmplăria istorică: uşi, ferestre, obloanele turnului clopotniţă. Aceste elemente necesită reparaţii curente şi, local, în cazul câtorva obloane, intervenţii de mai mare amploare, de reparare şi de înlocuire a unor elemente puternic degradate. ”

Adoptă o Casă la Roşia Montană” este un program derulat de Asociația ARA, activă în domeniul cercetării, conservării şi punerii în valoare a patrimoniului cultural în beneficiul comunităţilor şi al societăţii și a fost inițiat în 2012, în parteneriat cu Alburnus Maior.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419