Curier Județean
Bacalaureat 2013, sesiunea a II-a, în Alba: Vineri are loc proba la alegere a profilului. Cei mai mulţi înscrişi la biologie
Mâine, 30 august va avea loc ultima probă a examenului de Bacalaureat 2013 din sesiunea a II-a. La această probă, în judeţul Alba cei mai mulţi s-au înscris la biologie vegetală şi animală – 412, urmată de geografie – 186, fizică – 67, anatomie – 66, chimie – 33, informatică – 10, iar la restul disciplinelor sunt mai puţini înscrişi, ne-a comunicat vicepreşedintele Comisiei Judeţene de Bacalaureat, Dan Cherecheş care atrage atenţia că elevii trebuie să fie prezenţi la 8.30 în sala de examen, altfel nu vor mai fi primiţi. Examenul începe la ora 9.00 şi se termină cel târziu la ora 12.00.
Sesiunea a II-a a examenului de bacalaureat nu a fost fără incidente nici în judeţul Alba, 3 elevi au fost eliminaţi luni la limba română şi 4 elevi miercuri, la matematică. În judeţul Alba au fost aşteptaţi 1.338 elevi în această sesiune, la primele două probe scrise lipsind aproximativ 15% din cei înscrişi.
Rezultatele finale vor fi afişate în 2 septembrie, până la ora 12.00, pe site-ul edu.ro, iar depunerea contestaţiilor va avea loc între orele 12.00 şi 16.00 în aceeaşi zi. Rezolvarea contestaţiilor este programată în zilele de 3 şi 4 septembrie pentru ca rezultatele finale să fie afişate în 5 septembrie.
În această sesiune sunt cinci centre de examinare, la Colegiul Tehnic „Dorin Pavel”, Colegiul Naţional „Lucian Blaga” Sebeş, Colegiul Naţional „Titu Maiorescu” Aiud, Colegiul Naţional „Inochenţie Micu Clain” Blaj şi Colegiul Naţional „Avram Iancu” Câmpeni. Centrul de evaluare va fi la Colegiul Național „Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia.
Accesul în sală la bacalaureat se face pe bază de act de identitate
Pentru toate probele, accesul candidaţilor în sălile de examen se va face pe baza actului de identitate, cu cel puţin 30 de minute înainte de a începe. Elevii vor fi puşi câte unul în bancă.
Regulamentul de organizare al examenului prevede că elevii nu au voie să intre în sală cu niciun fel de lucrări, de la manuale, până la dicţionare de care s-ar putea ajuta la examen.
Pentru a promova examenul elevii vor trece fiecare examen cu cel puţin nota 5, dar per ansamblu, media de la BAC 2013 trebuie să fie de cel puţin 6.Pentru candidaţii care obţin media generală 5,99, aceasta se va rotunji la 6,00.
Și în această sesiune, elevii vor fi supravegheați video și vor putea intra în săli doar cu pixul.

Curier Județean
FOTO| Intervenție Salvamont Alba, la Piatra Secuiului: Canicula, terminarea apei și apropierea unei furtuni au făcut ca o turistă din Sibiu să intre în panică
Intervenție Salvamont Alba, la Piatra Secuiului: Canicula, terminarea apei și apropierea unei furtuni au făcut ca o turistă din Sibiu să intre în panică
Salvamontistii care sunt de serviciu la punctul Salvamont Rimetea au fost alertati în jurul orelor 17:10, despre faptul că o tânăra în vârsta de 24 de ani, din Sibiu, in timp ce parcurgea traseul CA (cruce albastra), in coborâre de pe Piatra Secuiului spre Colţeşti, nu mai poate sa meargă.
Din cauza unui cumul de factori cum sunt: ziua toridă, terminarea apei pentru băut, iminenta apropierii unei furtuni si o ușoară căzătură pe traseu, au fost elementele care au indus panica acestei fete. Panta ușor mai accentuata a acelei porțiuni de traseu a sporit sentimentul de nesiguranță.
După o hidratare corespunzătoare si câteva discuții pentru liniștire, salvatorii montani ajunşi de urgență la faţă locului, au ajutat-o să coboare întreg traseul, fără a fi nevoiţi să folosească echipamentele specifice de transport în teren accidentat.
Si astfel, chiar dacă era începătoare în ale turismului pe cărări de munte, cu câteva emoții de intensitate mare, tânăra noastră a reușit sa parcurgă toată Creasta Secuiului pe picioarele sale.
„Totul e bine, cand se termina cu bine!”
In aceasta perioada caniculară, multi turisti cauta răcoarea pe munte. Ne facem datoria să îi sfatuim pe cei care pornesc pe potecile montane sa se echipeze corespunzător, sa aibă în rucsac alimente si apă suficiente pentru toată durata parcursului, o mica trusa de prim ajutor, telefon încărcat si ascuns într-un buzunar, puţin antrenament.
Curier Județean
FOTO| Expoziție de mașini de epocă la Câmpeni: Cea mai „bătrână” bijuterie pe patru roți, un model Ford, din anul 1954
FOTO| Expoziție de mașini de epocă la Câmpeni: Cea mai „bătrână” bijuterie pe patru roți, un model Ford, din anul 1954
În cursul dimineții de sâmbătă, 2 iulie, începând cu orele 11:00, primăria Orașului Câmpeni a organizat, în Piața Avram Iancu, o expoziție de mașini de epoca.
Au fost prezentate mașini de epocă cu o istorie frumoasă, cea mai „tânără” fiind fabricata în 1971, iar cea mai „bătrână”, modelul FORD, fabricată în 1954.
„Am participat astăzi la o expoziție de mașini de epocă organizată în orașul nostru. Cea mai ,,tânără” bijuterie pe patru roți a fost fabricată în 1971, iar cea mai ,,bătrână”, un model Ford, în anul 1954.
Le mulțumesc organizatorilor expoziției pentru că au adus în orașul nostru aceste superbe mașini de colecție!”, a transmis primarul Cristian Pașca.
Curier Județean
FOTO| Ziua Rozelor 2022: Povestea înmiresmată a trandafirilor se deapănă din nou la CIUMBRUD
FOTO| Ziua Rozelor 2022: Povestea înmiresmată a trandafirilor se deapănă din nou la CIUMBRUD
Sâmbătă, la Ciumbrud, s-a dat startul Paradei Rozelor – În acordurile fanfarei, dansatori, zeci de biciclete, motociclete, mașini și trăsuri, purtând impresionante aranjamente florale, au pornit de de lângă Colegiul Național “Bethlen Gabor”, purtând spre Ciumbrud adieri parfumate.
Ca în fiecare an, nu vor lipsi cântecele şi dansurile populare românești și maghiare, dansurile ritmate ale majoretelor, atelierele de creație handmade cu tematică florală pentru copii, atelierele de pictură și de coafură, expozițiile de tablouri, concertul de muzică ușoară și, nu în ultimul rând, o tombolă cu premii.
Începând cu ora 20:00 vor avea loc două concerte de muzică, susținute de trupa „Transylvanium” și 3 SUD EST.
- 09.00 – Parada Rozelor – Aiud, Colegiul Național „Bethlen Gabor”- Ciumbrud Participă: Fanfara Județului Alba, majorete, dansatori, biciclete, trăsuri, motocicliști, mașini.
- 10.30 – Fanfara Județului Alba. Povești de vacanță – majorete – Clubul sportiv Gimn Star Blaj
- 10.45 – Deschiderea oficială
- 11.00 – Vizitare standuri participante
- 11.15-13.00 – ATELIERE DE LUCRU: Flower Power – atelier de creație pentru copii, Fir de trandafir în cosițe de domnițe – atelier de fire împletite, Pictură pe față, Dor de floare și culoare – atelier de pictură pentru copii
- 11.00-12.30 – PROGRAM ARTISTIC: „Șezătoare pe Tarnave” – Liceul Tehnologic Jidvei Ansamblul „Codrișorul” Stremț, Asociația Top Dance 2007, Cercul de Folk – Marius Moga, Cercul de pian al Centrului Multicultural Liviu Rebreanu Aiud
- 12.30 – Standul Rozelor premierea cultivatorilor de trandafiri
- 13.30 – Trandafirul anului „Asociația Amicii Rozelor din România-Filiala Ciumbrud”
- 14.00 – Tombola Rozelor – „Asociația Alba Afroda”.
- 15.00-17.00 – Atelier de pictură pe față
- 15.00-17.30 – Program artistic muzică populară susținut de: Ansamblurile folclorice: Doina Aiudului, Cununa Fărăului, Ansamblul folcloric Pipacs Ciumbrud și Ansamblul Prof.Monica Stan din Stremț
- 20.00-20.50 – Concert trupa „Transylvanium”
- 21.00-22.00 – Concert 3Sud Est
- 22.00 – Foc de artificii
„Am vorbit astăzi cu producătorii și cultivatorii de trandafiri prezenți la ”Sărbătoarea Rozelor” despre munca și sacrificiile depuse pentru a câștiga o pâine din această activitate.
Concluzia mea este că fără pasiune față de aceste minunate flori, dar și față de această îndeletnicire, acești oameni muncitori s-ar fi îndreptat către alte activități.
Felicitări pentru munca și rezultatul vostru!
Am fost prezent la Ciumbrud alături de Călin Gheorghe Maties-senator, consilierul județean, Otoiu Marcel, consilierii locali din Aiud, Delia Angela Gheorghiță și Ursa Ionut Claudiu precum și alți colegi din echipa PSD Alba.”, a transmis subprefectul Mureșan, prezent la festivități.
Foto: Facebook – Centrul de Cultură Augustin Bena Alba
-
Ştirea zileiacum o oră
Pensii 2022: Noua adeverință care trebuie completată pentru ca dosarul de pensionare să nu fie respins
-
Ştirea zileiacum 14 ore
Închisoare cu suspendare pentru șoferul din Alba care a spulberat un bărbat în timp de conducea cu peste 90 de km/h
-
Ştirea zileiacum 11 ore
UPDATE FOTO| Alertă în Alba: Minora de 11 ani din Alba Iulia, DISPĂRUTĂ de acasă a fost GĂSITĂ de polițiști
-
Actualitateacum 12 ore
FOTO| MÂNDRIA Sebeșului: Maria, eleva de ZECE CURAT la Matematică și Română, fără meditații
-
Ştirea zileiacum 21 de ore
COD PORTOCALIU de FURTUNI, în Alba: A fost activată Grupa Operativă din cadrul ISU Alba. Recomandări pentru cetățeni
-
Actualitateacum 22 de ore
Pensionare anticipată fără penalizări: Și mai mulți români vor beneficia de această prevedere
-
Politică Administrațieacum 15 ore
Comunicat de presă| Beniamin Todosiu, deputat USR de Alba: Compensarea prețului la carburanți cu 50 de bani e o măsură demnă de un guvern de doi bani
-
Ştirea zileiacum 17 ore
Angajări în poliție: Cât câștigă un polițist încadrat din sursă externă
-
Curier Județeanacum 14 ore
FOTO| Expoziție de mașini de epocă la Câmpeni: Cea mai „bătrână” bijuterie pe patru roți, un model Ford, din anul 1954
-
Ştirea zileiacum 20 de ore
2 iulie 2022, COVID-19 în Alba. 9 noi infectări și niciun deces, în ultimele 24 de ore, în județ
-
Curier Județeanacum 13 ore
FOTO| Intervenție Salvamont Alba, la Piatra Secuiului: Canicula, terminarea apei și apropierea unei furtuni au făcut ca o turistă din Sibiu să intre în panică
-
Actualitateacum 16 ore
Ajutoare pentru românii cu venituri mici: Când începe a doua etapă de alimentare a cardurilor sociale