Broaşte uriaşe la Rimetea – o colecţie muzeală inedită

Un muzeu din judeţul Alba tinde să intre în cartea recordurilor. El se poate mândri cu faptul că pragul lui este călcat în fiecare an de peste 12.000 de vizitatori, deşi este situat la distanţă de marile şosele. Aici pot fi admirate, pe lângă unele obiecte casnice şi costume populare specifice zonei, o adevărată colecţie de broaşte şi zăvoare uriaşe pentru uşă, dar şi scule şi unelte ciudate folosite acum aproape două secole la extragerea şi prelucrarea fierului.
Deşi pare incredibil, Muzeul etnografic din comuna Rimetea este vizitat în ultimii ani în medie de 12-13.000 de turişti. Potrivit custodelui muzeului, numai în  în primele două luni ale anului trecut muzeul a fost vizitat de aproape 350 de oameni care au străbătut drumul Aiud-Rimetea pentru a admira frumuseţile locului şi exponatele muzeului. Muzeul are unele piese foarte rare. Este vorba de prima colecţie care a stat la baza înfiinţării muzeului, constând în scule şi dispozitive pentru extragerea şi prelucrarea minereului de fier şi a obiectelor confecţionate de diverse fierării din zonă.broasteLocalitatea este cunoscută ca având o istorie seculară în domeniul mineritului şi prelucrării fierului, aici existând până la sfârşitul secolului al XIX-lea un centru minier important. Din documentele existente, localitatea Rimetea a avut statut de târg încă din 1493 şi datorită dezvoltării activităţilor specifice, a primit statutul de centru minier în anul 1666. Atestată documentar în anul 1289 şi cunoscută din diferite înscrisuri că ar fi avut activitate minieră încă din 1257, actuala comună Rimetea a cunoscut o dezvoltare rapidă, stopată ulterior de secătuirea minelor de fier, din a căror activitate au rămas câteva piese de muzeu. Deşi relativ nou înfiinţat, în anul 1952, muzeul din Rimetea cuprinde 2.700 de exponate adăpostite în cele patru săli, împărţite în două secţiuni, cea referitoare la activitatea prelucrării fierului şi a minereului de fier şi cea etnografică. Muzeografa Agneta Lassel spune că nu poate să precizeze care dintre secţiuni este mai atrăgătoare pentru turişti:

„Toată lumea se miră că aici, la poale de munte, departe de marile şosele, există un muzeu. Cei ce ne vizitează zăbovesc îndelung în faţa vitrinelor care conţin exponate privitoare la istoria mineritului, dar şi în faţa celor care cuprind straiele specifice portului popular din zona noastră. Registrul de impresii poate sta mărturie pentru aceasta”.

ELIT

Într-adevăr, cine are curiozitatea să răsfoiască registrul respectiv va avea surpriza să găsească scrise, în toate limbile pământului, impresiile celor care au vizitat instituţia. Aici poţi găsi adnotări în limba chineză, franceză, germană, italiană, spaniolă, dar şi în limbi specifice unor ţări nordice sau dialecte ale locuitorilor din diferite colţuri ale lumii. Sunt apreciate originalitatea colecţiei care se referă la istoria prelucrării fierului. În muzeu pot fi admirate obiecte şi dispozitive care cu greu pot fi imaginate de un neavizat în domeniu. Aici poţi admira cleşti uriaşi folosiţi în atelierele de forjare a fierului, dălţi, ciocane şi târnăcoape de diferite forme şi mărimi folosite în minerit, dar şi lămpi de miner. Cea mai interesantă vitrină, după părerea multora dintre turiştii care au vizitat muzeul din Rimetea, este cea care cuprinde zăvoare, broaşte şi chei de uşă de dimensiuni impresionante şi având nişte mecanisme deosebit de ingenioase, chiar unicat, ce odinioară erau cele care garantau siguranţa locuitorilor din zonă. Confecţionate manual, din fierul extras din minele ce fiinţau în apropierea satului, broaştele de uşă sunt adevărate bijuterii tehnice adesea studiate de către specialişti, care se miră de măiestria cu care meşteşugarii din trecut au rezolvat anumite probleme de ordin tehnic.

Într-o discuţie pe care am avut-o cu primarul comunei, Szocs Francisc, în urmă cu mai mult timp, acesta ne-a declarat că numărul mare de turişti se datorează în primul rând relaţiilor bilaterale stabilite cu şapte administraţii locale din străinătate şi schimburilor culturale care se fac între comuna Rimetea cu celelalte administraţii străine. În plus de aceasta, frumuseţea locurilor şi creşterea semnificativă a turismului, implicit a potenţialului serviciilor turistice din zonă, Rimetea putând caza fără probleme peste 250 de turişti, precum şi publicitatea susţinută care se face sunt factorii determinanţi care au dus la afluxul mare de vizitatori.

Mihail David - 2020

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...