Bogdan Medrea, PSD Alba Iulia: ”Dacă se va închide o şcoală în judeţul Alba, aceasta se va închide din cauza PNL-ului”

Paul Voicu - Primar 2020

Problema închiderii Şcolii Gimnaziale din Miceşti, dar şi a altor unităţi de învăţământ, stă în pixurile lui Ion Dumitrei şi Mircea Hava. PSD nu poate şi nici nu vrea să închidă şcoli. Cu atât mai puţin pot Guvernul sau ISJ, autorităţi care nu au competenţă in organizarea reţelei şcolare, ci doar emit nişte avize de legalitate. Oportunitatea o stabilesc consiliul judeţean şi consiliul local.

Desigur, sunt mai multe cauze, obiective şi subiective, care cauzează posibila închidere a unor unităţi de învăţământ din municipiul Alba lulia:

ELIT

Prima cauză, de natură obiectivă, este natalitatea scăzută după anul 1995 şi un spor natural negativ masiv. Astfel, după anul 1995 s-au născut tot mai puţini copii, astfel acum ne aflăm în situaţia de a avea clase cu 2-3 elevi. La 1 iulie 2017, ponderea grupei de 0-4 ani a fost de 4.6%, mai mică decât cea a grupei dc 5-9 ani (5.1%) şi a celei de 10-14 ani (5.1%). Indicele de îmbătrânire demografică a crescut dc la 107.7 (la 1 iulie 2016) la 109.2 persoane vârstnice la 100 persoane tinere (la 1 iulie2017).

A doua cauză, tot obiectivă, este tendinţa generală dc migraţie din rural către mediul urban. Astfel, satele şi comunele, unele actuale cartiere ale oraşelor, au rămas aproape complet fără tinere familii cu copii. Fenomenul este vizibil şi în mediul intraurban, unde populaţia tânără din oraşele mici (sub 60.000 locuitori) migrează către marile oraşe sau metropole.

Mihail David - 2020

O a treia cauză, de data aceasta de natură subiectivă, este subfinanţarea educaţiei de către autorităţile administraţiei publice locale. Primăria municipiului Alba lulia nu a acordat suficientă finanţare complementară unor unităţi şcolare, înlesnind degradarea clădirilor şi privarea elevilor de a putea beneficia de un învăţământ de calitate. Şcoala Gimnazială din Miccşti este doar un exemplu unde Primăria municipiului Alba lulia nu şi-a respectat îndatoririle prevăzute de Legea educaţiei naţionale.

Referitor la desfiinţarea unor unităţi dc învăţământ din judeţ, respectiv municipiul Alba lulia, menţionez că numai Consiliul judeţean, respectiv consiliul local poate să organizeze reţeaua şcolară. Nici Guvernul şi nici Inspectoratul Şcolar Judeţean nu pot închide şcoli în mod arbitrar.

Dacă sc va închide vreo şcoală în judeţul Alba sau în municipiul Alba lulia, aceasta se va închide din cauza Partidului Democrat Liberal (actualul Partid Naţional Liberal) care deţine majoritatea în consiliile locale şi în cel judeţean.

PSD s-a opus şi se va opune în continuare închiderii arbitrare de unităţi de învăţământ. în schimb militează ca Mircea Hava, Ion Dumitrei şi al|i lideri neinspiraţi ai judeţului să aloce suficienţi banî pe finanţare complementară, astfel încât să nu ne trezim cu grădiniţe, şcoli şi licee care cad peste copiii noştri.

Rămân atent preocupat de problema închiderii Şcolii Gimnaziale Miceşti sau a altei unităţi de învăţământ din Alba lulia şi voi ajuta să găsim resursele materiale şi umane necesare astfel încât elevii să poată beneficia de educaţie de calitate la ei în cartier, aproape dc casă.

Bogdan Medrea, consilier local, PSD Alba Iulia

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

7 Comentarii

gogu 15 martie 2018 at 15:10

Ba dar penibil esti,anunta doamna invatatoare ca se inchid scolile si tu spui ca-i vina PNL-ului.

alba 15 martie 2018 at 15:23

stimate ”Gogule”, scolile sunt sub tutela consiliului local, astfel ei sunt cei care decid care scoli se inchid, nu ministerul, nu PSD-ul, ar fi cazul sa te mai informezi!

Bogdan 15 martie 2018 at 18:10

Stimate Alba îmi cer scuze dar din păcate ești informat greșit din acest an școlile nu mai sunt sub tutela consiliului local ci a ministerului . Așa ca ar fi cazul sa te mai informezi înainte sa postezi un comentariu.

Antisocialistu 15 martie 2018 at 18:39

Bbbbbai Bbbbogdane, doamna voastra inpector general ce pazeste??? Cum da programele scolare??

Bogdan 15 martie 2018 at 21:46

Bbbbbai Antisocialistule ești prostuț . Oricum tu nu înțelegi nimic.

?? 16 martie 2018 at 8:19

Daca zici ca scolile sunt ale ministerului, da ministerul al cui este, neica ? Nu-i tot al vostru moncher ? Culturica frate, nu PAMBLICI !!

Marcela 16 martie 2018 at 13:06

Saracul sss câți bani a dat tacs’u sa îl pună director!!!!sau pe „””stimata””care vindea produse oriflame……Și din invatatoare …..pff peste noapte PROFESOR!!!!știți cine a făcut o profesor???când la inspectorat a fost director adjunct Simona de la Aiud o doamna deosebita…….Cum pana la 40 și de ani nu a fost în stare sa și dea ex?????pt profesor????

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...