Rămâi conectat

Actualitate

Black Friday 2018: Recomandările autorităților în sezonul reducerilor de toamnă

Publicat

în

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) vine cu o serie de recomandări importante care i-ar putea feri pe cei ce vor să facă cumpărături de Black Friday de o serie de neplăceri, în contextul în care comercianți importanți din România au dat deja startul reducerilor din sezonul de toamnă.

Evenimentul Black Friday, numit și Vinerea reducerilor, se organizează în România de opt ani și, deoarece implică reduceri considerabile de preț pentru o serie întreagă de produse față de alte perioade ale anului, a devenit extrem de popular și în țara noastră.

Ofertele de Black Friday apar, în mod normal, la sfârșitul lunii noiembrie, dar, ca și în acest an, mulți comercianți decid să ofere reduceri substanțiale de preț mai devreme. Totodată, există și comercianți care prelungesc perioada reducerilor de preț și după încheierea lunii noiembrie.

Elit - Gustul Desăvârșit

Astfel, ANPC recomandă ca cei ce fac cumpărături în aceste perioade să se informeze înainte de a face acest lucru, și anume despre caracteristicile produsului vizat, costurile legate de livrarea produsului, modalitățile de plată acceptate de vânzător etc.

ANPC amintește că, indiferent de tipul vânzărilor, adică de soldare, de lichidare sau promoționale, acestea trebuie să respecte mai multe reguli privind stabilirea și afișarea prețurilor. Concret, reducerea de preț trebuie raportată la un preț de referință al unui produs identic, utilizat în același mediu de vânzare (online sau magazin fizic), iar prețul redus trebuie să fie, în mod evident, mai mic decât prețul de referință.

În esență, prețul de referință este cel mai mic preț utilizat într-un magazin, fie el electronic sau fizic, pentru vânzarea unui produs în perioada de 30 de zile înaintea aplicării reducerii de preț. Mai exact, prețul afișat în perioada reducerilor trebuie să fie mai mic decât cel afișat cu cel puțin 30 de zile înainte în același magazin.

Apoi, autoritatea ce protejează consumatorii face câteva recomandări și celor care obișnuiesc ca, în perioada Black Friday, să facă cumpărături online. Astfel, aceștia sunt încurajați să verifice stocurile existente, să verifice dacă prețul afișat pe website conține și taxa pe valoarea adăugată și dacă acest preț include și costurile de livrare.

Pe de altă parte, potrivit ANPC, comercianții sunt obligați să informeze corect și complet clienții, prin publicarea următoarelor informații pe website-ul magazinului:

  • datele de identificare ale comerciantului (denumire, adresă de e-mail, număr de telefon, numărul de înregistrare în registrul societăților comerciale și cel de înregistrare fiscală ș.a.);
  • caracteristicile produsului;
  • prețul cu toate taxele incluse;
  • cheltuielile de livrare (dacă este cazul);
  • modalitățile de plată și livrare;
  • perioada de valabilitate a ofertei sau a prețului;
  • durata minimă a contractului, în cazul contractelor care prevăd furnizarea curentă sau periodică a unui produs;
  • existenţa şi modul de exercitare a dreptului de denunţare unilaterală a contractului.

După cum specifică ANPC, în cazul în care nu sunt pe placul cumpărătorului, produsele comandate pe internet pot fi returnate de către acesta în termen de 14 zile, fără a fi nevoit să invoce vreun motiv. În cazul returnării unui produs, comerciantul trebuie să ramburseze clientului suma plătită de acesta în cel mult 14 zile din momentul în care primește produsul.

Atenție: Dacă în termenii și condițiile de funcționare a magazinului online nu este menționat, în mod expres, și faptul că termenul de returnare a unui produs este de 14 zile, acesta se prelungește automat cu încă 12 luni.

Sursa: avocatnet.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

ACCIDENT rutier pe DN1, Sebeș – Sibiu: Un microbuz cu 6 persoane s-a răsturnat în Cristian

Publicat

în

ACCIDENT rutier pe DN1, Sebeș – Sibiu: Un microbuz cu 6 persoane s-a răsturnat în Cristian

DN 1, km. 323+800, in afara localitatii Cristian, trafic ingreunat, dupa ce un microbuz condus dinspre Saliste spre Cristian, la coborarea de pe Hula Sacelului, s-a rasturnat pe carosabil, blocand sensul Sibiu – Saliste.

Este vorba despre un microbuz destinat transportului de persoane, capacitate 8+1, in care se aflau conducatorul auto, 35 de ani, plus cinci pasageri, toti cetateni straini. Unul dintre pasageri, barbat 43 de ani, va fi transportat la spital, constient.

Elit - Gustul Desăvârșit

Microbuzul tracta o platforma pe care se afla un alt microbuz. Cercetarile continua in vederea stabilirii tuturor circumstantelor producerii acestui accident rutier.

Trei echipaje SMURD din cadrul ISU Sibiu au intervenit de urgență pentru acordarea de asistență medicală pentru șase persoane care se aflau într-un microbuz care s-a răsturnat pe DN 1,Cristian.

La fața locului, echipajele SMURD au evaluat medical toate persoanele implicate și au oferit îngrijiri medicale.

O persoană de sex masculin, în vârstă de aproximativ 43 de ani a fost transportată la UPU Sibiu cu un traumatism de umăr.

Celelalte cinci persoane au refuzat transportul la spital. Au transmis reprezentanții ISU Sibiu.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Vangelis a încetat din viață la vârsta de 79 ani. Compozitorul grec, autor al unei coloane sonore premiată cu Oscar

Publicat

în

Vangelis a încetat din viață la vârsta de 79 ani. Compozitorul grec, autor al unei coloane sonore premiată cu Oscar

Vangelis, compozitorul grec a cărui muzică electronică pentru filmul „Chariots of Fire” a fost recompensată cu un premiu Oscar şi s-a numărat printre cele cele mai cunoscute coloane sonore din anii 1980, a încetat din viaţă la vârsta de 79 de ani, a anunţat joi agenţia de presă ANA, informează Reuters.

Vagelis a murit marţi seara, potrivit agenţiei de presă elene, care a citat un anunţ al biroului avocaţilor, fără a preciza cauza decesului.

Elit - Gustul Desăvârșit

sursa: agerpres.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Platforma ce permite schimbarea furnizorului de curent și gaze, în 24 de ore, va fi funcțională în 2022. Declarațiile preşedintelui ANRE

Publicat

în

Platforma ce permite schimbarea furnizorului de curent și gaze, în 24 de ore, va fi funcțională în 2022. Declarațiile preşedintelui ANRE

Platforma unică la nivel naţional destinată schimbării de către clienţii finali a furnizorului de energie electrică şi gaze naturale va fi gata anul acesta, a afirmat, pentru AGERPRES, Dumitru Chiriţă, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie.

Prin intermediul acestei platforme, clientul final reduce timpul de schimbare a furnizorului de la 21 de zile la 24 de ore.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Proiectul este finanţat din fonduri europene nerambursabile în proporţie de 98%. Odată cu finalizarea proiectului, această iniţiativă demonstrează, încă o dată, importanţa pe care ANRE o acordă optimizării proceselor operaţionale, în scopul diminuării birocraţiei şi consolidării concurenţei în sectorul energiei”, a precizat Chiriţă.

Potrivit acestuia, contextul energetic actual a scos în evidenţă faptul că avem nevoie mai mult ca oricând de o Uniune Europeană mai integrată şi mai solidară inclusiv în ceea ce priveşte investiţiile în sectorul energetic.

„Provocările din ultimii ani ne obligă să luăm decizii rapide şi eficiente pentru a atenua efectele crizelor pe care le parcurgem. Una dintre soluţii este promovarea energiei regenerabile, dublată de creşterea capacităţii de stocare în vederea atenuării dezechilibrelor din sistem, fapt care ar conduce la reducerea sau eliminarea dependenţei de gazul din import şi ar contribui la atingerea obiectivelor asumate la nivel european”, a completat preşedintele ANRE.

Astfel, România a aprobat Planul Naţional Integrat în domeniul Energiei şi Schimbărilor Climatice, din care rezultă o suplimentare a capacităţilor de producţie instalate în surse regenerabile de circa 7.000 MW până în 2030, respectiv 3.700 MW – surse fotovoltaice, 2.300 MW – surse eoliene şi 1.000 MW – surse hidro.

Acum, la nivelul Comisiei Europene se analizează propunerea ca noua ţintă de energie regenerabilă să crească de la 32% la 40% până în anul 2030.

„Anul 2022 este un an în care dorinţa de a investi în capacităţi de producţie a revenit în actualitate. De la începutul anului până în prezent, ANRE a eliberat autorizaţii de înfiinţare pentru 245 MW şi mai avem în lucru cereri de autorizaţii de înfiinţare pentru 816 MW – producţie solară şi 7,4 MW – stocare. O atenţie deosebită acordăm prosumatorilor, care, în ultimii ani, au înregistrat o evoluţie spectaculoasă. Dacă în 2019 aveam 303 prosumatori, am crescut în 2020 la 1.634 şi, la sfârşitul lunii februarie 2022, aveam 14.305 prosumatori cu o putere instalată de 95 MW. Estimăm că până în 2030 vom ajunge la circa 700 MW”, a susţinut Chiriţă.

O altă resursă regenerabilă puţin folosită este apa geotermală, care, spre exemplu, în Bucureşti ar asigura încălzirea şi apa caldă la preţuri mult mai mici decât actualii producători. Această metodă se foloseşte deja cu succes în două oraşe, a amintit el.

Pe lângă preţul scăzut al MWh, mai sunt cel puţin trei avantaje: se reduc semnificativ pierderile în conducte, se reduce poluarea şi se reduce consumul de gaze.

O altă investiţie utilă şi obligatorie, concomitent cu investiţiile în surse regenerabile de producere, este în capacităţi de stocare la un nivel de cel puţin 2.000 MW, pentru a contribui la echilibrarea sistemului energetic naţional, a mai spus oficialul ANRE.

sursa: economica.net


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare