Actualitate
Biciclist rănit grav la intersecţia străzilor Eroilor şi Ecaterina Varga din municipiul Aiud
Joi, 23 mai 2013, la orele 23.15, la intersecţia străzilor Eroilor şi Ecaterina Varga din municipiul Aiud a avut loc un accident de circulaţie soldat cu victime omeneşti.
Potrivit IPJ Alba, “poliţiştii rutieri s-au deplasat la faţa locului, unde au stabilit faptul că B.M., de 43 ani, din Aiud, în timp ce se deplasa pe bicicletă, fără ca aceasta să poarte elemente fluorescent – reflectorizante, nu a respectat semnificaţia indicatorului “ Oprire” şi nu a acordat prioritate de trecere unui autoturism condus de H.A., de 37 ani, din Aiud, intrând în coliziune cu acesta.
În urma accidentului B.M. a suferit leziuni corporale grave, fiind transportat la Spitalul Judeţean Alba, unde a rămas internat.”
foto arhivă
Actualitate
Codul Rutier 2023: Unii șoferi nu vor mai avea voie să conducă pe teritoriul României, dacă au fost condamnați penal pentru abateri grave. Conducătorii auto vizați de noile prevederi
Codul Rutier 2023: Unii șoferi nu vor mai avea voie să conducă pe teritoriul României, dacă au fost condamnați penal pentru abateri grave. Conducătorii auto vizați de noile prevederi
Codul Rutier va suferi noi modificări, iar o anumită categorie de șoferi nu va mai avea voie să conducă pe drumurile publice din România.
Potrivit noilor prevederi, persoanele care dețin un permis de conducere eliberat în afara țării, nu vor mai avea voie să conducă pe teritoriul României, dacă au fost condamnați penal pentru abateri grave în ceea ce privește prevederile Codului Rutier din România.
Astfel, cei care nu au respectat legea, încălcând aceste prevederi, vor avea interdicție de a conduce pe o perioadă de un an.
„Permisul de conducere reținut, însoțit de dispoziția privind interdicția de a conduce autovehicule pe teritoriul României, se transmite de către serviciul Poliției Rutiere care a dispus interdicția la autoritatea străină care l-a eliberat, în termen de cel mult 5 zile lucrătoare de la emiterea dispoziției.
Mai mult, șoferii vor fi anunțați în legătură cu interdicția de a conduce autovehicule pe teritoriul României, prin expedierea dispoziției la adresa de domiciliu, reședință sau rezidență din România”, se arată în regulament, potrivit avocatnet.ro.
Modificările
Iată care sunt abaterile ce pot duce la interdicția de a mai circula pe șosele din România pentru șoferii posesori ai unui permis de conducere străin:
-uciderea sau vătămarea unei persoane în urma nerespectării regulilor de circulație.
-conducerea sub influența alcoolului (de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge) sau a altor substanțe.
-refuzul sau sustragerea de la prelevarea probelor biologice.
-părăsirea locului accidentului, fără încuviințarea poliției.
-conducerea pe drumurile publice a unui vehicul ale cărei plăcuțe cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare au fost retrase.
-conducerea unui vehicul de către un șofer al cărui permis nu este corespunzător categoriei vehiculului pe care îl conduce.
-punerea în circulație a unui autovehicul neînmatriculat.
Sursa: playtech.ro
Actualitate
Medicamentele expirate, colectate în containere special amenajate, în curţile spitalelor. Când va intra în vigoare noua lege
Medicamentele expirate, colectate în containere special amenajate, în curţile spitalelor. Când va intra în vigoare noua lege
O nouă lege pentru colectarea medicamentelor expirate va intra în vigoare în România de la 1 ianuarie şi ar trebui să spună clar unde şi cum ne aruncăm medicamentele expirate.
Colectarea medicamentelor expirate este o problemă pe care famaciştii au fost oarecum obligaţi, până acum, să o rezolve din fonduri proprii. Un container amplasat în curţile spitalelor, ar trebui să simplifice procedura colectării deşeurilor farma şi chiar să incurajeze populaţia să devină mai responsabilă.
În farmacii, medicamentele expirate sau nefolosite, aduse de populație au parte de un „tratament” special. În cazul unui control, o cutie lăsată la întamplare poate duce până la închiderea farmaciei. Reprezentanții din domeniu spun că nu riscă să le fie oprită activitatea, astfel că distrug medicamentele cu bani din propriul buzunar.
Un proiect de lege adoptat recent de Parlament, și care intră în vigoare la 1 ianuarie, arată clar unde, când și mai ales cum se aruncă medicamentele.
„Conform proiectului, de la începutul anului viitor, oamenii vor trebui să aducă medicamentele expirate în containerele special amenajate în curţile spitalelor, lista acestor unităţi sanitare urmând a fi făcută publică odată cu normele de aplicare a legii”, scrie observatornews.ro.
În curţile spitalelor, containerele vor avea și pază, dar și camere de supraveghere. Amplasarea lor este necesară pentru că nu toata lumea ştie ce să facă atunci când vrea să arunce medicamente expirate sau care nu mai sunt folosite.
România nu stă bine la capitolul gestionării deșeurilor, iar asta se vede cel mai bine în statistici. Gradul de reciclare în ţara noastră este de 11 la sută, departe de media europeană de 45 la sută.
Sursa: observatornews.ro
Actualitate
Românii sunt printre europenii care merg cel mai puțin la medic. Prevenția pentru boli grave este aproape ignorată
Românii sunt printre europenii care merg cel mai puțin la medic. Prevenția pentru boli grave este aproape ignorată
Unul din patru români are grijă de sănătate și încearcă să mănânce sănătos, aproape dublu față de media europeană. Nu același lucru se poate spune când vine vorba de controale medicale, unde situația stă exact invers. Sunt concluziile celui mai recent studiu realizat la nivel european, în 16 țări și prezentat la Madrid.
32 de mii de persoane au răspuns la cel mai amplu sondaj realizat până acum privind starea de sănătate la nivel european.
Doar 6 din 10 persoane s-au declarat satisfăcute de sistemul sanitar, în scădere față de ultimii ani.
Oana Dobrescu, corespondent TVR în Spania: Europenii sunt din ce în ce mai nemulțumiți de sistemul de sănătate. 4 din 10 persoane nu merg să își facă controalele medicale obișnuite, iar când vine vorba de România procentul crește la 60%. Principala cauză, lipsa banilor.
Mai exact, 42% dintre români nu își permit să meargă la doctor, în timp ce 16% consideră că nu este necesar sau nu au timp.
Procentele sunt alarmante pentru cei care au realizat studiul.
Peter Goldschmidt, CEO Stada Group: În România, din păcate, vedem foarte multă lume care nu merge deloc la controale medicale și trebuie făcută o discuție, nu doar în industria farmaceutică, ci și cu politicenii, companiile de asigurări, pentru a vedea cum se poate creşte acest procent și oamenii să mergă la medic.
Cel mai prost stăm la prevenția pentru boli grave, precum cancerul. Doar 7 la sută dintre români merg la control.
Stăm bine, în schimb, la sănătatea mintală: 86% dintre români susțin că sunt mulțumiți, mult peste media europeană.
Per total însă, românii sunt dezamăgiți de sistemul medical din țara noastră. Mai bine de jumătate, față de o treime media europeană.
-
Opinii - Comentariiacum 20 de ore
EVALUARE NAŢIONALĂ 2023: Modele de SUBIECTE și BAREME, la română și matematică pentru elevii de clasa a 8-a din anii trecuți
-
Opinii - Comentariiacum 6 ore
23 septembrie: Zămislirea Sfântului Ioan Botezătorul, prorocit că fi mare înaintea Domnului, întrecându-i pe toţii sfinţii cu mărimea darului lui Dumnezeu
-
Ştirea zileiacum 22 de ore
UPDATE FOTO | ALERTĂ în Alba: Fata de 13 ani care a plecat de acasă, fără a comunica familiei sale locul unde pleacă, GĂSITĂ
-
Sportacum 20 de ore
Viitorul Cluj – Metalurgistul Cugir 2-1 (1-1), „roș-albaștrii”, al doilea eșec la rând, după ce au deschis scorul
-
Sportacum 20 de ore
Gloria Bistrița – CSM Unirea Alba Iulia 6-1 (2-0)! Eșec rușinos pentru „alb-negri”, set încasat de trupa lui Gherman!!! Schimbați obiectivul!!!
-
Actualitateacum 18 ore
Echinocțiul de toamnă 2023: Toamna începe oficial. Zilele devin mai scurte, iar nopțile mai lungi