Rămâi conectat

Ştirea zilei

”Boala mâinilor murdare” a băgat în spital 16 persoane din satul Ungurei, comuna Roşia de Secaş

Ziarul Unirea

Publicat

în

Un focar de hepatită acută virală tip A, cu 17 cazuri, a fost înregistrat în satul Ungurei, comuna Roşia de Secaş, cei mai mici dintre cei diagnosticaţi având sub doi ani.

maini-murdareDirectorul DSP Alba, Cornel Pițu a spus că debutul focarului a fost în 2 iulie, iar în 19 august mai erau internați doar 5 copii și, probabil, până în prezent, toți au fost externați.

16 cazuri au necesitat internare la spitalele din Alba Iulia, Blaj şi Sebeş – compartimentele de Boli Infecţioase, iar un caz a fost izolat la domiciliu.

Raportul DSP Alba menţionează că 6 dintre cazuri sunt în curs de investigare etiologică. Toate cazurile au fost forme uşoare şi medii, scrie Agerpres.

Cele mai multe dintre cazuri au fost înregistrate la categoria de vârstă 10 – 14 ani, respectiv 7. Au fost diagnosticaţi cu hepatită şi doi adulţi, cu vârsta între 25 şi 34 de ani, dar şi copii cu vârsta sub doi ani.

DSP a dispus vaccinarea a 77 de copii eligibili.

Hepatita A, cunoscută și sub denumirea de „boala mâinilor murdare”, este o boală acută infecțioasă, agentul patogen fiind virusul hepatitei A (HAV). Virusul este de tip ARN (monocatenar, picornavirus), fără capsulă, dar cu o capsidă proteică care învelește molecula de ARN. Acest virus se transmite cel mai des prin calea fecal-orală (prin mâncare sau apă infectate, sau direct de la un purtător). Aproximativ 10 milioane de oameni se infectează în fiecare an cu virusul hepatitei A. Perioada de incubare a virusului este între 2 și 6 săptămâni. (V.N.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Carduri de energie 2024: Valabilitatea, prelungită. Expiră la 31 mai

Unirea Ziarul

Publicat

în

Carduri de energie 2024: Valabilitatea a fost prelungită. Expiră la 31 mai Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită, astfel că românii mai pot face plăţi reduse ale facturilor. Aceasta este una dintre cele mai importante măsuri sociale decontate anul trecut din fonduri europene, de care beneficiază 2,8 milioane de locuințe. Pentru că 1,1 milioane […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea