Rămâi conectat

Actualitate

Avertisment ASF: Există în piață ASIGURATORI NEAUTORIZAȚI. La ce trebuie să fiți atenți

Publicat

în

Avertisment ASF: Există în piață ASIGURATORI NEAUTORIZAȚI. La ce trebuie să fiți atenți

În ultima perioadă, au fost active la nivelul pieţei de asigurări din România, cu precădere pe clasa 15 de asigurări – Garanţii, mai multe entităţi care nu sunt autorizate să desfăşoare activitate de asigurare, avertizează Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Ce trebuie să verificați înainte de încheierea polițelor de asigurare

„Din acest motiv, vă recomandăm ca, înainte de încheierea unor contracte/poliţe de asigurare, să verificaţi dacă: societăţile de asigurare care urmează să emită poliţele de asigurare, precum şi intermediarii implicaţi în activitatea de distribuţie se regăsesc în Registrul public ASF; ofertele primite sunt autentice şi valide, prin contactarea directă a societăţilor de asigurare implicate, folosind informaţiile de contact oficiale ale acestor entităţi. De asemenea, o atenţie sporită trebuie acordată verificării calităţii persoanelor care intermediază sau recomandă folosirea produselor de asigurare respective”, atrage atenţia ASF, conform Agerpres.

Elit - Gustul Desăvârșit

Conform prevederilor legale (art. 12 din Legea nr. 236/2018 privind distribuţia de asigurări) este necesar să se solicite în mod expres societăţilor de asigurare şi intermediarilor ca înainte de încheierea unui contract de asigurare să prezinte, în timp util, următoarele informaţii: identitatea şi adresa acestora; calitatea de intermediar sau de asigurător deţinută, după caz; registrul în care sunt înscrişi şi modalităţile prin care se poate verifica acest lucru.

Dacă-i identificați în piață, sesizați ASF

„Dacă identificaţi societăţi de asigurare şi/sau brokeri prin intermediul cărora primiţi oferta, care nu se regăsesc în registrele publice menţionate anterior, vă recomandăm să sesizaţi cât mai rapid ASF şi să furnizaţi informaţii privitoare la societatea de asigurare, intermediarul prin care a fost primită oferta, precum şi orice documente disponibile primite de la aceştia”, se spune în comunicat.

ASF nu poate interveni direct în procesul de supraveghere şi control al unei societăţi de asigurare autorizate de o altă autoritate competentă dintr-un stat membru SEE. De aceea, petiţiile referitoare la activitatea unui asigurător ce comercializează asigurări pe teritoriul României în baza libertăţii de a presta servicii trebuie să fie adresate autorităţii competente din statul membru de origine care a autorizat respectiva societate. Petiţiile vor fi transmise acestei autorităţi, conform normelor naţionale specifice, se mai arată în documentul citat.

„Raportat la prevederile Legii nr. 213/2015 privind Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA), cu modificările ulterioare, menţionăm că doar asigurătorii autorizaţi de ASF, inclusiv sucursalele acestora, care îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul altui stat membru al Uniunii Europene, sunt contribuabili, iar Fondul, ca schemă de garantare în domeniul asigurărilor, are ca scop protejarea creditorilor de asigurări de consecinţele insolvenţei acestora. Fondul de Garantare a Asiguraţilor nu poate acorda despăgubiri în situaţia în care asigurătorul este autorizat în alt stat membru şi desfăşoară activitate pe teritoriul României, în baza libertăţii de a presta servicii, şi se află în imposibilitatea de a despăgubi ca urmare a unei potenţiale stări de insolvenţă/faliment”, conchide ASF.

Sursa: dcnews.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

FOTO VIDEO| ACCIDENT rutier pe Calea Moților, în Alba Iulia: TRAFIC ÎNGREUNAT și o persoană rănită

Publicat

în

ACCIDENT rutier pe Calea Moților, în Alba Iulia: TRAFIC ÎNGREUNAT și o persoană rănită

Un accident rutier s-a petrecut  astăzi, 20 mai, în jurul orei 16:00 în municipiul Alba Iulia, pe strada Calea Moților din oraș.

Potrivit informațiilor transmise de IPJ Alba, traficul este îngreunat din cauza evenimentului rutier produs in dreptul intersecției cu strada Vârtop.

Elit - Gustul Desăvârșit

În accident au fost implicate două autovehicule, iar, din primele date, o persoană a fost rănită.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Rubla, mai puternică decât dolarul american: Cel mai ridicat nivel din ultimii şapte ani

Publicat

în

Rubla, mai puternică decât dolarul american: Cel mai ridicat nivel din ultimii şapte ani

Surpriză pentru țările din Occident, care au impus sancțiuni Rusiei. Rubla rusă a devenit moneda cu cea mai bună performanță din acest an, în ciuda unei crize economice, care se desfășoară la scară largă și care a fost declanșată de controalele pe care Rusia le-a impus la sfârșitul lunii februarie pentru a-și putea proteja sectorul financiar.

Astfel, rubla rusească a redus pierderile de la începutul zilei și s-a apreciat astăzi, 18 mai, față de dolar și s-a îndreptat din nou spre maximul ultimilor cinci ani în raport cu moneda euro, în condițiile în care câțiva cumpărători de gaz din Europa au încercat să satisfacă cererea Rusiei de plată în ruble.

Rubla, mai puternică decât dolarul american

La ora 10.27 GMT, rubla era cu 0,4% mai puternică față de dolar, la 63,33, nu departe de nivelul de 62,6250 atins vineri, cel mai puternic de la începutul lunii februarie 2020.

Elit - Gustul Desăvârșit

Ea câștigase 0,9% pentru a se tranzacționa la 66,45 în raport cu euro, apropiindu-se din nou de cel mai puternic nivel de la jumătatea anului 2017, de 64,9425, atins săptămâna trecută.

Banca centrală a ridicat plafonul pentru tranzacțiile transfrontaliere

Raliul rublei la maximele multianuale a fost încetinit în această săptămână, deoarece banca centrală a ridicat plafonul pentru tranzacțiile transfrontaliere, permițând rezidenților ruși și nerezidenților din statele prietene să canalizeze valută străină în străinătate la o sumă echivalentă cu până la 50.000 de dolari pe lună. Limita anterioară era de 10.000 de dolari.

Companiile axate pe exporturi sunt în continuare obligate să convertească 80% din veniturile lor, deoarece banca centrală nu poate interveni după ce Occidentul a înghețat aproximativ jumătate din rezervele sale de aur și valută.

Moscova a cerut statelor europene plata în ruble pentru gazele livrate

Cumpărătorii de gaze din Europa se chinuiau să rezolve o enigmă în materie de plăți, după ce Moscova a cerut la sfârșitul lunii martie cumpărătorilor străini să înceapă să plătească gazul în ruble sau riscă să își piardă aprovizionarea, și păreau să adopte poziții diferite în privința schemei de plată.

Patru cumpărători europeni de gaze au plătit deja pentru livrări în ruble, așa cum a cerut președintele rus Vladimir Putin, potrivit unei persoane apropiate gigantului rus Gazprom, citată de Bloomberg. Până acum se știe că Ungaria și Italia ai anunțat că va plăti gazul rusesc în ruble și Austria se pregătea să o facă.

PIB-ul ar urma să scadă între 7,8% și 8,8% în 2022

Economia rusă se va contracta cu 7,8% – 8,8% în 2022, a anunțat miercuri Ministerul Dezvoltării Economice al țării, citați de AFP.

Conform unui scenariu de bază, care prevede o scădere a prețului petrolului până la sfârșitul anului la 73-74 dolari pe baril, produsul intern brut (PIB) ar trebui să scadă cu 7,8%, a precizat ministerul în prognoza macroeconomică.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Polițiștii din Blaj au prins o femeie din Mureș, posesoare a unui mandat de executare pentru furt: A fost depusă în Penitenciarul Gherla

Publicat

în

Polițiștii din Blaj au prins o femeie din Mureș, posesoare a unui mandat de executare pentru furt: A fost depusă în Penitenciarul Gherla

La data de 19 mai 2022, în jurul orei 09.45, polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției Municipiului Blaj au identificat și reținut o femeie, de 39 de ani, din municipiul Târgu Mureș, județul Mureș, care este posesoarea unui mandat de executare a pedepsei închisorii emis, la data de 11 aprilie 2022, de Judecătoria Târgu Mureș.

Femeia a fost condamnată la executarea unei pedepse privative de libertate de 4 ani și două luni închisoare, pentru  furt și se sustrăgea executării pedepsei, fiind dată în urmărire.

Condamnata a fost depusă în Penitenciarul Gherla, pentru executarea pedepsei.

Elit - Gustul Desăvârșit

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare