Rămâi conectat

Politică Administrație

Bogdan Medrea, PSD Alba Iulia: ”Dacă se va închide o şcoală în judeţul Alba, aceasta se va închide din cauza PNL-ului”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Problema închiderii Şcolii Gimnaziale din Miceşti, dar şi a altor unităţi de învăţământ, stă în pixurile lui Ion Dumitrei şi Mircea Hava. PSD nu poate şi nici nu vrea să închidă şcoli. Cu atât mai puţin pot Guvernul sau ISJ, autorităţi care nu au competenţă in organizarea reţelei şcolare, ci doar emit nişte avize de legalitate. Oportunitatea o stabilesc consiliul judeţean şi consiliul local.

Desigur, sunt mai multe cauze, obiective şi subiective, care cauzează posibila închidere a unor unităţi de învăţământ din municipiul Alba lulia:

Prima cauză, de natură obiectivă, este natalitatea scăzută după anul 1995 şi un spor natural negativ masiv. Astfel, după anul 1995 s-au născut tot mai puţini copii, astfel acum ne aflăm în situaţia de a avea clase cu 2-3 elevi. La 1 iulie 2017, ponderea grupei de 0-4 ani a fost de 4.6%, mai mică decât cea a grupei dc 5-9 ani (5.1%) şi a celei de 10-14 ani (5.1%). Indicele de îmbătrânire demografică a crescut dc la 107.7 (la 1 iulie 2016) la 109.2 persoane vârstnice la 100 persoane tinere (la 1 iulie2017).

A doua cauză, tot obiectivă, este tendinţa generală dc migraţie din rural către mediul urban. Astfel, satele şi comunele, unele actuale cartiere ale oraşelor, au rămas aproape complet fără tinere familii cu copii. Fenomenul este vizibil şi în mediul intraurban, unde populaţia tânără din oraşele mici (sub 60.000 locuitori) migrează către marile oraşe sau metropole.

O a treia cauză, de data aceasta de natură subiectivă, este subfinanţarea educaţiei de către autorităţile administraţiei publice locale. Primăria municipiului Alba lulia nu a acordat suficientă finanţare complementară unor unităţi şcolare, înlesnind degradarea clădirilor şi privarea elevilor de a putea beneficia de un învăţământ de calitate. Şcoala Gimnazială din Miccşti este doar un exemplu unde Primăria municipiului Alba lulia nu şi-a respectat îndatoririle prevăzute de Legea educaţiei naţionale.

Referitor la desfiinţarea unor unităţi dc învăţământ din judeţ, respectiv municipiul Alba lulia, menţionez că numai Consiliul judeţean, respectiv consiliul local poate să organizeze reţeaua şcolară. Nici Guvernul şi nici Inspectoratul Şcolar Judeţean nu pot închide şcoli în mod arbitrar.

Dacă sc va închide vreo şcoală în judeţul Alba sau în municipiul Alba lulia, aceasta se va închide din cauza Partidului Democrat Liberal (actualul Partid Naţional Liberal) care deţine majoritatea în consiliile locale şi în cel judeţean.

PSD s-a opus şi se va opune în continuare închiderii arbitrare de unităţi de învăţământ. în schimb militează ca Mircea Hava, Ion Dumitrei şi al|i lideri neinspiraţi ai judeţului să aloce suficienţi banî pe finanţare complementară, astfel încât să nu ne trezim cu grădiniţe, şcoli şi licee care cad peste copiii noştri.

Rămân atent preocupat de problema închiderii Şcolii Gimnaziale Miceşti sau a altei unităţi de învăţământ din Alba lulia şi voi ajuta să găsim resursele materiale şi umane necesare astfel încât elevii să poată beneficia de educaţie de calitate la ei în cartier, aproape dc casă.

Bogdan Medrea, consilier local, PSD Alba Iulia


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comunicat de presă | USR Daia Română: Silviu-Mihai Moldovan, un tânăr pentru viitor!

Bogdan Ilea

Publicat

în

Comunicat de presă | USR Daia Română: Silviu-Mihai Moldovan, un tânăr pentru viitor! USR Daia Română are plăcerea să anunțe desemnarea lui Silviu-Mihai Moldovan, candidat pentru funcția de primar al comunei Daia Română. Cu o viziune proaspătă și un plan ambițios de dezvoltare, Silviu este hotărât să contribuie la dezvoltarea și prosperitatea locală. În vârstă […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea