Rămâi conectat

Politică Administrație

Banii europeni, o resursă doar pentru cei care garantează democrația și statul de drept

Publicat

în

Trebuie să recunoaștem că o bună parte a Europei păstrează reflexele unui trecut în care democrația și statul de drept au fost nefuncționale, întrerupte și acoperite de totalitarism, monopol ideologic în spațiul public și distrugerea, până la fundație, a statului de drept.

Opinia, dreptul la exprimare, cultura, drepturile omului au fost noțiuni pe care nu doar că, în fostele țări comuniste, nu le puteai pretinde, dar făcând asta îți grăbeai șansa de a dispărea pe unul dintre marile șantiere ale revoluției comuniste. Pe de altă parte, împrejurări aproape la fel de dezonorante au existat și în țări în care se presupune că democrația n-a fost alungată de baston și chipiu, dar pacea socială și statul de drept au avut, totuși, de suferit în anumite situații.

Este pentru prima dată când Uniunea Europeană tinde să lucreze într-o manieră în care-și confruntă trecutul și greșelile, devine mai harnică și mai vioaie în a garanta drepturi și libertăți fundamentale, pe care le pretinde, azi, înainte de a garanta abundența, dezvoltarea și economiile statelor membre. Chiar dacă bugetul Uniunii Europene, indiferent de perioada de alocare bugetară, s-a născut cel mai adesea din compromisuri și negocieri, este pentru prima dată când respectarea statului de drept și a democrației nu mai reprezintă simple menționări goale de conținut în discuțiile dintre actorii statelor membre, ci instrumente de monitorizare reală pentru a avea acces la banii europeni. Mulțumită grupului PPE din Parlamentul European, pentru prima dată, a fost adoptat un mecanism UE obligatoriu din punct de vedere juridic, care leagă banii UE de respectarea statului de drept în statele membre ale UE. Grupul PPE este foarte mândru de această realizare, deoarece, de la acordul Consiliului European privind noul buget pe termen lung al UE (CFM) din iulie, Grupul PPE a precizat că nu va sprijini CFM decât dacă o regulă obligatorie din punct de vedere juridic -mecanismul legii- este introdus în legislația UE. Pe scurt, cine vrea bani europeni trebuie să respecte valorile de bază ale democrației și statului de drept.

Acest lucru n-ar trebui să fie lipsit de interes pentru România. Spun asta pentru că, de exemplu, în justiția din România au existat, în ultimii ani, semne clare de automatisme și deprinderi vecine cu amestecul politicii, prin care s-a transferat mult din independența jucătorilor din magistratură, pe terenul unei pseudo-independențe. Aș vrea să cred că exemplul Ungariei și Poloniei, de a opri ținutul în șah al europenilor prin acceptarea unor valori comune, va deveni și pentru noi dezlegarea păcatelor, momentul în care se va pune punct ipostazelor stânjenitoare, cele reale – nu fabricate cu răutate, iar Uniunea Europeană va însemna, pentru majoritatea conducătorilor noștri, mai mult decât un bancomat. Pentru că validarea negocierilor prin care România a reușit să atingă pragul de peste 80 de miliarde de euro se va face continuu. Iar Uniunea Europeană nu va avea nicio abatere de la respectarea principiilor democratice și nu va ezita să penalizeze orice derapaj. După recentele alegeri parlamentare și în lumina unui naționalism radical reaprins în parlament, provocarea este și mai mare. Circumstanțele interne, melanjul forțelor politice, de dreapta, de stânga, de centru sau nu mai contează de care orientare nu trebuie să afecteze aceste seturi de valori și principii ale Uniunii Europene. Vă asigur că cei care sunt în măsură să aprecieze încălcarea statului de drept vor fi informați de oameni care pot livra exclusiv realitatea obiectivă, nu prin spovedania unor minți înfierbântate care caută să facă rău degeaba. Dar voi fi aici, oricând e cazul, să tragem un semnal de alarmă!

Electrica Furnizare Discount

Șaptezeci și șapte la sută dintre europeni consideră că respectarea principiilor democratice trebuie să fie o condiție prealabilă pentru primirea banilor UE, potrivit ultimului sondaj efectuat pentru Parlamentul European. Le-am îndeplinit așteptările.

Mircea Hava

Membru al Parlamentului European

Publicitate

Politică Administrație

Amenzi de 4 ori mai mari pentru furnizorii de energie sau gaze care greșesc facturile – propunere

Publicat

în

Amenzi de 4 ori mai mari pentru furnizorii de energie sau gaze care greșesc facturile – propunere

PSD vrea ca furnizorii care trimit facturi greșite la energie electrică sau la gaze naturale să fie penalizați cu amenzi de patru ori mai mari decât nivelul actual, spun surse din coaliție, scrie stiripesurse.ro

Propunerea o să fie făcută în ședința coaliției de guvernare. În cazul facturilor greșite primite de clienții casnici, amenzile să fie aplicate de ANPC, iar în cazul facturilor greșit primite de firme, amenzile să fie aplicate de ANRE, ar mai dori social-democrații.

Citește și: Compensarea și plafonarea facturilor la energie electrică și gaze naturale din luna februarie 2022. Cum se aplică noile măsuri

O altă propunere este ca penalitățile să fie aplicate inclusiv pentru facturile din ianuarie.

Electrica Furnizare Discount

Guvernul este așteptat să adopte OUG care introduce noile plafoane/compensări la facturile de energie electrică și gaze.

Ce măsuri pentru plafonarea sau compensarea prețurilor au fost decise de la 1 februarie până la 31 martie:

Scăderea plafonului la energie electrică de la 1 leu la 0,8 lei per KW. De asemenea, limita consumului să crească de la 300 de KW la 500 de KW pentru care se calculează acest preţ, practic reiese o compensare de 0,291 lei per KW, ceea ce va însemna că la consumator se va percepe 0,68 bani pe KW.

Pentru IMM-uri, pentru consumatorii mari, non-casnici, va fi plafonat preţul la energie electrică la un leu pe KW.

La gazele naturale, plafonul va scădea de la 0,37 la 0,31 lei pe KW, iar limita de consum pentru 5 luni de zile va creşte de la 1.000 la 1.500 KW. De asemenea, se va aplica un discount de 40%, de la 33 la 40%, asigurându-se astfel un preţ de 0,221 lei per KW. Pentru IMM-uri, şcoli, spitale, biserici, industria alimentară se va asigura un preţ de 0,37 lei per KW

Citește mai mult

Politică Administrație

163 de ani de la MICA UNIRE. Radu Cristian, consilier local PSD Sebeș: „Un moment crucial pentru istoria poporului român și temelia formării statului nostru modern”

Publicat

în

163 de ani de la MICA UNIRE. Radu Cristian, consilier local PSD Sebeș: „Un moment crucial pentru istoria poporului român și temelia formării statului nostru modern”

Radu Cristian, consilier local PSD al municipiului Sebeș, a prezentat un mesaj cu ocazia Micii Uniri, comemorată astăzi, aducând aminte de toate valorile care au reprezentat acest eveniment istoric, de o mare însemnătate pentru poporul nostru.

„Astăzi, 24 ianuarie se împlinesc 163 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor Române, cunoscută și sub numele de „Mică Unire”.

A fost un moment crucial pentru istoria poporului român, o dorință colectivă, materializată cu ajutorul elitelor din lumea politică, care au înțeles care este nevoia tuturor românilor, și implicit soluția.

Electrica Furnizare Discount

Unirea Principatelor Române a fost temelia formarii statului român modern, reformele inițiate de către Alexandru Ioan Cuza în domeniul juridic, social și economic, având un rol cheie în dezvoltarea societății noastre la acea vreme.

CITEȘTE ȘI: Radu Cristian: „Am promovat produsele locale din Sebeș în Parlamentul European și voi continua sprijinirea producătorilor locali”

Dragii mei, cu acest prilej vă doresc tuturor multă sănătate, înțelepciune și curaj pentru a merge mai departe și să nu uitați faptul că oamenii care și-au iubit cu adevărat țara, au realizat lucruri mărețe, iar această pagină de istorie, ar trebui să fie o lecție pentru mulți dintre noi.

Dumnezeu să vă binecuvânteze pe toți!”, a fost mesajul consilierului local PSD Sebeș.

Citește mai mult

Politică Administrație

În ce condiții se va termina pandemia de Covid-19. Ce spune Alexandru Rafila?

Publicat

în

În ce condiții se va termina pandemia de Covid-19. Ce spune Alexandru Rafila?

„În aceste trei săptămâni am observat că procentul persoanelor care se internează a variat între 0,5 şi 3 la sută – deci mai mic decât analiza făcută de colegii de la Institutul Naţional de Sănătate Publică – iar numărul de decese şi de persoane internate în secţiile de terapie intensivă a rămas scăzut”, a afirmat Alexandru Rafila duminică, în emisiunea Insider Politic difuzată de Prima TV.

Citește și: 23 ianuarie 2022: Peste 14.000 cazuri de COVID, raportate în România – bilanț parțial

Medicul precizează că această creştere rapidă a numărului de cazuri coroborată cu creşterea „discretă” a numărului deceselor şi cazurilor grave „ar putea să însemne, într-un fel, sfârşitul acestei pandemii, chiar dacă ne aflăm într-un val”.

Potrivit ministrului, România a ajuns la o rată de testare de aproape 100.000 de persoane zilnic, iar de săptămâna viitoare va exista o creştere a gradului de testare „substanţială”, care ar putea duce la realizarea a 150.000 de teste zilnic.

Electrica Furnizare Discount

Rafila a explicat că de testele decontate de stat beneficiază persoanele care prezintă simptome ale bolii COVID sau persoane considerate contacţi direcţi ai unor persoane infectate.

Ministrul a reafirmat că în prezent în România circulă în paralel variantele virale Delta şi Omicron, estimând că aproximativ 25% dintre cazuri sunt infecţii cu varianta Delta, aceasta provocând şi cazuri mai grave.

Citește și: Care sunt simptomele Omicron, noua varianta de COVID-19

Întrebat dacă este posibil ca România să se confrunte şi cu un al şaselea val al pandemiei de COVID, Alexandru Rafila răspunde că în biologie nu există lucruri imposibile.

„Eu niciodată nu mă hazardez să spun că din punctul de vedere al biologiei lucrurile sunt imposibile. Biologia este foarte surprinzătoare, câteodată”, susţine medicul.

Rafila explică faptul că ar putea apărea o variantă virală mai patogenă, care să provoace cazuri mai grave de boală, dar care, probabil, ar avea o transmisibilitate mai mică decât în cazul Omicron.

sursa: stiripesurse.ro

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare