Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Bolile de care ne apără masca de protecție, pe lângă COVID-19. Ce viroze se pot evita

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

O simplă mască vă protejează de toate infecțiile cu transmitere respiratorie. Inclusiv de viroze și alte boli. Și merită, pentru că chiar și virozele repetate des modifică aparatul respirator.

Peste 200 de tipuri de virusuri care determină virozele respiratorii reîncep să circule. Din fericire, au o contagiozitate mai mică decât cea a virusului gripal.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Și mai mică decât cea a virusului Sars-Cov-2. Dar și banalele viroze au repercursiuni în plămâni. Și, culmea, măresc riscul pentru alte infecții repiratorii. Explicăm imediat.

Conf. dr. Emilian Popovici, Vicepreședintele Societatea Română de Edpidemiologie: „S-a dovedit că virusul gripal are o contagiozitate mai redusă a infecției cu Covid-19 și, pe cale de consecință, alte viroze respiratorii repiratorii care se manifestă în sezonul rece, care au contagiozitate mai mică decât gripa. Sunt de asemenea diferențiabile de infecția cu covid-19. Dacă luăm măsurile de protecție pentru Covid-19 și ne vaccinăm antigripal facem o prevenție serioasă și pentru alte infecții cu transmitere respiratorie care se manifesa în sezonul rece”.

Protecția se refera, evident, la mască, distanțare și igienizarea mâinilor.

Andreea Groza: „Vaccinarea antigripală ar trebui făcută luna aceasta sau la începutul lui octombrie. Din momentul în care vă faceți vaccinul până când veți fi protejat durează, în medie 2 până la 3 saptămâni. Altfel, dacă vă vaccinați azi și vă întâlniți cu virusul gripal mâine, aveți toate riscurile să faceți gripă”.

Ce se întâmplă în 2-3 saptamini, după vaccinul antigripal? Limfocitele B și T sunt componente ale sistemului imunitar. Circulă în singe. Au viață lungă și memorie. Păstrează amintirea primul contact cu un virus și vor fi capabile să intre în acțiune repede și bine.

Imunizarea, bazată pe structura aceluiași virus, dar distrus, asigură această primă întâlnire. Nu va apărea boala. Dar limfocitele B și T vor fi pregătite, în caz de contact cu virusul viu. Și vor lupta eficient.

Bolile de care ne apără masca de protecţie

O mască banală vă scutește în această perioadă și de banalele răceli, nu doar de Covid-19.

Dr. Magdalena Ciobanu, medic primar penumolog: „Despre infecțiile respiratorii suntem obișnuiți să vorbim ca despre niște banale infecții respiratorii, ele sunt banale dor pentru că sunt foarte frecvente. Nu înseamnă că nu au consecințe, sunt oameni în jur de 35-40 de ani care vin la pneumolog pentru că tușesc, expectorează, au tot luat antibiotic și continuă să tușească.”

Infecțiile repiratorii dese, însoțite și de fumat, determină dilatațiile bronhiilor. Vorbim despre modificări în ramificațiile arborelui respirator.

Dr. Magdalena Ciobanu, medic primar pneumolog: „Dacă vreți, bronhiile arată precum șoselele nostre pline de gropi, adică sunt adâncituri în care se acumulează mucus și persoana repsctiva e predispusă să facă mai des infecții repiratorii.”

Cu alte cuvinte, virozele repetate vor determina infecții respiratorii și mai frecvente, și mai severe. Pentru acești pacienți e obligatorie vaccinarea antigripală anuală și vacinare antipneumococică, o dată la 5 ani.

Sursa: Pro TV


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Noua lege a salarizării: Unele lefuri s-ar putea dubla de anul viitor. Care sunt domeniile vizate

Ziarul Unirea

Publicat

în

Noua lege a salarizării: Unele lefuri s-ar putea dubla de anul viitor. Care sunt domeniile vizate Noua lege a salarizării ar putea intra în vigoare de anul viitor, adică din 2025. Potrivit ministrului Muncii, niciun salariu de la stat nu va scădea. IT-iștii, profesorii și personalul medical vor avea parte de cele mai mari majorări. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea