Rămâi conectat
PSD Alba - Alegeri Locale 2024

Actualitate

BCCO Alba Iulia participa la destructurarea unei rețele de evaziune fiscală în domeniul farmaceutic

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Hunedoara, împreună cu ofiţeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Alba Iulia si SCCO Hunedoara, au procedat la destructurarea unui grup infracţional organizat, ai cărui membri au obţinut beneficii financiare substanţiale din săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, evaziune fiscala si spălare de bani, in domeniul farmaceutic.

În acest sens, procurorii DIICOT efectuează, la data de 5 aprilie 2013, un număr de 13 percheziţii domiciliare în judeţele Hunedoara şi Timiş, la locuinţele membrilor grupării si sediile societăţilor comerciale controlate de către aceştia.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de DIICOT, în perioada 2010 – 2012, doi medici din cadrul Spitalului Judeţean Hunedoara – Secţia oncologie au completat în fals sute de reţete cu medicamente, în special oncologice sau adjuvante (substanţe cu valori mari), pentru pacienţi cu afecţiuni oncologice, aflaţi in tratament.

Reţetele au fost predate liderilor grupării si depuse ulterior spre decontare, prin inducerea în eroare a reprezentanţilor Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Hunedoara, prin intermediul a trei societăţi comerciale care deţin farmacii in municipiile Hunedoara şi Deva, fiind încasata astfel, in mod ilegal, suma de aproximativ 3.300.000 lei. În baza înţelegerii, medicii primeau de la reprezentanţii farmaciilor diverse sume de bani în funcţie de cantitatea de medicamente prescrisă, ce urma să fie decontata.

Membrii grupării infracţionale au disimulat provenienţa sumelor de bani astfel încasate, prin înregistrarea acestora ca împrumuturi din partea asociaţilor firmelor deţinute. De asemenea, au înregistrat în evidenţele contabile ale celor trei farmacii, facturi fictive, din care rezulta aprovizionarea cu medicamentele prescrise şi decontate ilegal, de la alte societăţi comerciale înfiinţate în acest scop. Aceste firme erau ulterior înstrăinate altor persoane, care semnau actele de cesionare în schimbul unor sume modice, fără a primi in realitate activele si arhiva.

Pentru a influenţa rezultatul cercetărilor, membrii grupului infracţional organizat au modificat in repetate rânduri evidenţele contabile si actele de gestiune ale medicamentelor, urmărind inducerea în eroare a organelor de control care au efectuat verificările financiar-contabile în cauză. De asemenea, au întocmit acte fictive din care rezultă în mod fals distrugerea unor cantităţi de medicamente negăsite pe stoc cu ocazia controlului.

Pe parcursul anchetei, grupul infracţional organizat a fost sprijinit de către o grefieră de la Tribunalul Hunedoara şi de soţul acesteia, care au transmis unuia dintre medici că instanţa a autorizat interceptarea şi înregistrarea convorbirilor telefonice.

Totodată, în cauză este cercetată şi o altă persoană, pentru sprijinirea grupului infracţional, întrucât este suspectată că a primit 10.000 – 15.000 de euro de la un membru al grupării, asigurându-l pe acesta că are influenţă la conducerea Gărzii Financiare şi că poate influenţa rezultatul verificărilor.

Prejudiciul creat de către membrii grupării infracţionale, stabilit până în prezent, este de aproximativ 3.000.000 de lei ( 1.300.000 – înşelăciune la casa de asigurări de sănătate; 1.400.000 lei – delapidare; 140.000 lei spălare de bani etc.). Cercetările vor fi extinse şi cu privire la alte persoane şi societăţi comerciale implicate, existând indicii ca prejudiciul total depăşeşte 11.000.000 de lei.

Acţiunea este efectuată cu sprijinul BCCO si SOS Timişoara. Suportul tehnic şi informativ este asigurat de către Serviciul Român de Informaţii.

La sediul D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Hunedoara vor fi conduse în vederea audierii un număr de 35 de persoane, urmând ca în cauza să fie dispuse masurile legale după audierea membrilor grupării.

Foto: arhiva


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Sâmbăta ALBĂ din Săptămâna LUMINATĂ. Credincioşii merg la biserică cu un ou roşu pentru a se împărtăşi

Unirea Ziarul

Publicat

în

Sâmbăta ALBĂ din Săptămâna LUMINATĂ. Credincioşii merg la biserică cu un ou roşu pentru a se împărtăşi Potrivit credinţei populare, în aceste zile, de la Înviere și până la Duminica Tomei, Raiul este deschis. Sâmbăta Luminată, zi cu mare însemnătate pentru creştinii ortodocşi. În Sâmbăta Luminată credincioşii merg la biserică cu un ou roşu pentru […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea