Rămâi conectat
Alba Music and Film Festival 2022

Actualitate

Biblionet la Livezile

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Începând din luna august a anului curent, locuitorii din Livezile au acces gratuit la Internet: biblioteca din comună a primit patru calculatoare, căşti şi webcam-uri, un scanner, un videoproiector şi o imprimantă, în cadrul programului Biblionet. Cu acest prilej a avut loc o festivitate de inaugurare, dirijată de doamna bibliotecară Maria Gligor, în cadrul căreia a luat cuvântul şi primarul Irimie Octavian Daniel, care a urat bun venit tuturor invitaţilor şi, de asemenea, a asigurat auditoriul de acordarea de sprijin în continuare în desfăşurarea activităţilor bibliotecii din comună. Importanţa acestei festivităţi de inaugurare a fost dată şi de faptul că a avut loc concomitent cu sărbătorirea a 729 de ani de atestare documentară a localităţii Livezile şi 400 de ani de la construirea Bisericii Ortodoxe Livezile. În acest fel practic întreaga comunitate a comunei Livezile, utilizatori ai bibliotecii, cadre didactice, elevi, cărora li s-au adaugat turişti, persoane aflate în tranzit prin localitate, au participat efectiv la eveniment. Doamna Steliana Armian, coordonatorul Biblionet în judeţul Alba a creionat în câteva cuvinte cadrul în care se derulează proiectul Biblionet în România şi în judeţul Alba, precum şi beneficiile lui pentru comunitate. Doamna Jenica Sătmărean, fost director al Bibliotecii Municipale ”Liviu Rebreanu” Aiud a felicitat pe toţi cei implicaţi în organizarea acestui eveniment şi a sfătuit membrii comunităţii să profite de oportunitatea oferită de acest proiect. Dânsa şi-a adus aminte cu mult drag că a fost profesoară aici in urmă cu aproape 40 de ani. De asemenea, a subliniat faptul că, în BIBLIOTECĂ, rolul principal trebuie să îi revină CĂRŢII, iar ea nu trebuie dată deoparte, într-un colţ, aşa cum a văzut că se întâmplă în unele biblioteci şi CDI-uri (Centru de Documentare si Informare) din ţară.
Doamna Oana Badea, Ministru Secretar de Stat în Ministerul Educaţiei care a participat la eveniment, fiind aiudeancă prin naştere, a intervenit explicând faptul că CDI-urile ce îşi desfăşoară activitatea în cadrul şcolilor din ţară au un specific preponderent didactic, dar că ele se adresează în acelaşi timp şi populaţiei adulte din localitatea respectivă. Acest tip de „unitate didactică” a avut un real succes în Franţa. În acest context a fost subliniat faptul că programul Biblionet funcţionează foarte bine în ţările în care a fost implementat, precum şi în bibliotecile publice locale din România care deja sunt partenere în acest program, şi că bibliotecarii intraţi în proiect sunt pregătiţi, prin cursuri speciale, să fie capabili să asiste şi adulţii, nu doar elevii, în lucrul pe calculator. Evenimentul s-a încheiat cu momente artistice susţinute de Maria Han, ce a încântat audienţa cu o suită de cântece din zonă. (I.H.)


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Indicele ROBOR continuă să scadă, după ce guvernatorul BNR a „certat” băncile: Care este cotația de marți

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Indicele ROBOR continuă să scadă, după ce guvernatorul BNR a „certat” băncile: Care este cotația de marți

Datele publicate de Banca Națională a României, arată că, marți, indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, a fost cotat la 7,96%, în scădere faţă de vineri, când a fost cotat la 7,98%.

Într-o conferință de presă, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, le-a transmis bancherilor că au sărit calul cu creșterea ROBOR, iar din acel moment acesta a început să scadă ușor.

Tot marți, indicele ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a scăzut de la 8,13% la 8,12%, în timp ce indicele ROBOR la 12 luni a rămas neschimbat – 8,27%, informează Mediafax.

Elit - Gustul Desăvârșit

Evoluţia ROBOR este influenţată de mai mulţi factori dintre care cei mai importanţi se referă la politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piaţă, inflaţie şi politica fiscală.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Cumpărarea de vechime în muncă: Ce le transmite șeful CNPP celor care vor să-și completeze stagiului de cotizare

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Cumpărarea de vechime în muncă: Ce le transmite șeful CNPP celor care vor să-și completeze stagiului de cotizare

Peste 17.000 de români şi-au cumpărat vechimea în muncă pentru a beneficia de pensie. Directorul Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu a oferit informații de ultimă oră pe această temă.

Directorul Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu, a precizat că persoanele care vor să-și completeze a stagiului minim de cotizarea a stagiului maxim de cotizare este de ”șase ani, față de actualul act normativ care se limita la cinci ani de zile. Putem să cumpărăm această vechime retroactivă în interval de la data când am îndeplinit condițiile pentru a munci, respectiv 18 ani, până la vârsta standard de pensionare, respectiv 65 de ani.

Prin urmare, a adăugat Daniel Baciu, ”acolo unde au existat goluri în activitatea în muncă, poate fi cumpărată această vechime retroactivă, achitând contribuția de asigurări sociale, încheind un contract de asigurări sociale la casele teritoriale de pensii de care aparțin persoanele respective, astfel încât să putem beneficia de pensie privind limita de vârstă”, a spus directorul CNPP, într-o intervenție la Antena3.

Elit - Gustul Desăvârșit

În privința sumelor care trebuie plătite, Daniel Baciu a precizat că, potrivit legislației, contribuția de asigurări sociale este de 25%, procent care se aplică la salariul pe care îl avem. ”În momentul de față, la salariul minim pe economie se plătește suma de 635 de lei. În funcție de perioada pe care vrem să o cumpărăm, achităm suma corespunzătoare. Trebuie făcută însă o precizare: este vorba doar de o singură categorie din sistemul public de pensii pentru care putem să aplicăm pentru a cumpăra această vechime în muncă, respectiv cea pentru limită de vârstă”, a spus interlocutorul postului de televiziune menționat.

Sumele pot fi plătite și în rate

Important de știut este, de asemenea, și faptul că ”sumele pot fi plătite și în rate. Se face o convenție între cel care dorește să plătească aceste sume și colegii de la casele teritoriale de pensii unde își au domiciliu persoanele în cauză și această sumă poate fi plătită și în rate”, a subliniat Daniel Baciu.

Pentru a cumpăra vechime în muncă trebuie să depuneți o cerere la Casa de Pensii, alături de o copie după cartea de identitate și o declarație pe propria răspundere. În declarație menționați că nu ați încasat pensie și nici indemnizație de șomaj în perioada pentru care vreți să cumpărați vechime.

Câți bani trebuie scoși din buzunar

1 lună – 638 lei

12 luni – 7656 lei

24 luni – 15 312 lei

48 luni – 30 628 lei

Sursa: dcbusiness.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Vârsta de pensionare ar putea fi majorată de către Guvern. Cine sunt persoanele vizate

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022
Vârsta de pensionare ar putea fi majorată de către Guvern. Cine sunt persoanele vizate

În câteva luni trebuiă să înceapă marea recalculare a pensiilor, dar nimeni nu știe cum va arăta noua formulă. În PNRR, Guvernul și-a asumat ca noua lege să fie gata la începutul anului.

„În noua sesiune parlamentară, ar trebui să înceapă lucrul pentru noul proiect privind legea pensiilor, un proiect care ar trebui să conțină totodată și impozitarea pensiilor speciale, despre care spuneau cei din coaliție că ar trebui făcută separat. Iată că se merge pe o decizie de comasare a celor două proiecte.

Elit - Gustul Desăvârșit

În ceea ce privește legea pensiilor de stat, vorbim despre modificări: crește vârsta de pensionare pentru femei până la 65 de ani, vor fi făcute recalculări pentru 5.000.000 de pensii, după cum arată datele venite din partea ministrului Sănătății.

Însă, am văzut că de fiecare dată când cei din coaliția de guvernare sunt întrebați cum va arăta noua formulă de calcul nu reușesc să ne spună concret cum va fi până la urmă această formulă. Se ia în calcul recalcularea acestor pensii. Pe de altă parte, va fi eliminat indicele de corecție și se va ține cont de numărul de puncte de pensionare obținute, acele puncte care apar pe cuponul de pensie, să nu mai existe inechitate la acest capitol, în funcție de anii de muncă, să nu mai existe niciun fel de inechitate în ceea ce privește pensia de stat din țara noastră, potrivit Antena3.

Vom vedea cât de repede va fi gata acest proiect, odată cu programul național de redresare și reziliență. Ar trebui ca la finalul anului 2023 proiectul privind noua lege a pensiilor să intre deja în vigoare”, a transmis reporterul Xenia Croitoru.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare