Rămâi conectat

Actualitate

Calendarul de implementare pentru BULETINUL cu CIP, obligatoriu din 2031. De la proiect pilot la accesibilitate în toată țara

Ziarul Unirea

Publicat

în

Calendarul de implementare pentru BULETINUL cu CIP, obligatoriu din 2031. De la proiect pilot la accesibilitate în toată țara

În contextul în care luni a început emiterea de cărți electronice de identitate în județul Cluj, în cadrul unui proiect-pilot desfășurat pe o perioadă de șase luni de Ministerul Afacerilor Interne, vă prezentăm în continuare calendarul buletinului electronic sau, mai exact, tot ce știm până acum despre cum urmează să fie implementat, treptat, în toată țara. După cele șase luni de testare la Cluj, cel mai probabil că, la finele anului viitor, buletinele electronice vor fi accesibile tuturor, urmând ca acestea să devină obligatorii din 2031, potrivit regulamentului Uniunii Europene (UE) care le-a și impus.

Întrucât trebuia respectat termenul-limită pentru emiterea cărților de identitate electronice, care era, potrivit Regulamentului (UE) 2019/1157, 2 august 2021, autoritățile au demarat un proiect-pilot, desfășurat, pentru moment, doar în județul Cluj, în cadrul căruia cetățenii din acest județ pot solicita deja cărți electronice de identitate.

Cum se desfășoară proiectul-pilot

Acest proiect-pilot este destinat, potrivit declarațiilor făcute luni de Cătălin Giulescu, chestor în cadrul Direcției pentru Evidența Persoanelor, pentru digi24.ro, în primă instanță, persoanelor peste 18 ani din Cluj.

Mai departe, potrivit declarațiilor lui Cătălin Giulescu, “peste două luni ne vom adresa și pentru grupa de vârstă 14-18 ani și, peste alte două luni, grupei de vârstă 0-14 ani.”

Așadar, dacă, în acest moment, în județul Cluj pot solicita noile cărți electronice de identitate doar cei cu vârsta de peste 18 ani, din luna octombrie se va începe emiterea acestor buletine și pentru cei cu vârsta între 14 și 18 ani din acest județ, urmând ca, din decembrie 2021, să poată fi emise astfel de cărți de identitate și pentru cei cu vârsta de până în 14 ani.

Citește și: Noul buletin cu CIP: Ce trebuie să cunoască cei care optează pentru noua carte electronică și cât costă

În ceea ce privește momentul de la care se va putea solicita noul buletin electronic la București, Cătălin Giulescu a declarat că acest lucru va fi posibil, cel mai probabil, “peste 12 luni, datorită faptului că trebuie să testăm toate scenariile de utilizare ale cardului, modalitatea în care răspundem solicitărilor cetățenilor, urmând ca, după 6 luni de testare tehnică, să stabilim modalitatea în care vom generaliza la nivelul întregii țări.”

Citește și : Cărți de identitate noi pentru români: Va putea fi emis buletin și copiilor sub 14 ani, iar cei care nu vor cip pot să refuze

Prin urmare, în cadrul acest proiect-pilot din județul Cluj se va face testarea tehnică pe parcursul celor șase luni, conform calendarului amintit mai sus, urmând ca, ulterior, cel mai târziu din decembrie 2022 să se implementeze la nivelul întregii țări.

De asemenea, potrivit declarațiilor chestorului din cadrul Direcției pentru Evidența Persoanelor, vor avea prioritate cei care au documentele expirate, “dar actuala legislație prevede posibilitatea titularilor de a cere oricând preschimbarea vechiului document de identitate, potrivit ultimului standard.”

Prin urmare, după ce sistemul va fi implementat la nivelul fiecărui județ, oricine va dori își va putea face buletin electronic.

Trecerea la buletinele electronice, obligatorie din 2031

De asemenea, perioada de tranziție este, potrivit regulamentului UE, de 10 ani, ceea ce înseamnă că, din anul 2031, toată lumea va fi obligată să treacă la noul format.

Cartea electronică de identitate va putea fi folosită atât în interacțiunile cu autoritățile sau instituțiile din țara noastră, cât și cu cele din străinătate. Adică, aceste documente vor putea fi folosite, precum actele de identitate simple din prezent, și pentru a călători în spațiul comunitar.

sursa: avocatnet.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Corigențe 2025 | În perioada 7-18 iulie 2025, va avea loc sesiunea de corigențe pentru elevii din învășământul primar, gimnazial, liceal și profesional. În ce condiții  riști să rămâi repetent

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corigențe 2025 | În perioada 7-18 iulie 2025, va avea loc sesiunea de corigențe pentru elevii din învășământul primar, gimnazial, liceal și profesional. În ce condiții  riști să rămâi repetent În perioada 7-18 iulie 2025, potrivit unei adrese trimise inspectoratelor şcolare de către Ministerul Educaţiei şi Cercetării, vor avea loc examenele de corigenţă pentru elevii […]

Citește mai mult

Actualitate

Vremuri grele pentru români: După creșterea TVA, o familie cu doi copii va cheltui mai mult decât cei 3.000 de lei pe care îi dă în prezent pentru mâncare

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Vremuri grele pentru români: După creșterea TVA, o familie cu doi copii va cheltui mai mult decât cei 3.000 de lei pe care îi dă în prezent pentru mâncare Vremurile vor fi mai grele decât ne aşteptam. Premierul Ilie Bolojan a anunţat oficial măsurile de austeritate: vom avea două cote de TVA, ambele mai mari […]

Citește mai mult

Actualitate

ASIGURĂRI DE SĂNĂTATE 2025: Modificări majore în ceea ce privește scutirile de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate. Cine riscă să rămână neasigurat?

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

ASIGURĂRI DE SĂNĂTATE 2025: Modificări majore în ceea ce privește scutirile de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate. Cine riscă să rămână neasigurat? Guvernul României propune modificări majore în ceea ce privește scutirile de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS), prevăzute în Codul fiscal. În urma acestor modificări, unii români […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea