Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

BACALAUREAT 2023: Cum se calculează media finală și ce se întâmplă dacă obții 5,99

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

BACALAUREAT 2023: Cum se calculează media finală și ce se întâmplă dacă obții 5,99

Examenul de bacalaureat 2023 va fi promovat de către absolvenţii de liceu care au susţinut toate probele scrise și au obţinut cel puţin 5 la fiecare dintre acestea, iar media finală este de cel puțin 6. În acest an, în contextul grevei profesorilor, probele de competențe sunt echivalate cu mediile din anii de liceu.

Citește și: BACALAUREAT 2023: Modele de SUBIECTE și BAREME din anii precedenți

Examenul național de bacalaureat 2023 se va desfăşura în conformitate cu prevederile ordinului de ministru nr. 5.242/2022 și ale Metodologiei de organizare şi desfăşurare a examenului de Bacalaureat – 2011 (aprobată prin ordinul ministrului educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului nr. 4.799/2010).

Citește și: EVALUAREA NAȚIONALĂ 2023|Luni, proba scrisă la LIMBA ROMÂNĂ. REGULI și pași de urmat, după intrarea în sala de examen

În acest an, din cauza grevei profesorilor, s-a decis ca probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă pentru elevii care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităţilor naţionale, probele de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională studiată pe parcursul învăţământului liceal şi probele de evaluare a competenţelor digitale să se echivaleze/recunoaște conform metodologiei aprobate prin ordinul nr. 4.438/12.06.2023.

Cum se calculează media finală la bacalaureat:

Art.70 – (1) După încheierea probelor din cadrul examenului de bacalaureat şi după evaluarea şi notarea tuturor lucrărilor scrise, se comunică rezultatele finale pentru toţi candidaţii.

(2) Pentru fiecare candidat care a obţinut cel puţin nota 5 (cinci) la toate probele scrise de examen, se calculează media generală de bacalaureat ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, din notele obţinute la respectivele probe.

(3) Nu se calculează media generală de bacalaureat pentru candidaţii care nu au promovat una sau mai multe probe, care nu s-au prezentat la toate probele sau care au fost eliminaţi de la o probă.

(4) Examenul de bacalaureat se consideră promovat de către absolvenţii de liceu care îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiţii:

a) au susţinut probele de evaluare a competenţelor prevăzute în prezenta metodologie la art. 41, alin. (1), lit. A., B.,C., D.

b) au susţinut toate probele scrise prevăzute în prezenta metodologie la Art.41, alin. (1) lit. E. şi au obţinut cel puţin nota 5 la fiecare dintre acestea;

c) au obţinut cel puţin media 6 la probele scrise precizate la alin. Art. 41, alin. (1) lit. E.

(5) Candidatul care, la una din probele de evaluare a competențelor lingvistice și digitale refuză să răspundă sau să rezolve subiectele propuse se consideră că nu a susţinut proba respectivă.

(6) Media notelor la probele scrise, menţionată la alin. (4), punctul c), se calculează ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire. Aceasta reprezintă media generală a candidatului la examenul de bacalaureat.

(7) Candidatul care îndeplineşte, cumulativ, condiţiile precizate la alin. (4) este declarat „reuşit”.

(8) Pentru candidaţii care obţin media generală 5,99, media generală se rotunjeşte la 6,00.

(9) Candidaţii care s-au prezentat la toate probele de examen, dar nu îndeplinesc simultan condiţiile menţionate la alin.(4), precum şi candidaţii care s-au prezentat la unele, dar nu la toate probele de examen sunt declaraţi „respinşi”. (10) Candidaţii care au fost eliminaţi de la o probă, pentru fraudă sau tentativă de fraudă, nu mai pot participa la probele următoare şi sunt declaraţi „eliminaţi din examen”, fără posibilitatea recunoaşterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării sau a probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale. Se consideră că aceşti candidaţi nu au promovat examenul de bacalaureat.

Rezultatele examenului naţional de bacalaureat sunt publice.

Calendarul sesiunii iunie-iulie a examenului național de bacalaureat 2023 :

vineri, 16 iunie 2023: termen-limită pentru încheierea mediilor pentru clasele a XII-a/a XIII-a și înscrierea candidaților

26 iunie 2023: Limba și literatura română – proba E.a) – probă scrisă

27 iunie 2023: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – probă scrisă

28 iunie 2023: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – probă scrisă

29 iunie 2023: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă

3 iulie 2023: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor (12:00 – 18:00)

4 – 6 iulie 2023: Soluționarea contestațiilor 7 iulie 2023: Afișarea rezultatelor finale.

Sursa: digi24.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Amenzi de peste 12.000 de lei date de polițiștii rutieri din Alba, în ultimele 48 de ore. Câți șoferi au fost verificați prin intermediul aplicației eDAC

Ziarul Unirea

Publicat

în

Amenzi de peste 12.000 de lei date de polițiștii rutieri din Alba, în ultimele 48 de ore. Câți șoferi au fost verificați prin intermediul aplicației eDAC În perioada 26 – 27 aprilie 2024, polițiștii Serviciului Rutier Alba au organizat, pe Drumul Național 1 și Drumul Național 7, acțiuni pentru creșterea siguranței rutiere. Citește și: Poliţiştii […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea