Rămâi conectat

Actualitate

Bilanţul autostrăzilor în perioada ultimelor trei guverne PSD: 50 de kilometri finalizaţi, jumătate recepţionaţi. Licitaţii de patru miliarde de euro, una atribuită

Ziarul Unirea

Publicat

în

În ultimul an şi jumătate, mai exact în perioada ultimelor trei guverne PSD, au fost finalizaţi peste 50 de kilometri de autostradă, dintre care au fost recepţionaţi doar jumătate, şi au fost pornite patru şantiere noi. De asemenea, au fost lansate licitaţii la Drumuri de peste patru miliarde de euro, dintre care doar una singură a fost atribuită până acum.

Anul trecut, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a recepţionat aproape 24 de kilometri de autostradă. Astfel, în martie 2017 au fost inauguraţi 15 kilometri din lotul 2 al autostrăzii Lugoj – Deva, construit de italienii de la Salini Impregilo. Tot anul trecut, CNAIR a mai recepţionat şi cei 8,7 kilometri ai tronsonului Gilău – Nădăşelu, construit de Umbrărescu. Acesta urmează să fie deschis circulaţiei abia după ce va fi gata şi Nodul Gilău.

Conform datelor CNAIR, finalizate în proporţie de 100% şi 99% sunt şi loturile 3 şi 4 din autostrada Sebeş – Turda, însă data recepţiei celor 28 de kilometri este incertă, pe fondul discuţiilor dintre constructori şi CNAIR pe tema calităţii lucrărilor.

Elit - Gustul Desăvârșit
Din start termenul pus în programul de guvernare a fost încălcat. Cei 70 de km sunt, oficial, încă în lucru, deși circa 27 de kilometri sunt gata de la începutul anului. Problema e că fosta conducere a Companiei de Drumuri nu a vrut să facă recepția lucrărilor, invocând vicii și probleme la execuție. Societatea civilă a tot invocat cu nu există probleme suficient de mari care să împiedice deschiderea circulației și că ce lucrări mai erau de executat puteau fi făcute fără a perturba traficul.
Ministrul Transporturilor invoca la începutul anului și regulamentul de recepție care prevede mai nou că proiectul trebuie să fie gata 100%, chiar dacă lucrările rămase de executat nu sunt direct legate de calea de rulare pe care se poate circula. Ministrul Lucian Șova promitea că va demara modificarea regulamentului de recepție, dar nici până azi nu s-a făcut ceva în acest sens…
Pe Lotul 1 se lucrează, dar pe Lotul 2 constructorul are probleme de mobilizare.

Finalizarea întregului obiectiv până în 2019 pare greu de crezut. Cele patru loturi au fost contractate în… 2014.

De asemenea, în ultimul an şi jumătate au fost deschise patru şantiere noi:
– Nodul Gilău, construit de italienii de Tirrena Scavi,
– lotul 1 din autostrada Ogra – Câmpia Turzii, construit de nemţii de la Geiger,
– lotul 2 din autostrada Ogra – Câmpia Turzii, construit de italienii de la Astaldi,
– lotul 3 din autostrada Ogra – Câmpia Turzii, atribuit constructorului român Straco.

Potrivit ECONOMICA.NET, evoluţia lucrărilor pe cele 14 şantiere de autostrăzi aflate în lucru în perioada analizată, este următoarea:

Cel mai spectaculos progres este înregistrat de către nemţii de la Geiger pe cei 3,6 kilometri ai lotului 1 din autostrada Ogra – Câmpia Turzii. Ei au realizat 70% din lucrări în mai puţin de un an.

Cel mai lent progres, de doar 10 puncte procentuale, se remarcă pe lotul 3 al autostrăzii Lugoj – Deva. Acesta se explică prin blocarea lucrărilor pe fondul neînţelegerilor dintre CNAIR şi constructorul spaniol Comsa.

Tot în această perioadă au fost lansate la licitaţii proiecte de peste patru miliarde de euro, printre care secţiuni din Autostrada Sibiu – Piteşti, Autostrada de Centură Bucureşti, Centura Bacău (care cuprinde primii kilometri de autostradă din Moldova), Drumul Expres Craiova – Piteşti şi Podul de la Brăila.

Singura dintre aceste mega-licitaţii care a fost atribuită este cea privind construcţia Podului suspendat de la Brăila, cea mai complexă lucrare de infrastructură rutieră din istoria post-decembristă. Explicaţia ar fi că pentru construcţia Golden Gate-ului peste Dunăre, estimată la jumătate de miliard de euro, au fost depuse doar două oferte.

Pe de altă parte, restul licitaţiilor trenează din cauza amânării termenelor de evaluare a ofertelor, dar şi din cauza contestaţiilor care curg pe bandă rulantă.

Sursa: economica.net

Save

Save

Save


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Atenție la falșii angajați ai băncilor: Poliția avertizează asupra unei fraude în mediul online

Ziarul Unirea

Publicat

în

Atenție la falșii angajați ai băncilor: Poliția avertizează asupra unei fraude în mediul online

Reprezentanții Poliției Română avertizează cetățenii asupra unei campanii de fraude online, comise de falși angajați ai unor bănci.

Poliția Română a fost informată cu privire la o campanie de fraude online, care este în desfășurare de câteva luni, având o răspândire la scară largă în mai multe țări europene, printre care Germania, Austria, Olanda, Finlanda și Belgia, săvârșite prin apeluri telefonice nesolicitate, în care infractorii își atribuie identitatea unor persoane din cadrul unităților bancare.

Conform IGPR, victimele sunt informate cu privire la faptul că, în urma unor atacuri cibernetice, conturile lor bancare au devenit vulnerabile și că trebuie să transfere de urgență soldul disponibil într-un cont sigur al băncii, în caz contrar existând riscul pierderii sumelor de bani aflate în aceste conturi.

Elit - Gustul Desăvârșit

Pe cine vizează escrocii bancari

„În această modalitate, bănuiții conving persoanele vătămate, în general persoane în vârstă sau cu o educație financiară precară, să transfere banii în conturi bancare controlate de aceștia, deschise la aceeași bancă, de unde sumele sunt transferate succesiv și transformate în criptomonede, în vederea îngreunării depistării persoanelor bănuite. Acest tip de înșelăciune este cunoscut instituțiilor de aplicare a legii sub denumirea de phone number spoofing”, arată IGPR.

Polițiștii le recomandă oamenilor ca, în cazul în care primesc astfel de apeluri telefonice nesolicitate, să nu le dea curs celor, să nu acceseze eventualele linkuri sau atașamente transmise și să se adreseze celei mai apropiate unități de poliție.

Sursa: antena3.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Cum va fi VREMEA până în 9 aprilie 2023, în Transilvania și la munte. Prognoza meteo de la ANM, pentru următoarele 2 săptămâni

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cum va fi VREMEA până în 9 aprilie 2023, în Transilvania și la munte. Prognoza meteo de la ANM, pentru următoarele 2 săptămâni

Vremea va fi capricioasă şi schimbătoare în următoarele două săptămâni, au anunţat meteorologii ANM care au emis, luni, prognoza meteo.

Astfel, în perioada 27 martie-9 aprilie 2023, se anunţă două valuri de frig, deşi suntem la jumătatea primăverii. Toate regiunile din ţară se vor confrunta cu două valuri de frig, iar temperaturile minime vor fi negative în unele zone, până la -5 grade, avertizează specialiștii.

Elit - Gustul Desăvârșit

În Transilvania, vremea se va răci semnificativ la începutul primei săptămâni, astfel că mediile maximelor vor coborî spre 3 grade la mijlocul acesteia, iar ale minimelor spre -5 grade. Ulterior, se va încălzi treptat, astfel că maximele vor ajunge în data de 1 aprilie la medii de 15 grade, iar minimele spre 4 grade. O ușoară răcire se va resimți în data de 4 aprilie spre medii diurne de 12 grade, iar până la finalul intervalului de prognoză, acestea vor crește ușor spre 16 grade. Și mediile nocturne vor coborî ușor spre 2 grade în 6 aprilie, apoi nu vor mai oscila semnificativ.

Probabilitatea pentru precipitații va fi mai ridicată în primele 2 zile ale intervalului de prognoză și între 31 martie și 4 aprilie. În restul perioadei estimate vor fi posibile precipitații slabe și pe arii restrânse.

La munte, vremea se va răci semnificativ în primele zile de prognoză în toate masivele, astfel că mediile maximelor vor coborî de la 4 la -4 grade, iar ale minimelor de la 0 la -12 grade. Apoi, vremea va intra într-un proces de încălzire treptată, până în 1 aprilie când maximele vor avea în medie 6 grade, iar minimele 0 grade. După această dată, variațiile termice nu vor mai fi semnificative, regimul diurn se va încadra între 4 și 6 grade, iar cel nocturn între -2 și 0 grade.

Temporar se vor semnala precipitații în cea mai mare parte a intervalului, dar cu precădere pe 27 martie și după 1 aprilie, au precizat meteorologii.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

La ce distanță de vecini poziționăm ferestrele și se construiesc fosele septice? Ce arată Codul Civil

Ziarul Unirea

Publicat

în

Ferestrele și fosele septice au fost de multe ori subiect de scandal între vecini. S-a ajuns în instanță după ce ferestrele au fost postate mult prea aproape de proprietatea vecinului. Mulți se întreabă atunci când își construiesc casă la ce distanţă de vecin am voie să pun fereastra. Care este detaliul care îți poate aduce o amendă serioasă.

La ce distanţă de vecini avem voie să poziționăm fereastrele casei. Ce arată Codul Civil

Elit - Gustul Desăvârșit

Potrivit art. 612 din Codul Civil, orice construcții, lucrări sau plantații se pot face de către proprietarul terenului numai cu respectarea unei distanțe minime de 60 de cm față de linia de hotar, dacă nu se stipulează altfel prin lege sau prin regulamentul localității de urbanism.

Însă, când vine vorba de ferestre, mai ales acelea care sunt îndreptate către proprietatea vecinilor, lucrurile se schimbă.

Care este distanța dintre fereastră și terenul vecinului

Potrivit art. 615 din Codul Civil este obligatorie păstrarea unei distanțe de cel puțin 2 metri între fondul, îngrădit sau neîngrădit, aparținând proprietarului vecin și fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrări care sunt orientate către acest fond.

Așadar, ferestrele trebuie să fie în așa fel poziționate încât să nu fie mai aproape de 2 metri de gardul vecinului.

Ce se întâmplă cu ferestrele de pe construcția neparalelă cu linia de hotar

Însă, conform aceluiași articol din Codul Civil, fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrări, care nu sunt paralele cu linia de hotar spre fondul învecinat sunt interzise la o distanţă mai mică de un metru.

De asemenea, distanţa se calculează de la punctul cel mai apropiat de linia de hotar, existent pe faţa zidului în care s-a deschis fereastra sau, după caz, pe linia exterioară a balconului, până la linia de hotar.

Distanţa, în cazul lucrărilor neparalele, se măsoară perpendicular, de la punctul cel mai apropiat al lucrării de linia de hotar şi până la această linie.

La ce distanță se construiește fosa septică de proprietatea vecină

Un alt motiv de ceartă între vecini, terminată de asemenea prin instanță, este fosa septică.

Cum foarte multe locuințe din România nu sunt racordate la sistemul de canalizare, mulți proprietari se văd nevoiți să apeleze la fosele septice.

Ce prevede articolului 34 din Codul Civil

Cei mai mulți dintre ei nu știu la ce distanţă se face fosa septică faţă de proprietatea vecinilor, de aici și multe neînțelegeri.

Astfel, potrivit articolului 34 din lege, fosele septice trebuie construite la cel putin 10 metri față de cea mai apropiată locuință. Nu în ultimul rând, instalatiile se întrețin în bună stare de funcționare, iar vidanjul se va descărca în stația de epurare a apelor uzate cea mai apropiată.

Sursa: playtech.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare