Rămâi conectat
Festivalul Roman Apulum - 2022

Ştirea zilei

Bărbat amendat de către polițiști după ce a postat o poză fără mască de protecție pe o rețea de socializare. Care a fost decizia instanței

Ziarul Unirea

Publicat

în

Bărbat amendat de către polițiști după ce a postat o poză fără mască de protecție pe o rețea de socializare. Care a fost decizia instanței

Fotografiile care sunt postate pe rețelele de socializare cu persoane care ar putea încălca regulile de distanțare socială nu reprezintă o bază pentru aplicarea unei sancțiuni este motivarea primită unei instanțe de judecată în cazul unu bărbat căruia i-a fost aplicată o astfel de amendă.

Persoana amendată a mers împreună cu câţiva prieteni, în 25 iulie 2020, la terasa unui local, de unde a postat pe Facebook o fotografie. La câteva zile distanţă, a primit acasă un proces verbal de sancţionare cu amendă în cuantum de 500 lei pentru că nu a purtat mască la terasă.

În plângerea depusă la instanţă, petentul a precizat că respectiva terasă a respectat toate normele de protecţie impuse de pandemia de coronavirus, distanţa dintre mese fiind de doi metri, respectându-se şi distanţarea dintre persoanele aflate la aceeaşi masă. Pentru acest motiv a solicitat anularea amenzii aplicată de către Poliţie.

Elit - Gustul Desăvârșit

Reprezentanţii instituţiei au precizat că petentului i-a fost aplicată sancţiunea contravenţională principală a amenzii, în cuantum de 500 lei, pentru că „nu a respectat măsurile individuale de protecţie pentru limitarea efectelor tipului de risc produs asupra sănătăţii persoanelor de către virusul SARS-Cov2, deoarece s-a aşezat împreună cu alte şapte persoane la o masă, în terasa unui local (aspect fotografiat şi postat pe reţelele de socializare)“.

”Sub aspectul legalităţii procesului-verbal de constatare a contravenţiei, instanţa constată că sunt îndeplinite condiţiile de validitate prevăzute de OG nr.2/2001 sub sancţiunea nulităţii absolute. Sub aspectul temeiniciei procesului-verbal de contravenţie, instanţa apreciază că nu se impune angajarea răspunderii contravenţionale a petentului pentru următoarele motive. Potrivit art. 1 din OG nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, constituie contravenţie fapta săvârşită cu vinovăţie, stabilită şi sancţionată prin lege, ordonanţă, prin hotărâre a Guvernului sau, după caz, prin hotărâre a consiliului local al comunei, oraşului, municipiului sau al sectorului municipiului Bucureşti, a consiliului judeţean ori a Consiliului General al Municipiului Bucureşti.

(…) Din cuprinsul actului constatator rezultă că agentul constatator nu a constatat fapta cu propriile simţuri fapt ce se desprinde şi din cuprinsul raportului agentului constatator astfel încât, acestea nu pot fi reţinute atâta timp cât nu sunt susţinute de nici un fel de probe, iar dubiul care se creează într-o asemenea situaţie trebuie să profite petentului având în vedere faptul că art. 6 din CEDO cu toate garanţiile pe care le oferă, inclusiv prezumţia de nevinovăţie, este aplicabil în această speţă, prin prisma cauzei Anghel contra României”, a precizat instanţa în motivarea hotărârii privind anularea procesului verbal de contravenţie.

Magistratul mai susţine că procesul verbal de contravenţie nu trebuie să încalce prezumţia de nevinovăţie a contravenientului şi nu scuteşte agentul constatator de obligaţia sa de a susţine cu dovezi temeinicia procesului verbal de contravenţie atunci când acesta este contestat.

”Pentru aceste considerente plângerea urmează a fi admisă, această soluţie fiind în acord cu practica Curţii Europene a Drepturilor Omului dezvoltată în baza art.6 din Convenţie şi reflectată în cauza Anghel c. României din 4 octombrie 2007 care presupune accesul liber la o instanţă independentă, imparţială cu respectarea prezumţiei de nevinovăţie, prezumţie ce include şi aplicarea principiului «in dubio pro reo» în favoarea petentului. Pe cale de consecinţă, instanţa, în baza art. 34 din OG nr.2/2001, va admite plângerea contravenţională formulată şi va dispune anularea procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei, exonerând petentul de plata amenzii în cuantum de 500 lei, aplicate prin procesul-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor”, se mai precizează în hotărârea judecătorească din 16 noiembrie 2020. Hotărârea nu a fost contestată de Poliţie, astfel încât a rămas definitivă.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

FOTO VIDEO| ACCIDENT rutier în Alba Iulia: Coliziune între două mașini pe Calea Moților

Ziarul Unirea

Publicat

în

FOTO VIDEO| ACCIDENT rutier în Alba Iulia: Coliziune între două mașini pe Calea Moților

Un accident rutier a avut loc vineri, 12 august, în jurul orei 11.20, pe Calea Moților din Municipiul Alba Iulia.

Din primele informații coliziunea între cele două autoturisme s-ar fi produs din cauza schimbării benzii de mers fără asigurare.

Elit - Gustul Desăvârșit

Din fericire nu s-au înregistrat victime omenești, doar pagube materiale.

Un echipaj al poliției rutiere este la fața locului pentru a stabili cauzele și pentru a dirija circulația.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Pensie de invaliditate 2022: Cine poate beneficia și care sunt condițiile

Ziarul Unirea

Publicat

în

Pensie de invaliditate 2022: Cine poate beneficia și care sunt condițiile

Sistemul pensiilor din România este reglementat de Legea 263/2010, în care se încadrează și pensia de boală sau invaliditate. De acest tip de pensionare pot beneficia doar cei care sunt asigurați la sistemul de asigurări sociale, sistem care este gestionat de Casa Națională de Pensii Publice.

În ce condiții se poate obține pensia de invaliditate

Elit - Gustul Desăvârșit

De pensia de invaliditate, sau de boală, pot beneficia persoanele care și-au pierdut total sau cel puțîn jumătate din capacitatea de muncă, din cauza:

a) accidentelor de muncă și bolilor profesionale;

b) neoplaziilor, schizofreniei și SIDA;

c) bolilor obișnuite și accidentelor care nu au legătură cu muncă.

De pesnia de invaliditate pot beneficia, în cazul unui accident de muncă sau a bolilor profesionale și elevii, ucenicii și studenții care și-au pierdut total sau cel puțin jumătate din capacitatea de muncă, ca urmare a unui accidentel de muncă sau bolilor profesionale survenite în timpul și din cauza muncii prestate.

Indiferent de stadiul de cotizare realizat au dreptul la pensia de invaliditate cei care și-au pierdut capacitatea de muncă din cauza de accidentelor de muncă și bolilor profesionale precum și neoplaziilor, schizofreniei și SIDA.

Persoanele care și-au pierdut total sau cel puțin jumătate din capacitatea de muncă și marii mutilați, ca urmare a participării la lupta pentru victoria Revoluției din Decembrie 1989 ori în legătură cu evenimentele revoluționare din decembrie 1989, care erau cuprinși într-un sistem de asigurări sociale anterior datei ivirii invalidității din această cauza, au dreptul la pensie de invaliditate în aceleași condiții în care se acordă pensia de invaliditate persoanelor care au suferit accidente de muncă.

În raport cu gradul de reducere a capacității de muncă, invaliditatea este:

a) de gradul I, caracterizată prin pierderea totală a capacității de muncă și a capacității de autoingrijire;

b) de gradul ÎI, caracterizată prin pierderea totală a capacității de muncă, cu păstrarea capacității de autoingrijire;

c) de gradul III, caracterizată prin pierderea a cel puțîn jumătate din capacitatea de muncă, persoană putând să presteze o activitate profesională, corespunzătoare a cel mult jumătate din timpul normal de muncă.

Evaluarea capacității de muncă, în vederea stabilirii gradului de invaliditate, se face, la cerere, de către medicul specializat în expertiză medicală a capacității de muncă din cadrul Casei Naționale de Pensii Publice, respectiv medicul expert al asigurărilor sociale.

Pentru evaluarea capacității de muncă, cererea și documentele medicale ale solicitantului se depun la cabinetul de expertiză medicală a capacității de muncă din cadrul casei teritoriale de pensii competențe, în funcție de domiciliul solicitantului.

În urma examinării clinice și analizării documentelor medicale, medicul expert al asigurărilor sociale completează raportul de expertiză medicală a capacității de muncă și emite decizia medicală asupra capacității de muncă.

Pensionarii de invaliditate sunt supuși revizuirii medicale periodic, în funcție de afecțiune, la intervale cuprinse între un an și 3 ani, până la împlinirea vârstelor standard de pensionare, la termenele stabilite de medicul expert al asigurărilor sociale.

Nu mai sunt supuși revizuirii medicale pensionarii de invaliditate care:

a) prezintă invalidități care afectează ireversibil capacitatea de muncă;

b) au împlinit vârstele standard de pensionare prevăzute de prezenta lege;

c) au vârsta mai mică cu până la 5 ani față de vârsta standard de pensionare și au realizat stagiile complete de cotizare, conform prezentei legi.

Pensionarii de invaliditate, cu excepția celor menționați mai sus, sunt obligați să urmeze programele recuperatorii întocmite de medicul expert al asigurărilor sociale care a emis decizia medicală asupra capacității de muncă, în vederea reintegrării socioprofesionale.

Neîndeplinirea, din motive imputabile pensionarului, a obligației menționate mai sus atrage suspendarea plății pensiei începând cu luna următoare constatării. Excepție fac cei care prezintă invalidități care afectează ireversibil capacitatea de muncă.

Cabinetele de expertiză medicală a capacității de muncă efectuează controlul asupra respectării programelor recuperatorii, pe baza normelor metodologice emise de către Institutul Național de Expertiză Medicală și Recuperare a Capacității de Muncă.

Suspendarea plății pensiei încetează cu luna următoare reluării sau, după caz, începerii programelor recuperatorii.

La data îndeplinirii condițiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, pensia de invaliditate devine pensie pentru limită de vârstă și se acordă din oficiu și în cuantumul cel mai avantajos.

Indemnizația pentru însoțitor se menține și pe durata acordării pensiei pentru limită de vârstă.

Pentru stagiul potențial, acordat persoanelor în drept să obțină o pensie de invaliditate, punctajul lunar este de:

a) 0,70 puncte pentru gradul I de invaliditate;

b) 0,55 puncte pentru gradul II de invaliditate;

c) 0,35 puncte pentru gradul III de invaliditate.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

PROGRAMUL STP pentru sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului: Cum vor circula autobuzele în data de 15 august 2022

Ziarul Unirea

Publicat

în

PROGRAMUL STP pentru sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului: Cum vor circula autobuzele în data de 15 august 2022

Societatea de Transport Public SA Alba Iulia își adaptează programul de transport în ziua sărbătorii de Sfânta Maria.

Astfel, luni, 15 august 2022, programul de circulație al Societății de Transport Public S.A. Alba Iulia în Zonele Metropolitane 1-7 va fi program de duminică.

Elit - Gustul Desăvârșit

Foarte important: autobuzele programate să transporte angajații societăților comerciale vor circula normal, în funcție de programul de lucru stabilit anterior!

Informațiile referitoare la programul de circulație în zona tarifară 1 se pot obține de la dispeceratul STP, la numărul de telefon 0258/812826. Pentru informații legate de programul de circulație în zonele tarifare 2-7, călătorii pot apela Autogara STP, la numărul de telefon 0258/812967. De asemenea, informațiile sunt disponibile și pe site-ul www.stpalba.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea