Rămâi conectat

Actualitate

Băncile resping cererile de credit cu inscripţia „date restricţionate” în Biroul de Credit

Ziarul Unirea

Publicat

în

Din 25 mai 2018, prin noul regulament european GDPR, privind regimul datelor cu caracter personal, orice debitor înscris ca bun sau rău platnic în Biroul de Credit are dreptul să ceară ştergerea istoricului său financiar cu această instituţie. Conform reglementărilor în vigoare Biroul de Credit s-a conformat. Astfel, prin scrisoare, accesare securizată a www.birouldecredit.ro, prin adresă poştală sau întrebare directă la banca creditoare, orice persoană poate solicita rectificarea datelor cu care este înregistrată în Biroul de Credit, ştergerea acestora, restricţionarea accesului la acestea sau dreptul de prelucrare a lor.

Imediat după 25 mai 2018 cererile de ştergere din cartea datornicilor au fost înregistrate la Biroul de Credit. Conform legii, Biroul a acceptat solicitarea debitorilor şi a şters datele compromiţătoare din sistem. Numai că, la fel ca în orice sistem informatic, inclusiv cel de la Registrul Comerţului care vorbeşte de radierea unor firme inexistente, şi în sistemul Biroului de Credit rămâne o urmă că datele unui credit existent au fost modificate.

Astfel, o serie de bănci s-au confruntat cu solicitări de împrumuturi negarantate, de consum, de la mai multe persoane. Numai că, în ultima lună, au întâlnit şi persoane care au solicitat un credit de nevoi personale de la bancă, dar când instituţia de credit a început să îşi verifice clientul, Biroul de Credit a remis solicitantului următoarea formulă: „date restricţionate”. Cum pentru instituţiile de credit o formulă de acest gen în dreptul unui credit nu poate să însemne decât o cerere de protecţie a datelor cu caracter personal a clientului decizia este clară: respingerea împrumutului, indiferent de motivele pentru care un client sau altul a solicitat să nu mai aibă datele înscrise în Biroul de Credit.

După cum au declarat surse oficiale din sistemul bancar, cererile de împrumut care au fost respinse din cauza acestei inscripţii în Biroul de Credit sunt destul de puţine. De la intrarea în vigoare a GDPR se împlineşte pe 25 iunie o lună. În general la 100-150 de cereri primite, două cereri se regăsesc în Biroul de Credit cu inscripţia „date restricţionate”, deci undeva la sub 2% din numărul total de cereri noi de creditare.

Sursa: economica.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cum va fi VREMEA până în 25 martie 2024: Prognoza meteo de la ANM, pentru următoarele patru săptămâni

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cum va fi VREMEA până în 25 martie 2024: Prognoza meteo de la ANM, pentru următoarele patru săptămâni Un val de aer tropical va ajunge în România. Meteorologii anunță temperaturi de până la 20 de grade în weekend, după care va avea loc o răcire a vremii. Administrația Națională de Meteorologie a emis prognoza meteo […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea