Biciclist MORT după ce s-a izbit de portiera mașinii, deschisă brusc de un șofer. Vinovatul a fost condamnat la închisoare cu suspendare și daune morale de 220.000 de lei pentru ucidere din culpă

PRO ROMÂNIA - Alegeri parlamentare 2020

Un bărbat de 49 de ani din Aiud a fost condamnat de instanța de fond la închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă. De asemenea, o firmă de asigurare trebuie să plătească daune morale de 220.000 de lei către două părți civile din dosar.

Accidentul a avut loc în septembrrie 2015, iar prima decizie în dosar a fost pronunțată la Judecătoria Blaj. Dosarul se află în a doua fază a cercetării judecătorești la Curtea de Apel Alba Iulia. Accidentul s-a produs în condiții mai puțin obișnuite. Șoferul (Marin Alexandru A.) a deschis brusc portiera stânga față a unei autoutilitare, staționată pe partea dreaptă a unei străzi din municipiul Blaj, moment în care a surprins victima în vârstă de 51 de ani care se deplasa pe bicicletă.

USR - Alegeri parlamentare 2020

”La data de 18 septembrie 2015, în jurul orei 15.27, inculpatul a oprit autoutilitara marca Dacia Logan pe str. Bulevardul Republicii în dreptul imobilului cu nr.14A. La un moment dat, fără să se asigure, inculpatul a deschis portiera din stânga față, surprinzând-o pe victima O. I., care circula cu bicicleta. În urma impactului cu ușa autoturismului, victima a fost proiectată pe carosabil, iar bicicleta a rămas agățată de ușa stânga față a mașinii. Persoana vătămată a fost transportată la Spitalul municipal Blaj cu ambulanța, fiindu-i stabilit un prim diagnostic de TCC acut închis, stare comatoasă, ulterior fiind transportată la Spitalul Județean de Urgență Târgu Mureș, unde a decedat la data de 24.09.2015”, se afirmă în motivarea deciziei de la Judecătoria Blaj publicată de rolii.ro.

PMP - Alegeri parlamentare 2020

În urma analizei toxicologice de alcoolemie a rezultat că inculpatul nu a consumat băuturi alcoolice. În cauză s-a dispus efectuarea unei expertize tehnice auto, iar din raport rezultă, printre altele, următoarele concluzii: șoferul a încălcat prevederile art.145 din Regulamentul de aplicare a OUG.195/2002 potrivit cărora ”se interzice conducătorului de autovehicul și pasagerilor ca în timpul opririi sau staționării să lase deschise ușile acestuia ori să coboare fără să se asigure că nu creează un pericol pentru circulație”.

Raportul a mai scos în evidență faptul că inculpatul Marin Alexandru A. putea evita producerea accidentului dacă nu ar fi deschis ușa autoturismului fără a se asigura temeinic în prealabil că nu pune în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic. De asemenea și victima ar fi putut să evite producerea accidentului, dacă păstra în timpul depășirii o distanță laterală de aproximativ 1 metru față de autovehicul. Viteza de deplasare a bicicletei în momentul impactului a fost de cca 15 km/h, respectiv 4,16 m/s.

Hotărârea instanței a fost de condamnare a inculpatului la pedeapsa de 1 an și 4 luni de închisoare cu suspendare, sub supraveghere. Termenul de supraveghere a fost stabilit pentru o perioadă de 2 ani, în care inculpatul trebuie să îndeplinească o serie de obligații printre care și cea de efectuare a 60 de zile de muncă neremunerată în folosul comunității. Cele două părți civile din dosar ar urma să primească fiecare câte 110.000 de lei daune morale de la o firmă de asigurare. Au declarat apel inculpatul, societatea de asigurare și spitalul din Târgu Mureș. Până la decizia definitivă, inculpatul beneficiază de prezumția de nevinovăție.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

3 Comentarii

dolfi 21 ianuarie 2018 at 22:01

oice cocalar coclit isi ia rabla si-l doare-n **** de ce se intampla in jurul lui.
Deci daca ii provoci unui cetatean un „accident” scapi cu suspendare…. interesant…

gusti. 22 ianuarie 2018 at 16:11

Semnalul nu e bun.. omori un om si iei „cu suspendare”..adica scapi, in realitate, de orice pedeapsa? Rusine, judecatorilor, rusine…nu e de mirare ca nu avem incredere in voi ca ne facti dreptate…

Crood 22 ianuarie 2018 at 16:12

Era agent de vanzari soferul vinovat. Dupa cu vad a fost culpa comuna deci, se justifica suspendarea.

Comentariile sunt oprite