Rămâi conectat

Actualitate

BCCO Alba participă la destructurarea unei grupări specializate în infracțiuni informatice

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Procurorii din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Sibiu, împreună cu ofiteri de poliţie judiciară din cadrul B.C.C.O Alba, au procedat la destructurarea unui grup infractional organizat, constituit din 64 de persoane, specializat in savarsirea de infractiuni informatice si a infractiunii de inselaciune cu consecinte deosebit de grave.

În acest scop procurorii DIICOT efectuează percheziţii domiciliare în 30 de locatți din județele Prahova, Dîmboviţa, Ploieşti şi Ilfov. Liderii gruparii au fost identificati ca fiind 5 invinuiti, aflati in executarea unor pedepse privative de libertate intr-o unitate de detentie.

Sub coordonarea acestora, membrii gruparii au obţinut beneficii financiare substantiale, prin inducerea in eroare a unui numar de 9 parti vatamate, agenti de transfer monetar din cadrul unor unitati bancare, supermarketuri si alte companii, prin determinarea angajatilor acestora să introducă date nereale în aplicaţiile de transfer monetar.

În fapt, o parte din membrii grupării sunt suspectaţi că au contactat telefonic, din penitenciar, mai mulţi casieri ai unor bănci, iar sub pretextul nefuncţionării sistemului informatic al unor societăţi de transfer financiar,  i-au convins pe aceştia să efectueze ,,simulări”, care în realitate au fost transferuri reale.

Pentru a fi convingători, membrii grupării trimiteau anterior e-mail-uri pe adresele de e-mail de serviciu ale casierilor, folosind o adresă ce creea aparenţa uneia oficiale, în care li se aducea la cunoştinţă că urmează să aibă loc ,,simulări” privind sistemul de transfer financiar. Era indicat chiar şi un număr de telefonie fix, care, în prealabil, erau făcute modificări pentru devierea apelului către numărul de mobil folosit de suspecţi în penitenciar.

Imediat după obţinerea codului unic al tranzacţiei, acesta era transmis prin SMS legăturilor din afara penitenciarelor, care se ocupau şi cu recrutarea săgeţilor, ale căror date erau folosite în simulări. După ce ridicau banii, săgeţile îşi opreau comisionul şi înmânau banii liderilor grupării sau familiilor acestora.

O parte din sumele de bani ridicate erau introduse în penitenciar cu prilejul vizitelor. De asemenea, banii erau transmişi şi prin intermediul mijloacelor electronice.

Totodată, membrii grupării sunt suspectaţi au contactat operatori ai societăţilor de transfer financiar din mai multe ţări (Spania, Italia, Cehia, Bulgaria, Anglia, Emiratele Arabe Unite etc.) pentru a-i convinge să efectueze simulări, fiind înşelaţi astfel mai mulţi operatori din străinătate.

Prejudiciul cauzat, estimat până în prezent, este de 350.000 de euro.

Pe lângă simulările din sistemele de transfer financiar, există indicii că membrii grupării se ocupau cu înşelăciuni prin telefon sau cu fraude privind coduri de încărcare pentru cartele prepay.

În cauză a fost începută urmărire penală faţă de 58 de persoane care sunt cercetate pentru săvârşirea de infracţiuni informatice şi a infracţiunii de  înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave.

Cercetarile sunt efectuate impreuna cu ofiteri de poliţie judiciară din cadrul B.C.C.O. Bucureşti, B.C.C.O. Ploieşti, S.C.C.O. Ilfov, S.C.C.O. Dâmboviţa, I.P.J. Sibiu, I.P.J. Alba. Suportul informativ a fost asigurat de catre Direcţia Operaţiuni Speciale Sibiu şi Direcţia Operaţiuni Speciale Alba Iulia.

Foto: arhiva


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Hărțuirea unei ziariste de către PNL, semnalată în Raportul Departamentului de Stat al SUA privind situația drepturilor omului în România

Bogdan Ilea

Publicat

în

Hărțuirea unei ziariste de către PNL, semnalată în Raportul Departamentului de Stat al SUA privind situația drepturilor omului în România Duminică noaptea, Departamentul de Stat al Statelor Unite, a publicat un raport privind situația drepturilor omului în România. „Ministerul de Externe” al SUA” a discutat despre relația dintre partidele de guvernământ din România și hărțuirea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea