Rămâi conectat

Ştirea zilei

CALENDARUL evenimentelor din Alba Iulia 2023: Data exactă la care vor avea loc fiecare

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

CALENDARUL evenimentelor din Alba Iulia 2023: Data exactă la care vor avea loc fiecare

Locuitorii municipiului Alba Iulia și turiștii care se gândesc să petreacă câteva zile în Cetatea Marii Unirii vor avea și în acest an o varietate de evenimente la care pot participa.

Din luna mai, debutează festivalurile și evenimentele pentru care Primăria municipiului Alba Iulia a alocat peste 2,2 milioane de lei.

CALENDAR

*Pe 13 mai, sunteți așteptați la Noaptea Muzeelor, noaptea în care istoria prinde viață. Și anul acesta, pe lângă adevăratul salt în timp și istorie, sunt anunțate spectacole de reenactement, de muzică, ateliere și expoziții.

*În 1 și 2 iunie, Cetatea Alba Carolina se va transforma în „Ținutul Fericirii”, un eveniment important pentru fiecare copil, un loc în care joaca e la ea acasă, iar jocurile copilăriei sunt atracțiile zilei. Anul trecut, Primăria Alba Iulia a pregătit în zona verde situată în fața Traseului celor 3 Fortificații, nu mai puțin de 8 atracții gonflabile uriașe în care cei mici să-și consume energia și să-și arate măiestria. De la tobogane gigantice (Fun Rainbow XXL sau Girafa XXL) sau echipamente ce le vor pune la încercare abilitățile sportive (HyperBall sau Last Man Standing) și până la un spațiu tematic cu simpaticele personaje din Paw Patrol instalat în spațiul rezervat celor mai mici dintre sărbătoriți, toți copiii vor găsi ceva interesant de făcut. Sperăm ca și anul acesta evenimentul să fie unul pe măsură.

*Următorul eveniment, Alba Iulia Super Rally, va avea loc în 2 și 3 iunie. Acesta este o noutate pentru Alba Iulia și va aduce motorsportul lângă casele albaiulienilor. Se pare că nu sunt noutăți doar în ceea ce privește orașele, ci și în privința piloților înscriși și a mașinilor care vor veni la start.

*La jumătatea lunii iunie, mai exact în intervalul 16-18, sunteți invitați la „Cars and coffee”. Anul acesta ar fi a treia ediție, cea de anul trecut a fost un real succes, potrivit organizatorilor. În cadrul evenimentului pasionații de tuning auto au ocazia să se întâlnească, să-și expună mașinile, dar și să discute și să se distreze la o cafea.

*În perioada 21 – 23 iunie se va desfășura Hakathon – in4it-UAB. Concursul este orientat spre susținerea unor inițiative și proiecte care să folosească aplicații ale tehnologiilor actuale pentru dezvoltarea orașelor inteligente. Acesta se adresează studenților de la orice universitate din țară. Înscrierea poate fi făcută atât individual, cât și în echipe de maxim 5 persoane, indicând o temă de interes preferată.
În perioada 23-25 iunie va avea loc AlbaFest, evenimentul care reușește de fiecare dată să te scoată din casă, iar la final să spui „mai vreau”. Fiecare ediție a adunat mii de oameni care s-au bucurat de concertele artiștilor de top. În fiecare an, programul a fost unul diversificat, astfel încât și cei mici, dar și cei mari să se simtă bine. Așteptăm cu sufletul la gură ediția de anul acesta pentru a avea ce comenta.

*Anul acesta, Sărbătoarea Muzicii va avea loc în perioada 14-16 iulie. Acesta este un eveniment diferit, albaiulienii și turiștii au ocazia să fie spectatorii unor concerte de calitate cu muzică live. Sunt trei zile în care Piața Cetății va răsuna de muzică simfonică, musical-uri de cabaret și cover-uri ale celor mai cunoscute piese din lume.

*În intervalul 4-13 august va avea loc Campionatul European de Tir Istoric. Și acest eveniment este o premieră la Alba Iulia, iar anul trecut adunarea generală a Historical-3Dimensional-Hunting International Archery Association (HDH-IAA) a aprobat organizarea campionatelor europene de arc istoric și 3D în România, la noi în oraș. În procedura de selectare a municipiului Alba Iulia ca loc al organizării campionatelor europene, Adunarea generală a HDH-IAA a avut în vedere istoria multimilenară a orașului, faptul că la Alba Iulia se află cea mai reprezentativă fortificație bastionară din centrul și sud-estul Europei, precum și faptul că orașul este un important centru turistic.

*În 5 august, sunteți așteptați să vâsliți la RowMania. Este poate unul dintre cele mai așteptate evenimente de iubitorii de sport și adrenalină. Așa cum deja este cunoscut tuturor, fiecare echipaj care dorește să se înscrie în concurs va fi format din 11 concurenți, indiferent de vârstă, constituţie sportivă şi experienţă. La înscriere, fiecare participant va primi un tricou personalizat, veste de salvare și instrucțiuni. După stabilirea ordinii intrării în concurs a echipelor, urmează acomodarea participanților cu ambarcațiunea și un scurt instructaj efectuat de membrii echipei Asociației “Ivan Patzaichin – Mila 23”. Participanții vor învăța să vâslească, să cârmească și să comunice eficient între ei în timpul concursului.

*Festivalul Roman Apulum va avea loc în perioada 11-15 august. Anul acesta, festivalul aniversează cea de-a X-a ediție și, ca în fiecare an, spectacolele puse în scenă au scopul de a aduce în faţa publicului realitatea vieţii de acum două mii de ani, din vremea dacilor și a romanilor. Festivalul va da curs și dimensiunii științifice. Această componentă va avea o mai mare amploare la ediția curentă. Ziua de vineri va aduce obișnuita expoziție cu piese din Muzeul Național al Unirii, dar prezentările științifice ulterioare vor fi în număr mai mare față de edițiile precedente, iar conferința va fi transmisă online.

*În perioada 24-27 august sunteți așteptați la film. Alba Iulia Music and Fim Festival by TIFF aduce în Cetate cele mai noi proiecții, cei mai buni artiști și cele mai noi piese. Anul trecut festivalul a ajuns la ediția cu numărul 10 și a fost una presărată cu de toate. Așteptăm surprizele de anul acesta și sunt convinsă că nu vom fi dezamăgiți.

*Alba Carolina Bike Race va avea loc anul acest în 26 august. Acest eveniment a fost creat din pasiunea pentru pedalat în natură, de mai bine de cinci ani. Spre încântarea organizatorilor, această pasiune a adus împreună tot mai mulți oameni faini, a legat prietenii și a creat o echipă.

*În ultima zi a lunii august, în 31, va avea loc Festivalul „Tinerețe”. Este de fapt un festival de folclor unde vor răsuna melodii reprezentative pentru fiecare zonă etnografică, iar îndrăgiți interpreți de folclor vor susține recitaluri.

*Apulum Bike Fest se va desfășura anul acesta în perioada 1-3 septembrie. Competiția este destinată atât sportivilor amatori, dar și sportivilor legitimați la cluburi sportive. Organizatorii propun două trasee de concurs provocatoare, pe care fiecare dintre participanți își poate testa condiția fizică și nivelul de pregătire.

*În 30 septembrie va avea loc Alba Iulia City Race, o competiție care își dorește să atragă cât mai mulți oameni spre alergare. În ultimii ani, din ce în ce mai multă lume aleargă și în țara noastră, dovadă fiind participarea destul de numeroasă la prima ediție Alba Iulia City Race. Încet, încet, societatea se schimbă și lumea începe să simtă nevoia unui regim de viață sănătos iar alergarea este sportul care poate fi practicat de oricine, fiecare la nivelul la care își dorește.

*Sărbătoarea Încoronării va fi pe 15 octombrie și așa cum toată lumea știe, este un eveniment care marchează încoronarea primilor doi monarhi ai României Mari, Regele Ferdinand I şi Regina Maria I. Și anul acesta vor fi organizate ample manifestări religioase şi culturale.

*În 25 noiembrie se va desfășura Crosul Unirii, competiție ce se desfășoară în Șanțurile Cetății. La eveniment pot participa copii, tineri și adulți apți din punct de vedere medical pentru efort fizic.

*Festival de România are loc în perioada 30 noiembrie – 3 decembrie. Acesta marchează de fapt Ziua Națională a României și în fiecare an, în județul Alba au fost organizate o serie de manifestări și evenimente ce oferă comunităţii şansa de a descoperi, într-o formă modernă și interactivă, faptele și oamenii care au făcut istorie.

*Serbările Iernii au loc în perioada 5-31 decembrie. Acestea sunt organizate la sfârșit de an în Alba Iulia, moment devenit o tradiție în Cetatea Alba Carolina care se transformă într-un tărâm de basm îmbrăcat în luminile calde ale decorațiunilor de Crăciun.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Accident GRAV, între 4 mașini, pe autostrada A1 sensul Sebeș-Vâlcea: O persoană încarcerată și trafic BLOCAT total. A fost solicitat și elicopterul SMURD

Ziarul Unirea

Publicat

în

Accident GRAV, între 4 mașini, pe autostrada A1 sensul Sebeș-Vâlcea: O persoană încarcerată și trafic BLOCAT total. A fost solicitat și elicopterul SMURD Un accident rutier grav a avut loc joi, în jurul orei 13.00, pe autostrada A1, la km 230, zona Veștem, pe sensul Sebeș – Valcea, cu 4 autovehicule implicate. Traficul este blocat […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea