// ViewContent // Track key page views (ex: product page, landing page or article) fbq('track', 'ViewContent'); // Search // Track searches on your website (ex. product searches) fbq('track', 'Search');

Călătoriile, cele mai bune investiții – concluzia unei tinere din Alba care până la 28 de ani a vizitat peste 30 de țări: Experiențele în afara granițelor deschid noi perspective. Imediat ce părăsești zona de confort, îți dai seama cine ești tu cu adevărat

Crișan Raluca, o tânără în vârstă de 28 de ani, a vizitat peste 30 de țări, situate pe trei continente și a ajuns la concluzia că investițiile în călătorii merită făcute deoarece acestea reprezintă o altfel de educație decât cea dobândită la școală. La Hiroshima a stat de vorbă cu un supraviețuitor al atacului cu bombă atomică, iar în Thailanda a vizitat triburile în care locuiesc ”femeile-girafă”, cu inele în jurul gâtului.

Crișan Raluca a învățat la Jidvei și la Alba Iulia, iar după ce a terminat facultatea s-a stabilit la Cluj-Napoca. Ea se consideră unul dintre cei mai norocoși oameni care reușesc să îmbine utilul cu plăcutul, deoarece serviciul ei presupune multe delegații în străinătate. ”Ralu Bilu”, așa cum îi spun prietenii, vrea să ajungă anul viitor și în America de Sud, după ce a ”pășit” în mai multe țări din Europa, America de Nord și Asia.

”Am călătorit mult în Europa unde m-am îndrăgostit de țările mediteraneene, de bucătăria franceză, de design-ul nordic, de vinul de Porto și de ciocolata belgiană. În ultimii ani, am depășit tot mai mult barierele bătrânului continent și am explorat Thailanda, Laos, Cambodgia, Japonia, SUA, Mexic și urmează Filipine”, a spus Raluca.

Pasiunea pentru călătorii a dobândit-o din familie, de când părinții o duceau în excursii, mai mult prin locuri din țară, un orizont apropiat, dar necunoscut și fascinant pentru acea vârstă.

”Odată ajunsă la liceu, chemarea spre aventură s-a amplificat datorită taberelor pentru adolescenți. Însă călătoriile care și-au lăsat amprenta asupra mea au avut loc în timpul facultății. În 2010, am plecat în SUA, cu programul Work & Travel, iar în anul următor în Franța cu programul Erasmus. Am cutreierat ambele țări în lung și-n lat”, a mai spus Raluca.

Încă din timpul facultății, banii economisiți îi ”investea” în călătorii, iar din dorința de a împărtăși celorlalți experiențele sale, și-a creat un blog pe care scrie despre oameni, locuri și recomandări turistice.

”Banii de bursă îi puneam toți deoparte, erau destinați city break-urilor din Europa. După ce m-am angajat, am reușit să strâng bani pentru o excursie de o lună în Asia care mi-a schimbat felul de a vedea lumea înconjurătoare. După acea vacanță, a luat naștere și blogul. Ideea o aveam de câțiva ani, dar impulsul final a venit în timpul excursiei când am primit foarte multe întrebări legate de organizare, costuri, recomandări. După multe amânări și mult lucru, a luat naștere blogul meu de călătorii: www.borderless.ro. Numele borderless (fără granițe) mă reprezintă cel mai bine. Eu sunt fata pentru care granițele nu-și au loc, ele pot fi mereu depășite. Am ales un nume în engleză, pentru că am și cititori străini, iar o parte din articole sunt scrise în engleză”, a susținut Raluca.

Pe blog scrie despre întâmplări fericite și deopotrivă despre aspectele negative pe care le observă în drumul ei.

”De exemplu, încerc să atrag atenția asupra animalelor abuzate în scopuri turistice, cum ar fi elefanții. Pe de altă parte, îmi place să promovez locurile frumoase din România. Ar trebui să fim mândri de cadrul spectaculos din România, de Cetatea Alba Iulia, de noua față a orașului Oradea și de numărul mare de turiști care vizitează Transilvania și nu numai. Cele mai frumoase oportunități pe care ți le oferă călătoriile sunt de a vedea locuri unice și de a cunoaște oameni noi. În Thailanda, am vizitat triburile Karen, cunoscute drept femeile-girafă sau femeile cu gâtul lung. De la vârsta de 5 ani, li se pun inele în jurul gâtului, iar odată ce înaintează în viață, numărul inelelor crește. O altă experiență emoționantă a fost în Japonia, la Hiroshima, unde am cunoscut un supraviețuitor al atacului cu bombă atomică. Se apropia de 90 de ani, dar își amintea cu lux de amănunte ziua în care tragedia s-a întâmplat”, a afirmat Raluca.

Ea a adăugat că pasionații de călătorie nu au nevoie de un buget foarte mare, subliniind că nu face bani din activitatea sa din mediul online, totul fiind la stadiul de pasiune.

Călătoriile au devenit o parte importantă a vieții mele și simt că datorită lor am evoluat, m-am maturizat și sunt mult mai receptivă.  Mi-au deschis noi orizonturi, m-au îmbogățit sufletește și mi-au oferit o viziune nouă asupra lumii. Imediat ce părăsești zona de confort, îți dai seama cine ești tu cu adevărat. Călătoritul înseamnă pentru mine aventură, provocare, noi culturi și oameni minunați”, a conchis Crișan Raluca.

 

Dragoș SUCIU

Email: dv.suciu@yahoo.com
Tel: 0740.084.098

Facebook