Rămâi conectat

Curier Județean

Bilanț la SJA: 40 de cadre MAI din Alba au fost trimise în judecată pentru corupție în 2013

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

În anul 2013, principalele obiective ale Serviciului Judeţean Anticorupţie Alba din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie au fost prevenirea, combaterea şi cercetarea faptelor de corupţie în rândul personalului din unităţile Ministerului Afacerilor Interne de pe raza judeţului Alba.

În cadrul activităţii de prevenire a corupţiei au fost realizate 73 de întâlniri şi instruiri cu caracter preventiv la care au participat 1195 lucrători MAI, atât cu funcţii de conducere, cât şi cu funcţii de execuţie.

Pe linie de relaţii cu publicul, la S.J.A. Alba au fost înregistrate şi soluţionate 10 petiţii, 7 apeluri TelVerde şi au fost consiliate şi primite în audienţă 10 persoane.

În ceea ce privește activitatea de combatere a corupției, în anul 2013, au fost cercetate 71 persoane din care 22 pentru fapte de corupţie, din totalul acestora 38 fiind cadre M.A.I., 15 având funcţii de conducere şi 23 funcţii de execuţie. Au fost puse sub învinuire 51 persoane, dintre care 45 funcţionari MAI. Au fost inculpate 41 persoane, din care 40 cadre M.A.I. au fost trimise în judecată.

În dosarele instrumentate la nivelul serviciului, au fost reţinute 3 persoane din care 2 personal M.A.I. şi arestate 2 persoane, toate cadre M.A.I.

Unităţile de parchet, în dosarele instrumentate în cadrul serviciului, au emis 5 rechizitorii, toate privind comiterea de infracţiuni de corupţie. Din totalul de 5 rechizitorii 2 au fost emise de către DNA şi 3 de către alte parchete. De asemenea, au fost dispuse 10 soluţii de scoatere de sub urmărire penală, fiind aplicate 11 sancţiuni cu caracter administrativ, conform art. 18 ind. 1 C. penal., din care 8 pentru infracţiuni de corupţie şi asimilate infracţiunilor de corupţie.

Instanţele de judecată au pronunţat 7 hotărâri din care 4 hotărâri definitive prin care au fost condamnate 4 persoane, toate din cadrul M.A.I. şi 3 hotărâri nedefinitive,  fiind condamnate 3 persoane toate personal M.A.I.

Ca urmare a condamnărilor definitive, în anul 2013, din cadrul IPJ Alba au fost destituite din poliţie 2 persoane, amândouă cu funcţii de execuţie.

În acest sens, un exemplu este sentinţa definitivă pronunţată la data de 11.12.2013 de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie prin care a fost condamnat inculpatul P.M.M., fost şef al Poliţiei Oraşului Teiuş, la pedeapsa de 8 luni închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 4 ani, pentru săvârşirea infracţiunilor: „omisiunea sesizării organelor judiciare”, „fals intelectual”, „uz de fals” şi „instigare neurmată de executare la comiterea infracţiunii de mărturie mincinoasă”.

În fapt, în cursul lunii octombrie 2011, inculpatul P.M.M., în calitatea sa de şef al Poliţiei oraşului Teiuş, a luat la cunoştinţă cu privire la faptul că unul dintre subordonaţii săi, agent de ordine publică, a înlocuit un proces verbal de sancţionare a unei persoane cu amendă contravenţională în sumă de 500 de lei cu un altul prin care a dispus doar avertisment. Inculpatul nu a sesizat autorităţile judiciare competente pentru infracţiunea de abuz în serviciu, cu toate că avea această obligaţie în conformitate cu prevederile Statutului poliţistului.

De asemenea, a întocmit în fals un proces verbal de sesizare din oficiu pe care l-a antedatat şi l-a depus la compartimentul de control intern din cadrul I.P.J. Alba., totodată cerându-i unui alt subordonat de-al său să facă declaraţii nereale, în favoarea sa, cu ocazia audierii acestuia în calitate de martor, însă acesta nu a dat curs solicitărilor şefului său.

În vederea realizării obiectivelor D.G.A., Serviciul Judeţean Anticorupţie Alba încurajează cetăţenii să sesizeze faptele de corupţie comise de către personalul M.A.I., prezentându-se la sediul Serviciului Judeţean Anticorupţie Alba, str. Piaţa Ion I.C. Brătianu, nr. 1, judeţul Alba sau se pot înscrie în audienţă, în fiecare zi de miercuri a săptămânii, între orele 1200-1500. Totodată, persoanele interesate pot sesiza fapte de corupţie la linia telefonică gratuită anticorupţie TelVerde a D.G.A. – 0800.806.806 ori la numărul de telefon 0258/806.161 int. 20229”, transmite reprezentantul SJA Alba.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

FOTO Motocicliștii ”Lupii Sigidavei” din Cugir, acțiune de ecologizare pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii: ”De la an la an tot mai puțin gunoie”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Motocicliștii ”Lupii Sigidavei” din Cugir, acțiune de ecologizare pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii: ”De la an la an tot mai puțin gunoie” Motocicliștii ”Lupii Sigidavei” din Cugir au organizat duminică, 21 aprilie 2024, o nouă acțiune de ecologizare, în mai multe zone din oraș. Spre surprinderea bikerilor, în zonele pe care aceștia […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea