Rămâi conectat

Ştirea zilei

Bărbat din Alba condamnat penal și obligat să plătească 4 milioane de lei în accize către ANAF: Peste 2.000 de persoane din toată țara, cercetate penal

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Bărbat din Alba condamnat penal și obligat să plătească 4 milioane de lei în accize către ANAF: Peste 2.000 de persoane din toată țara, cercetate penal

Un bărbat din Alba Iulia care a vândut ilegal prin intermediul unor comenzi online 12 tone de tutun a scăpat de fapta penală, dar trebuie să plătească accize în valoare de peste 4 milioane de lei.

Vânzarea ilegală de tutun a avut efecte și asupra celor care au cumpărat cantități mai mari de 1 kilogram. Peste 2.000 de persoane din toată ţară s-au trezit, peste noapte, că sunt cercetate penal. Cumpărătorii, în majoritate vârstnici cu pensii mici, au fost chemaţi la poliţie în oraşele în care domiciliază şi au fost puşi să dea declaraţii. Au primit decizii de impunere de mii de lei și chiar pedepse penale cu suspendare.

Sabin H. a fost judecat la Judecătoria Alba Iulia pentru infracțiunea de deţinere în afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul României a unui produs accizabil supus marcării, fără a fi marcat sau marcat necorespunzător ori cu marcaje false în limita a peste 1 kilogram.

În actul de sesizare s-a arătat, în esență, că în perioada 2011 – 2015, bărbatul a deținut și a comercializat tutun de fumat fără a fi marcat și a expediat 8.540 de colete cu tutun de fumat nefiscalizat către aproximativ 2.500 persoane din toate județele ţării, greutatea totală a tutunului din colete fiind de 12.736 kilograme, cauzând un prejudiciu în cuantum total de 4.400.617 lei bugetului general consolidat al statului.

Potrivit achetatorilor, Sabin H. a prelucrat tutunul într-o anexă a imobilului unde locuieşte cu tatăl său, l-a împachetat în pungi şi l-a oferit spre comercializare prin intermediul anunțurilor online. Astfel, în perioada 2011-2015, a achiziţionat de la persoane necunoscute cantităţi mari de tutun sub formă de tabac, pe care l-a prelucrat într-o anexă a imobilului unde locuieşte, l-a împachetat în pungi şi l-a oferit spre comercializare folosindu-se de serviciile firmelor de curierat şi ale Poştei Române. În mediul online au fost postate de către inculpat anunţuri prin care acesta oferă spre vânzare ”tutun de calitate superioară”. Bărbatul ar fi obținut în urma vânzării coletelor de tutun suma de 1.355.258 lei.

S-a prescris fapta cu ajutorul CCR
Tutunul expediat/primit era ambalat în pungi din plastic și aveau o greutate de 250 grame, care erau puse la rândul lor în cutii de carton. La stabilirea prejudiciului s-a avut în vedere şi faptul că odată cu perchezițiilor efectuate la domiciliul acestuia, în iunie 2017, au fost identificate 54 pungi din plastic care conțineau fiecare 250 grame de tutun mărunțit precum și un utilaj artizanal folosit la măcinarea și mărunțirea tutunului. Judecătoria Alba Iulia a stabilit în 21 februarie 2023 că bărbatul nu mai poate răspunde penal având în vedere prescrierea faptei, în baza unei decizii a Curții Constituționale, dar trebuie să plătească către ANAF suma de 4,4 milioane de lei reprezentând acciza neplătită.

Vânzarea ilegală de tutun în perioada celor patru ani a avut efecte și asupra celor care au cumpărat cantități mai mari de 1 kilogram. Peste 2.000 de persoane din toată ţară s-au trezit, peste noapte, că sunt cercetate penal. Cumpărătorii, în majoritate vârstnici cu pensii mici, au fost chemaţi la poliţie în oraşele în care domiciliază şi au fost puşi să dea declaraţii. Cu această ocazie li s-a adus la cunoştinţă faptul că sunt cercetaţi pentru infracţiunea de deţinere ilegală de produse accizabile supuse marcării, fără a fi marcate sau marcate necorespunzător ori cu marcaje false, peste limita a 1 kg tutun de fumat.

În plus faţă de dosarul penal, oamenii au fost puşi să plătească sume mari, calculate de birourile vamale judeţene din cadrul ANAF, reprezentând contravaloarea accizelor corespunzătoare cantităţilor de tutun achiziţionate de fiecare persoană.

De exemplu, o femeie care a cumpărat aproximativ 14 kg de tutun în perioada ianuarie 2013 – martie 2015, a trebuit să achite accize în valoare de 5.367 de lei. Aceasta a plătit circa 100 de lei pentru un kg de tutun, respectiv o sumă totală, timp de doi ani, de aproximativ 1.400 de lei. O altă femeie a fost obligată să plătească 3.044 de lei pentru că a cumpărat 7,9 kg de tutun în perioada octombrie 2014 – martie 2015.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

O fetiţă de doar 7 ani din Ţara Moţilor – Premiul I la Festivalul Naţional de Folclor “Benone Sinulescu”

Unirea Ziarul

Publicat

în

O fetiţă de doar 7 ani din Ţara Moţilor – Premiul I la Festivalul Naţional de Folclor “Benone Sinulescu” La doar 7 ani, Ana Berindei, cursantă a Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba, prin Şcoala de Arte şi Meşteşuguri – clasa de cânt vocal tradiţional, coordonată de prof. Leontina Fărcaş, a câştigat premiul I (grupa […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea