”Boala mâinilor murdare” a băgat în spital 16 persoane din satul Ungurei, comuna Roşia de Secaş

Mircea Trifu - Primar Alba Iulia

Un focar de hepatită acută virală tip A, cu 17 cazuri, a fost înregistrat în satul Ungurei, comuna Roşia de Secaş, cei mai mici dintre cei diagnosticaţi având sub doi ani.

maini-murdareDirectorul DSP Alba, Cornel Pițu a spus că debutul focarului a fost în 2 iulie, iar în 19 august mai erau internați doar 5 copii și, probabil, până în prezent, toți au fost externați.

Pro România - Ține cu ALBA
ELIT

16 cazuri au necesitat internare la spitalele din Alba Iulia, Blaj şi Sebeş – compartimentele de Boli Infecţioase, iar un caz a fost izolat la domiciliu.

PMP - Alegeri Locale 2020
USR-Plus - Oameni ca tine schimbă Alba în bine

Raportul DSP Alba menţionează că 6 dintre cazuri sunt în curs de investigare etiologică. Toate cazurile au fost forme uşoare şi medii, scrie Agerpres.

Cele mai multe dintre cazuri au fost înregistrate la categoria de vârstă 10 – 14 ani, respectiv 7. Au fost diagnosticaţi cu hepatită şi doi adulţi, cu vârsta între 25 şi 34 de ani, dar şi copii cu vârsta sub doi ani.

DSP a dispus vaccinarea a 77 de copii eligibili.

Hepatita A, cunoscută și sub denumirea de „boala mâinilor murdare”, este o boală acută infecțioasă, agentul patogen fiind virusul hepatitei A (HAV). Virusul este de tip ARN (monocatenar, picornavirus), fără capsulă, dar cu o capsidă proteică care învelește molecula de ARN. Acest virus se transmite cel mai des prin calea fecal-orală (prin mâncare sau apă infectate, sau direct de la un purtător). Aproximativ 10 milioane de oameni se infectează în fiecare an cu virusul hepatitei A. Perioada de incubare a virusului este între 2 și 6 săptămâni. (V.N.)

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

3 Comentarii

Aşa zis-a Burebista 25 august 2015 at 20:00

Etiologia (din limba greacă: αἰτία = „cauza“ și λόγος = „ratiune, învățătură“) este o ramură a medicinii care studiază cauzele bolilor și factorii care influențează apariția diverselor boli.

Nu toți deținem cunoştințe avansate de limba română şi nu înțelegem exprimările academice pandemice anemice ce apar în ziar. Igen?

UN OM MIC 26 august 2015 at 16:24

Este o dovada clara ca nu se cunosc notiuni de igiena, santem in Evul mediu din mai multe p d v dar ce importanta are? Lipsa DE SA[UN , PASTA DE DINTI este inlocuita de un nationalism sufocant, de mici si bere inclusiv manele dar santem mandrii ca santem romani .Daca statistic vorbind se cumpara o carte la 3000 de locuitori unde semi si analfabetismul este 45 % din populatie la ce ne putem astepta?

UN OM MIC 26 august 2015 at 16:41

cenzura ordinara?Bv democratie de neam prost/

Comentariile sunt oprite