BCCO și DIICOT Alba: 225 de percheziţii la suspecţi de contrabandă cu bijuterii din aur

*100 de persoane urmează a fi conduse la audieri

perchezitii droguriPoliţiştii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate  Alba şi procurorii  D.I.I.C.O.T. – S. T. Alba Iulia au efectuat, în această dimineaţă, 225 percheziţii la membrii unei grupări infracţionale, specializate în contrabandă cu bijuterii din aur. Pe parcursul investigaţiilor, au fost ridicate  aproximativ 60 de kg. de bijuterii. 

Poliţiştii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate  Alba şi procurorii  D.I.I.C.O.T. – Serviciul  Teritorial Alba Iulia au efectuat, în această dimineaţă, 225 percheziţii domiciliare pe raza mai multor judeţe, pentru destructurarea unei grupări infracţionale organizate, formată din 91 de persoane, specializată în săvârşirea de infracţiuni de contrabandă şi comercializare pe teritoriul României a produselor supuse marcării, fără a fi marcate.

La data de 9 decembrie a.c., a fost începută urmărirea penală faţă de 91 de persoane. Din investigaţii a reieşit că, în cursul anului 2013, pe raza judeţului Constanţa, s-a constituit, la iniţiativa unui cetăţean turc, o grupare infracţională organizată, structurată pe două paliere, având ca scop săvârşirea unor infracţiuni de contrabandă cu bijuterii din aur aduse din Turcia. „Iniţiatorul” ar fi deţinut o firmă de transport internaţional de persoane, cu autocare, atât pe ruta Turcia-România, cât şi pe alte rute internaţionale.

Gruparea infracţională s-ar fi constituit din intenţia unor mari vânzători de bijuterii de aur, din România şi Europa, de a primi, fără a fi supuse unui regim vamal (taxe vamale şi accize), dar mai ales neevidenţiate şi nedeclarate către autorităţile fiscale ale statului, în vederea creării posibilităţii comercializării lor ilegale, cantităţi foarte mari de bijuterii din aur. „Marfa”  era astfel nedeclarată şi vândută ulterior neînregistrat, respectiv nefiscalizat (fără TVA şi impozit pe profit), prin magazinele deţinute de mai multe societăţi comerciale din România şi alte ţări din Europa.

Activitatea infracţională a grupării infracţionale organizate se realiza pe două paliere.

Astfel, bijuteriile erau aduse din Turcia cu autocarele firmei aparţinând „iniţiatorului”,  pe bază de comandă făcută de diferiţi bijutieri, către membrii grupării  sau direct în Turcia. După introducerea în ţară, bijuteriile erau depozitate/ascunse în spaţii special amenajate pentru disimulare, ulterior fiind distribuite unor „cărăuşi”. Aceştia din urmă  foloseau mai multe autoturisme special modificate în ceea ce priveşte constituirea unor spaţii disimulate, le transportau în România, Bulgaria, Polonia, Ucraina, Serbia, Ungaria, Austria, Germania, Italia şi  Macedonia, către diferite magazine de bijuterii şi colectau sumele de bani aferente comenzilor.

Totodată, membrii grupării infracţionale desfăşurau şi o activitate inversă, de colectare a bijuteriilor declasate şi de transport în Turcia, la schimb pentru bijuterii noi sau contra cost. În urma topirii lor, erau folosite în procesul de producţie de către bijutierii turci. Această activitate era derulată, de asemenea, pe teritoriul României şi al altor state (Serbia, Polonia, Ucraina, Austria, Italia, Ungaria, Germania, ş.a.).

Până în prezent, au fost ridicate  aproximativ 60 de kg. de bijuterii din aur. Cea mai mare cantitate identificată la un transport intern a fost de aproximativ 20 de kilograme.

La sediul D.I.I.C.O.T – Serviciul Teritorial Alba vor fi aduse, în vederea audierii, 100 persoane.

Acţiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale IGPR, D.I.P.I. şi S.R.I. şi a fost efectuată cu sprijinul  Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală.

La activităţi au participat şi poliţişti de frontieră de la Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră şi Garda de Coastă.

Ioana SFÂRLEA

Redactor șef
Email: stiri@ziarulunirea.ro

10 Comentarii

ghita 10 decembrie 2013 at 10:25

sunt tare curios cati procurori au luat parte la perchezitii. sau ca de obicei culeg doar laudele. ca bine zicea Berbeceanu cand zicea

Carcotasul 10 decembrie 2013 at 12:41

Daca procurorii i-au laudele si politia face munca, cine ii opreste pe „acesti bravi aparatori ai legii”, sa se faca procurori? Fabricile de diplome la drept functioneaza din plin, nu mai acolo ca la Universitatea 1 Aprilie de la Alba-Iulia, Decanul Facultatii de Drept, ii un fost student exmatriculat, ca a fost prins copiind, iar examenul de intrare in magistratura ii mizilic(aranjat), pentru caralii! Cine ii opreste?, marimea mitei, ca lucrand zilnic cu derbedei, castigurile sunt net superioare ca a procurorilor! In Romania, totul ii cu „fundul in sus”, procurorii sunt magistrati, politistii intocmesc dosare penale, iar judecatorul de instructie, ii bun numai pentru semnat mandate de arestare preventiva! Ce imi doresc, militienilor, ii sa va vad in „politia judiciara”, si fiecare pas de al vostru sa fie supervizat de un judecator de instructie, ca sa nu mai ocoliti voi legea cum aveti chef!

jika 10 decembrie 2013 at 23:11

Ma, agramat mai esti. Pariu ca esti procuror… Iau, fraiere, nu i-au

ghita 10 decembrie 2013 at 14:55

esti prost de tot

paul 10 decembrie 2013 at 15:00

chiar si in poza care insoteste acest articol apare Traian Berbeceanu. oare cand vom vedea o astfel de poza cu Muresan?!!!

nelu 10 decembrie 2013 at 15:48

Berbeceanu a fost mutat la IPJ Hunedoara iar Muresan e bine mersi. Si-a incheiat misiunea cu succes. In tara asta prost facuta…

ionel 10 decembrie 2013 at 19:07

daca esti chiar atat de destept si integru carcotasule, de ce nu te-ai facut tu procuror sau chiar un amarat de politist?

Carcotasul 10 decembrie 2013 at 21:20

Nu ma dorea cineva „de la imparatie”, in timpul lui Ceausescu, nici macar expert tehnic judiciar, nu am putut sa ajung, iar cand a cazut Ceasca, si puteam nu a mai dorit!

Carcotasul 10 decembrie 2013 at 22:30

Avizul asta ii o gluma de prost gust, in Occident alfel lucreaza Politia Judiciara, O are atat Politia ca si corp civil, cat si Jandarmeria ca si corp militarizat(ca nu strica concurenta, ca ce nu aresteaza politia, aresteaza jandarmeria, si „viciversa”), iar politia nu are Birou de Cercetare Penala! Toata cercetarea penala este facuta de catre un Judecator de instructie, care garanteaza legalitatea si respectarea drepturilor inculpatilor! In Romania 70% din dosarele celor care intra in puscarii sunt fabricate de Politie! In unele cazuri anumite cercetari sunt facute si de Procuratura, dar tot sub supravegherea Judecatorului de instructie, ca de aceia il Cheama „Judecator de Instructie” ca instrumenteaza dosare pe care apoi le trimite atat Judecatoriilor car si Procuraturii, o data cu trimiterea in judecata a inculpatului, sau a inculpatilor!

Carcotasul 10 decembrie 2013 at 22:35

In Romania, Ilici Iliescu, a preferat modul de justitie rus, in fata celui francez, care il foloseste aproape in tiotalitate Uniunea Europeana! Asta-i „democratia originala” a lui Iliescu!

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...