Rămâi conectat

Actualitate

Biblionet la Livezile

Publicat

în

Începând din luna august a anului curent, locuitorii din Livezile au acces gratuit la Internet: biblioteca din comună a primit patru calculatoare, căşti şi webcam-uri, un scanner, un videoproiector şi o imprimantă, în cadrul programului Biblionet. Cu acest prilej a avut loc o festivitate de inaugurare, dirijată de doamna bibliotecară Maria Gligor, în cadrul căreia a luat cuvântul şi primarul Irimie Octavian Daniel, care a urat bun venit tuturor invitaţilor şi, de asemenea, a asigurat auditoriul de acordarea de sprijin în continuare în desfăşurarea activităţilor bibliotecii din comună. Importanţa acestei festivităţi de inaugurare a fost dată şi de faptul că a avut loc concomitent cu sărbătorirea a 729 de ani de atestare documentară a localităţii Livezile şi 400 de ani de la construirea Bisericii Ortodoxe Livezile. În acest fel practic întreaga comunitate a comunei Livezile, utilizatori ai bibliotecii, cadre didactice, elevi, cărora li s-au adaugat turişti, persoane aflate în tranzit prin localitate, au participat efectiv la eveniment. Doamna Steliana Armian, coordonatorul Biblionet în judeţul Alba a creionat în câteva cuvinte cadrul în care se derulează proiectul Biblionet în România şi în judeţul Alba, precum şi beneficiile lui pentru comunitate. Doamna Jenica Sătmărean, fost director al Bibliotecii Municipale ”Liviu Rebreanu” Aiud a felicitat pe toţi cei implicaţi în organizarea acestui eveniment şi a sfătuit membrii comunităţii să profite de oportunitatea oferită de acest proiect. Dânsa şi-a adus aminte cu mult drag că a fost profesoară aici in urmă cu aproape 40 de ani. De asemenea, a subliniat faptul că, în BIBLIOTECĂ, rolul principal trebuie să îi revină CĂRŢII, iar ea nu trebuie dată deoparte, într-un colţ, aşa cum a văzut că se întâmplă în unele biblioteci şi CDI-uri (Centru de Documentare si Informare) din ţară.
Doamna Oana Badea, Ministru Secretar de Stat în Ministerul Educaţiei care a participat la eveniment, fiind aiudeancă prin naştere, a intervenit explicând faptul că CDI-urile ce îşi desfăşoară activitatea în cadrul şcolilor din ţară au un specific preponderent didactic, dar că ele se adresează în acelaşi timp şi populaţiei adulte din localitatea respectivă. Acest tip de „unitate didactică” a avut un real succes în Franţa. În acest context a fost subliniat faptul că programul Biblionet funcţionează foarte bine în ţările în care a fost implementat, precum şi în bibliotecile publice locale din România care deja sunt partenere în acest program, şi că bibliotecarii intraţi în proiect sunt pregătiţi, prin cursuri speciale, să fie capabili să asiste şi adulţii, nu doar elevii, în lucrul pe calculator. Evenimentul s-a încheiat cu momente artistice susţinute de Maria Han, ce a încântat audienţa cu o suită de cântece din zonă. (I.H.)

Publicitate

Actualitate

România a atins astăzi pragul de 5 milioane de persoane vaccinate cu cel puțin o doză, cu o întârziere de două luni față de ținta propusă

Publicat

în

România a atins astăzi pragul de 5 milioane de persoane vaccinate cu cel puțin  o doză, cu o întârziere de două luni față de ținta propusă

Guvernul anunță, sâmbătă, că peste 5 milioane de români s-au vaccinat împotriva coronavirusului. Inițial, autoritățile își propuseseră să vaccineze 5 milioane de români până la 1 iunie. Estimările inițiale au fost astfel prea optimiste, ținta fiind atinsă cu o întârziere de două luni,

„Astăzi am depășit pragul de 5.000.000 de persoane vaccinate cu cel puțin o doză. Vaccinarea rămâne cea mai la îndemână soluție de protecție împotriva COVID-19. Prin vaccinare împotriva COVID-19: se reduce riscul de infectare; se reduce riscul de transmitere a virusului; se reduce considerabil riscul de spitalizare; se reduce considerabil riscul de deces”, a transmis Guvernul pe pagina de Facebook a instituției.

Electrica Furnizare Discount
Citește mai mult

Actualitate

ANSVSA : NU interzice și NU limitează creșterea porcinelor în gospodăriile populației din România. Clarificări din partea instituției

Publicat

în

ANSVSA : NU interzice și NU limitează creșterea porcinelor în gospodăriile populației din România. Clarificări din partea instituției

Ca urmare a informațiilor eronate apărute în presă, având ca scop denaturarea situației reale, precizăm următoarele:

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) NU interzice și NU limitează creșterea porcinelor în gospodăriile populației din România.

În urma consultărilor cu crescătorii, asociațiile de fermieri și asociațiile procesatorilor de carne a rezultat un proiect de ordin comun (ANSVSA și MADR) în care s-au stabilit anumite reguli generale de biosecuritate.

În propria gospodărie, fiecare crescător poate crește câte porcine dorește și să facă sau nu reproducție. ANSVSA intenționează numai să stabilească măsurile de biosecuritate pentru fiecare tip de exploatație, nicidecum să interzică creșterea sau reproducția în gospodăriile populației. Astfel, cei care doresc să facă reproducție și să vândă suine, inclusiv ca persoană fizică, vor trebui să respecte câteva măsuri suplimentare de biosecuritate, față de ceilalți crescători, pe întreaga durată a evoluției pestei porcine africane în România.

Responsabilizarea deținătorilor de porcine din gospodăriile populației și verificarea respectării obligațiilor acestora privind sănătatea, bunăstarea, regulile minime de biosecuritate și mișcare a animalelor au un rol deosebit de important în vederea prevenirii evoluției pestei porcine africane.

Atâta timp cât pesta porcină africană evoluează pe teritoriul României, ANSVSA, instituția responsabilă pentru sănătatea și bunăstarea animalelor are rolul de prevenție și combatere a acestui virus prin aplicarea de măsuri specifice. Chiar în condițiile în care scăderea numărului de focare este semnificativă, de la 1.220 de focare active în septembrie 2019 la 236 în prezent, măsurile trebuie menținute și intensificate pentru că pericolul este permanent prezent. Ca dovadă în acest sens stă panta ascendentă pe care se află numărul de focare, odată cu încălzirea vremii. În ultima săptămână au fost înregistrate 70 de focare noi în 16 județe.

ANSVSA rămâne alături atât de crescătorii din fermele comerciale, cât și de cei din gospodărille populației în prevenirea și combaterea virusului PPA. Este esențial ca acesta să nu provoace pagube economice de o asemenea anvergură astfel încât să facă imposibil pentru statul român să asigure fondurile necesare pentru despăgubiri. În perioada în care virusul evoluează în jurul fermelor, activitatea acestora este blocată și sunt șanse foarte mari ca boala să afecteze animalele din aceste unități, ceea ce ar duce la o creștere exponențială a pagubelor pe întreg lanțul de producție. Din 2017 până în prezent, despăgubirile plătite propietarilor de animale afectate din România se ridică la peste 200 de milioane de euro.

Subliniem că responsabilitatea prevenirii și combaterii PPA revine tuturor instituțiilor din România, cu responsabilități în domeniu (ANSVSA, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Autoritățile Publice Locale și nu în ultimul rând crescătorii de porcine), întrucât boala nu poate fi gestionată exclusiv de serviciile sanitare veterinare.

Transmit reprezentanții ANSVSA

Publicitate
Citește mai mult

Actualitate

Un nou ATAC DE URS în România : Animalul a atacat o turmă de oi, a răpus o mioară și a plecat cu a doua „la pachet” în pădure

Publicat

în

Un nou ATAC DE URS în România : Animalul a atacat o turmă de oi, a răpus o mioară și a plecat cu a doua „la pachet” în pădure

Un urs a omorât o oaie, iar pe o alta a târât-o în pădure, după ce a atacat o turmă de pe un islaz comunal din localitatea suceveană Lungeni, comuna Broşteni, potrivit Agerpres.

Potrivit Jandarmeriei Suceava, persoana care a apelat la 112 este proprietarul turmei de oi şi a constatat că din 17 i-au rămas 15, el declarând că a văzut „umbra ursului la marginea pădurii”.

La faţa locului a intervenit un echipaj de la Postul de Jandarmi Montani Broşteni, care nu a găsit ursul, dar a rămas în zonă pentru monitorizare.

Electrica Furnizare Discount

În contextul în care prezenţa urşilor este semnalată tot mai des în zonele montane ale judeţului, dar şi în apropierea gospodăriilor, jandarmii recomandă ca persoanele care se întâlnesc cu un urs să nu îi dea de mâncare, să nu se apropie pentru a face fotografii şi să îşi facă simţită prezenţa vorbind, astfel încât animalul să nu fie luat prin surprindere şi să evite oamenii.

Totodată, zgomotele puternice şi muzica tare irită ursul, iar mirosul grătarului îl poate atrage şi de la 10 kilometri.

”În cazul în care animalul se apropie de voi, încercaţi să păreţi cât mai mari prin ridicarea braţelor deasupra capului şi, în niciun caz, nu fugiţi. Ursul fuge mult mai repede decât omul, atingând în urcare circa 25-30 km pe oră, iar prin fugă instinctul de vânătoare se va activa şi atunci va ataca”, au transmis reprezentanţii Jandarmeriei Suceava.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare