Biblionet la Livezile

Mircea Trifu - Primar Alba Iulia

Începând din luna august a anului curent, locuitorii din Livezile au acces gratuit la Internet: biblioteca din comună a primit patru calculatoare, căşti şi webcam-uri, un scanner, un videoproiector şi o imprimantă, în cadrul programului Biblionet. Cu acest prilej a avut loc o festivitate de inaugurare, dirijată de doamna bibliotecară Maria Gligor, în cadrul căreia a luat cuvântul şi primarul Irimie Octavian Daniel, care a urat bun venit tuturor invitaţilor şi, de asemenea, a asigurat auditoriul de acordarea de sprijin în continuare în desfăşurarea activităţilor bibliotecii din comună. Importanţa acestei festivităţi de inaugurare a fost dată şi de faptul că a avut loc concomitent cu sărbătorirea a 729 de ani de atestare documentară a localităţii Livezile şi 400 de ani de la construirea Bisericii Ortodoxe Livezile. În acest fel practic întreaga comunitate a comunei Livezile, utilizatori ai bibliotecii, cadre didactice, elevi, cărora li s-au adaugat turişti, persoane aflate în tranzit prin localitate, au participat efectiv la eveniment. Doamna Steliana Armian, coordonatorul Biblionet în judeţul Alba a creionat în câteva cuvinte cadrul în care se derulează proiectul Biblionet în România şi în judeţul Alba, precum şi beneficiile lui pentru comunitate. Doamna Jenica Sătmărean, fost director al Bibliotecii Municipale ”Liviu Rebreanu” Aiud a felicitat pe toţi cei implicaţi în organizarea acestui eveniment şi a sfătuit membrii comunităţii să profite de oportunitatea oferită de acest proiect. Dânsa şi-a adus aminte cu mult drag că a fost profesoară aici in urmă cu aproape 40 de ani. De asemenea, a subliniat faptul că, în BIBLIOTECĂ, rolul principal trebuie să îi revină CĂRŢII, iar ea nu trebuie dată deoparte, într-un colţ, aşa cum a văzut că se întâmplă în unele biblioteci şi CDI-uri (Centru de Documentare si Informare) din ţară.
Doamna Oana Badea, Ministru Secretar de Stat în Ministerul Educaţiei care a participat la eveniment, fiind aiudeancă prin naştere, a intervenit explicând faptul că CDI-urile ce îşi desfăşoară activitatea în cadrul şcolilor din ţară au un specific preponderent didactic, dar că ele se adresează în acelaşi timp şi populaţiei adulte din localitatea respectivă. Acest tip de „unitate didactică” a avut un real succes în Franţa. În acest context a fost subliniat faptul că programul Biblionet funcţionează foarte bine în ţările în care a fost implementat, precum şi în bibliotecile publice locale din România care deja sunt partenere în acest program, şi că bibliotecarii intraţi în proiect sunt pregătiţi, prin cursuri speciale, să fie capabili să asiste şi adulţii, nu doar elevii, în lucrul pe calculator. Evenimentul s-a încheiat cu momente artistice susţinute de Maria Han, ce a încântat audienţa cu o suită de cântece din zonă. (I.H.)

Pro România - Ține cu ALBA
ELIT
PMP - Alegeri Locale 2020
USR-Plus - Oameni ca tine schimbă Alba în bine

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Must de Jidvei

1 comentariu

vigilante 15 septembrie 2011 at 13:25

Foarte interesanta initiativa. Satenii cand se intorc de la sapa vor intra pe internet sa mai vada pe siturile burselor mondiale daca a mai crescut sau scazut pretul cucuruzului si al fasolei oloage. Intrebare..ce program de functionare are acest biblionet? „Bate” cu programul fagadaului din comuna?

Comentariile sunt oprite