Rămâi conectat

Ştirea zilei

Biciclist MORT după ce s-a izbit de portiera mașinii, deschisă brusc de un șofer. Vinovatul a fost condamnat la închisoare cu suspendare și daune morale de 220.000 de lei pentru ucidere din culpă

Publicat

în

Un bărbat de 49 de ani din Aiud a fost condamnat de instanța de fond la închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă. De asemenea, o firmă de asigurare trebuie să plătească daune morale de 220.000 de lei către două părți civile din dosar.

Accidentul a avut loc în septembrrie 2015, iar prima decizie în dosar a fost pronunțată la Judecătoria Blaj. Dosarul se află în a doua fază a cercetării judecătorești la Curtea de Apel Alba Iulia. Accidentul s-a produs în condiții mai puțin obișnuite. Șoferul (Marin Alexandru A.) a deschis brusc portiera stânga față a unei autoutilitare, staționată pe partea dreaptă a unei străzi din municipiul Blaj, moment în care a surprins victima în vârstă de 51 de ani care se deplasa pe bicicletă.

”La data de 18 septembrie 2015, în jurul orei 15.27, inculpatul a oprit autoutilitara marca Dacia Logan pe str. Bulevardul Republicii în dreptul imobilului cu nr.14A. La un moment dat, fără să se asigure, inculpatul a deschis portiera din stânga față, surprinzând-o pe victima O. I., care circula cu bicicleta. În urma impactului cu ușa autoturismului, victima a fost proiectată pe carosabil, iar bicicleta a rămas agățată de ușa stânga față a mașinii. Persoana vătămată a fost transportată la Spitalul municipal Blaj cu ambulanța, fiindu-i stabilit un prim diagnostic de TCC acut închis, stare comatoasă, ulterior fiind transportată la Spitalul Județean de Urgență Târgu Mureș, unde a decedat la data de 24.09.2015”, se afirmă în motivarea deciziei de la Judecătoria Blaj publicată de rolii.ro.

Electrica Furnizare Discount

În urma analizei toxicologice de alcoolemie a rezultat că inculpatul nu a consumat băuturi alcoolice. În cauză s-a dispus efectuarea unei expertize tehnice auto, iar din raport rezultă, printre altele, următoarele concluzii: șoferul a încălcat prevederile art.145 din Regulamentul de aplicare a OUG.195/2002 potrivit cărora ”se interzice conducătorului de autovehicul și pasagerilor ca în timpul opririi sau staționării să lase deschise ușile acestuia ori să coboare fără să se asigure că nu creează un pericol pentru circulație”.

Raportul a mai scos în evidență faptul că inculpatul Marin Alexandru A. putea evita producerea accidentului dacă nu ar fi deschis ușa autoturismului fără a se asigura temeinic în prealabil că nu pune în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic. De asemenea și victima ar fi putut să evite producerea accidentului, dacă păstra în timpul depășirii o distanță laterală de aproximativ 1 metru față de autovehicul. Viteza de deplasare a bicicletei în momentul impactului a fost de cca 15 km/h, respectiv 4,16 m/s.

Hotărârea instanței a fost de condamnare a inculpatului la pedeapsa de 1 an și 4 luni de închisoare cu suspendare, sub supraveghere. Termenul de supraveghere a fost stabilit pentru o perioadă de 2 ani, în care inculpatul trebuie să îndeplinească o serie de obligații printre care și cea de efectuare a 60 de zile de muncă neremunerată în folosul comunității. Cele două părți civile din dosar ar urma să primească fiecare câte 110.000 de lei daune morale de la o firmă de asigurare. Au declarat apel inculpatul, societatea de asigurare și spitalul din Târgu Mureș. Până la decizia definitivă, inculpatul beneficiază de prezumția de nevinovăție.

Publicitate

Ştirea zilei

VIDEO| Un preot a chemat la slujbă medicul care l-a tratat de COVID, pentru a-i convinge pe enoriași să se vaccineze

Publicat

în

Părintele Simion Bondar de la Biserica ortodoxă Sfântul Andrei din Capitală, partea dinspre Bucureștii Noi spre Chitila, a chemat-o alături de el pe doctorița care l-a tratat de COVID-19 să le explice celor veniți la slujbă de ce este important să se imunizeze, potrivit filmărilor și mărturiilor obținute de Libertatea.

Scene fără precedent duminică în bisericile ortodoxe din România. Credincioșii veniți la slujba de la Biserica Sfântul Andrei de pe strada Chitilei din București au avut parte de o lecție despre importanța vaccinării, după ce preotul paroh al bisericii, Simion Bondar, care oficia liturghia, a invitat un medic să le vorbească oamenilor despre nevoia de a se imuniza contra COVID. Medicul: Victoria Aramă, șefă de secție la Institutul Matei Balș din Capitală, unde l-a tratat de boală pe preot.

Înainte de a-și începe explicațiile, medicul le-a spus credincioșilor că este vaccinat și cu a treia doză și că își va da jos masca pentru a putea fi auzit și înțeles mai bine.

Electrica Furnizare Discount

La un moment dat, credincioșii au pus întrebări, iar doctorița Aramă le-a răspuns alături de soțul ei, Sorin Ștefan Aramă, și el medic și profesor la Universitatea de Medicină Carol Davila din Capitală.

Victoria Aramă a atins și subiectul vaccinării la gravide. „Legat de vaccinarea în sarcină, producătorul vaccinului scrie că nu îl recomandă la gravide pentru că nu sunt suficiente date.

Pe de altă parte, s-a văzut și se știe că gravida face forme severe de COVID, dacă se infectează și sunt țări în care se vaccinează gravidele și s-a văzut că vaccinul nu a avut niciun fel de efect negativ asupra lor”, a spus doctorița. După ce a vorbit doctorița, preotul a încheiat slujba în lacrimi, potrivit mărturiilor unuia dintre oamenii prezenți.

Citește mai mult

Ştirea zilei

INCENDIU la Ohaba: Pompierii intervin pentru stingerea unui foc care a izbucnit la o casă de locuit

Publicat

în

INCENDIU la Ohaba: Pompierii intervin pentru stingerea unui foc care a izbucnit la o casă de locuit

Un incendiu a izbucnit în cursul serii de astăzi, 25 octombrie, în jurul orei 20:50, în localitatea Ohaba.

Astfel, Garda de Intervenție Blaj acționează pentru lichidarea unui incendiu izbucnit la o casă de locuit din această localitate.

Din primele informații, nu sunt victime iar incendiul se manifestă generalizat în interiorul și la acoperisul casei.

Electrica Furnizare Discount

Vom reveni cu detalii.

FOTO: ARHIVA

Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO| Elevii și profesorii din Alba au învățat despre valorile Parcului Natural Apuseni: Au primit informații și materiale de promovare despre valorile ariilor naturale

Publicat

în

FOTO| Elevii și profesorii din Alba au învățat despre valorile Parcului Natural Apuseni: Au primit informații și materiale de promovare despre valorile ariilor naturale

Proiectul ”Elaborarea instrumentelor pentru managementul adaptativ al capitalului natural din ariile protejate Parcul Natural Apuseni, ROSCI0002 Apuseni, ROSPA0081 Munții Apuseni – Vlădeasa şi ROSCI0016 Buteasa“, cod SMIS2014+ 122643, cofinanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020 (contract de finanțare nr. 287/05.12.2019), în valoare totală de 22.512.776,71 lei, echivalentă cu 100 % din valoarea totală eligibilă aprobată, din care valoarea eligibilă nerambursabilă din FEDR de 19.135.860,20 lei și valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul naţional de 3.376.916,51 lei, este implementat de către RNP. ROMSILVA – ADMINISTRAȚIA PARCULUI NATURAL APUSENI R.A. în calitate de beneficiar.

Obiectivul general al proiectului este menținerea și îmbunătățirea stării de conservare favorabilă a speciilor și habitatelor din Parcul Natural Apuseni și siturile Natura 2000 ROSCI0002 Apuseni, ROSCI0016 Buteasa, ROSPA0081 Munții Apuseni-Vlădeasa precum și din cele 55 de rezervații și monumente ale naturii cu care se suprapun, în cadrul unui proces participativ ce vizează elaborarea planului de management și informarea/conștientizarea factorilor interesați cu privire la beneficiile conservării acestora.

Electrica Furnizare Discount

În cadrul activității Organizarea de sesiuni pentru educarea și conștientizarea elevilor din școlile primare și gimnaziale de pe raza proiectului, reprezentații Administrației Parcului Natural Apuseni s-au deplasat pe teritoriul unităților administrativ-teritoriale peste care se suprapun ariile naturale protejate vizate de proiect, având ca public-țintă 30 unități de învățământ după cum urmează: în județul Alba unități școlare din: Arieșeni, Gârda de Sus, Ghețari, Scărișoara, Negești, Horea, Mătișești, Trifești și Albac; în județul Bihor unități școlare din: Budureasa (2 școli), Pietroasa, Chișcău, Câmpani, Fânațe, Buntești, Poieni, Stâncești și Nucet; în județul Cluj unități școlare din: Beliș, Mărgău, Valea Drăganului, Rogojel, Râșca-Pleș, Săcuieu, Mărișel, Călățele, Răchițele, Dealu Negru și Poiana-Horea.

În cadrul acestor sesiuni au avut loc discuții și prezentări despre valorile Parcului Natural Apuseni și ale siturilor Natura 2000 ROSCI0002 Apuseni, ROSPA0081 Munții Apuseni – Vlădeasa și ROSCI00016 Buteasa, fiind distribuite materialele promoționale și informative – și anume: 1020 ghiduri educative despre valorile ariilor naturale protejate din Apuseni, 900 orare școlare, 900 tricouri personalizate pentru elevi, 900 ghiozdane personalizate, 900 diplome de participare, 900 pixuri personalizate.

În final 900 de elevi și 60 de cadre didactice au beneficiat de informații, materiale de promovare și materiale informative despre valorile ariilor naturala protejate aflat pe teritoriul unităților administrativ-teritoriale peste care se suprapun ariile naturale protejate vizate de proiect.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare