Bogdan Medrea: ”Mircea Hava își folosește consilierii pentru eutanasierea democrației. Șeful hingherilor este Alin Ignat”

Paul Voicu - Primar 2020

Astăzi a avut loc un simulacru de dezbatere publică privind bugetul local al municipiului Alba Iulia. În cadrul acestei tentative de democrație participative, Mircea Hava a organizat o adevărată baricadă prin care să-i împiedice pe oameni să interpeleze administrația locală cu privire la ”avuția” orașului.

În primul rând, dezbaterea s-a organizat în cel mai mic spațiu posibil pe care Primăria îl putea facilita. Dezbaterea s-a ținut în sala de ședințe a Primăriei, un loc unde încap maximum 40 de persoane pe scaune, deși la dezbatere au participat peste 60 de persoane. Încă din anunț se avertiza că dezbaterea se va organiza în sala de ședințe, fapt ce i-a descurajat pe mulți să participe. De ce Primăria organizează ședința de Consiliu local la sediul Fundației PAEM iar o dezbatere publică cu cetățenii într-o sală înghesuită?

ELIT

În al doilea rând, primarul nu a respectat condițiile de fond privind oganizarea dezbaterii publice prevăzută la art. 7, alin. (10) din Legea nr. 52/2003. Nu a existat un tabel cu particpanții, o minută a dezbaterii publice, recomandările scrise colectate și nici un proces verbal al ședinței.

În al treilea rând, nu s-a respectat procedura dezbaterii efective prevăzută la art. 7, alin. (10), lit. a) din Legea nr. 52/2003. Primarul nu a stabilit o modalitate de colectare a recomandărilor, o modalitate de înscriere şi luare a cuvântului, timpul alocat luării cuvântului şi orice alte detalii de desfăşurare a dezbaterii publice prin care se asigură dreptul la libera exprimare al oricărui cetăţean interesat. Cetățenii au plecat acasă fără să fi putut cerer explicații cu privire la toate nelămuririle pe care le aveau, fiind timorați de tonul violent și dușmănos al primarului Mircea Hava.

Mihail David - 2020

Consilierii PSD au fost acuzați de Alin Ignat că nu au intervenit pe parcusul dezbaterii. Dezbaterea era a cetățenilor și pentru cetățeni, nu a consilierilor locali. În schimb, Micea Hava a monopolizat discuția pentru a consuma timpul și a plictisi sala. Reamintesc că, conform Legii nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, primarul și aparatul de specialitate erau obligați doar să prezinte succint proiectul, să răspundă punctual la întrebări și să nu facă remarci colaterale. Dezbaterea publică era între cetățeni și administrația PNL care a făcut bugetul. Consilierii locali PSD nu sunt responsabili de acest buget dezastruos.

Gheorge Valentin Rotar - Alegeri Locale 2020

Consilierul Alin Ignat a contribuit eficient, în calitate de agitator al primarului, la zarva din sală, în timp ce cetățenii își prezentau problemele. Consilierii PNL, în frunte cu Alin Ignat, râdeau, se jucau pe telefon și vorbeau cu primarul peste masă. Aceste lucruri se pot vedea pe înregistrarea video. Consilierii PSD au respectat cetățenii, au tăcut, au constatat și se vor exprima la următoarea ședință de consiliu local.

Consilierii locali ai Partidului Social Democrat sunt oameni cu bun-simț, sunt prieteni și lucrează în echipă. Nu vom răspnde copilărismelor lui Alin Ignat, un consilier local slab, care doar execută ordinele de propagandă ale lui Mircea Hava. Alin Ignat înțelege politica prin a nu-i lăsa pe oameni să se exprime și a-i lua în permanență peste picior. Comportamentul pe care îl are în ședințele de consiliu local îl are și față de cetățeni: vorbește peste alții, stă pe telefon, râde și intimidează vorbitorii.

Colegii mei, consilierii locali ai PSD, au apreciat că dezbaterea publică cu cetățenii nu este nici locul, nici momentul unui schimb de replici politice cu consilierul Alin Ignat. Consilierii PSD au înțeles să nu răspundă instigărilor la conflict făcute de Alin Ignat și să aibă un comportament nonconflictual și de abstențiune, din respect față de albaiulienii prezenți.

Pentru că atât Mircea Hava cât și Alin Igat nu știu să organizeze și să se comporte în cadrul unei dezbateri publice, sunt nevoit să le redau public procedura, cu invitația deschisă de a o învăța și respecta pentru data viitoare:
”Dezbaterile publice se vor desfăşura după următoarele reguli:

a) autoritatea publică responsabilă va organiza întâlnirea, va publică pe site-ul propriu şi va afişa la sediul propriu, alături de documentele menţionate la alin. (2), şi modalitatea de colectare a recomandărilor, modalitatea de înscriere şi luare a cuvântului, timpul alocat luării cuvântului şi orice alte detalii de desfăşurare a dezbaterii publice prin care se asigură dreptul la libera exprimare al oricărui cetăţean interesat;

b) dezbaterea publică se va încheia în momentul în care toţi solicitanţii înscrişi la cuvânt şi-au exprimat recomandările cu referire concretă doar la proiectul de act normativ în discuţie;

c) la dezbaterea publică vor participa obligatoriu iniţiatorul şi/sau iniţiatorii proiectului de act normativ din cadrul instituţiei sau autorităţii publice locale, experţii şi/sau specialiştii care au participat la elaborarea notei de fundamentare, a expunerii de motive, a referatului de aprobare privind necesitatea adoptării actului normativ propus, a studiului de impact şi/sau de fezabilitate, după caz, şi a proiectului de act normativ;

d) în termen de 10 zile calendaristice de la încheierea dezbaterii publice se asigură accesul public, pe site-ul şi la sediul autorităţii publice responsabile, la următoarele documente: minuta dezbaterii publice, recomandările scrise colectate, versiunile îmbunătăţite ale proiectului de act normativ în diverse etape ale elaborării, rapoartele de avizare, precum şi versiunea finală adoptată a actului normativ.

Toate documentele prevăzute la art. 7 alin. (2) şi alin. (10) lit. a) şi d) din L .52/2003 vor fi păstrate pe site-ul autorităţii publice responsabile într-o secţiune dedicată transparenţei decizionale. Toate actualizările în site vor menţiona obligatoriu data afişării.

În toate cazurile în care se organizează dezbateri publice, acestea trebuie să se desfăşoare în cel mult 10 zile calendaristice de la publicarea datei şi locului unde urmează să fie organizate. Autoritatea publică în cauză trebuie să analizeze toate recomandările referitoare la proiectul de act normativ în discuţie.”

În final, sunt curios ce vor scrie Mircea Hava și Alin Ignat în raportul anual privind transparența decizională: că au îngreunat exercitarea dreptului la liberă exprimare, că nu au istituit o procedură de dezbatere publică, că nu colctează recomandările oamenilor, că nu îi lasă pe cetățeni să-și termine intervenția și să instigă la conflict politic atunci când nu e cazul.

Bogdan Medrea, președinte PSD Alba Iulia, liderul de grup al consilierilor locali PSD

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

10 Comentarii

Robert 10 februarie 2018 at 22:25

Macar aici nu se balbaie Medrea…

dan 11 februarie 2018 at 0:11

Deci ei au stat în sală ca oile fără să semnaleze neregulile, iar acum dau procedurile în presa. Așa fac și în ședințe, vai mama lor consilieri unii certați cu apa și săpunul…

Mitica 11 februarie 2018 at 8:47

Democrația este abuzată de voi și de colegul vostru Trifu cu grupul de presiune adus la ședință. Din tot bugetul nu v-a interesat nimic, decat sa faceti circ și campanie electorală.
Hingherii fac treaba bună: apără oameni de potăi!

A.D. 11 februarie 2018 at 10:09

psd-ul a fost eradicat din Ardeal. Maimutoiul asta nu-si mai are rostul

Mircea 11 februarie 2018 at 10:21

Oare mai aveti timp si de munca pe care trebuie sa o depuneti sau continuam la nesfarsit cu lupta voastra pentru putere??

Lucreaza cineva in primarie sau sunteti toti ocupati sa scrieti acuze in presa pentru adversarii politici?

Pentru noi cei care am votat niste mizerii ca voi – lucreaza efectiv cineva ?

dolfi 11 februarie 2018 at 10:26

nimic nou sub soare, circarul PSD-ului se cearta cu circarul PD-PNL-PDL. Nu s-ar intoarce roata istoriei sa vin in vizita la Canal sa va trimit chiftele cu prastia?
Sa va vad hrubele de prost gust ridicate -din banii furati de la noi, cetatenii onesti- doborate de buldozere…

Alegatorul 11 februarie 2018 at 11:51

Cine ți-a scris articolul? Așa de curiozitate sau cine vi le scrie?

Bogdan 11 februarie 2018 at 19:31

Cine ni le scrie , un pițigoi ca credeam ca omu le are cu scrisu da acum am aflat ca si prin lucrarea de licența are niste greșeli gramaticale deși ca cică ia corectat-o unu Solaris Corbut , decat ca nu avem pe altul , uite recunosc pulic ca nu avem

Bogdan 11 februarie 2018 at 20:05

Va multumesc pentru cele 14 corecturi pe text pe care le ați făcut pana acum decat ca mai va rog , ca ma tot suna diverși sa mai corectați si acolo sus unde a scris pițigoiul ,,particpantii ” ca cică mai ar trebui un i , si la ,,cerer ” cica ar trebui numa cere , si cică nici ,,parcusul” nu ar fi bine ca mai trebe un r , si vom raspnde de fapt ar trebui vom raspunde si of of doamne ce greu poate fi limba asta romană pentru noi pitigoii !!!

Codruț Feneșer 12 februarie 2018 at 18:01

Vai de voi domnilor PSD-isti, v-ați trezit sa spuneti procedurile, vi le-a șoptit si vouă cineva, ca de unde sa le stiti. Dacă le știați, le spuneati în ședința. Dar, În ședința ce a-ti facut, a-ti stat pe facebook? Sau poate pe pornhub? Mai esti si director la Electrica. Până scoti tu 3 cuvinte ne apuca seara.

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...