Rămâi conectat

Ştirea zilei

Autostrada Sebeș-Turda trece prin “ograda” USL Alba. Teodor Atanasiu îi ia apărarea lui Florin Roman

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Senatorul liberal Teodor Atanasiu, co-președintele USL Alba, a ieșit astăzi într-o conferință de presă pentru a-i critica pe colegii săi social-democrați cu privire la faptul că PNL Alba ar fi devenit “singura țintă publică a PSD-iștilor” și pentru a îi lua apărarea colegului său, Florin Roman, despre care spune că ar trebui lăudat și nu înjurat pentru contribuția pe care a avut-o la materializarea proiectului autostrăzii Sebeș-Turda.

Contribuție despre care zilele trecute, ministrul Dan Șova, spunea că trebuie asumată de PSD Alba și nu de liberalul Florin Roman.

Teodor Atanasiu: “Am niște colegi în Uniunea Social Liberală, reprezentanți la vârf ai PSD Alba, care nu alte ținte publice decât Partidul Național Liberal și membrii săi. Eu credeam că USL are alți adversari și nu partidele componente ale Uniunii.

Ultimul luat în vizor a fost Florin Roman, criticat pentru faptul că în județul Alba se fac anumite lucruri pentru care acesta s-a luptat foarte mult.

Vreau să le spun colegilor din PSD Alba, că pentru ca USL-ul, prin Guvernul său, prin Parlamentul său, prin consiliile locale unde au format majoritate au nevoie de două lucruri: de voința politică a partidelor componente și de oameni inimoși,   nu de oameni sfătoși, care să se străduiască să pună aceste proiecte în practică.

Și ca să rupem odată acest val de confuzie legat de proiectul Autostrăzii Sebeș-Turda, o să vă spun de la cap la coadă cum au stat lucrurile. Ca să afle și onorații colegi de la PSD Alba, care au aflat din presă că se va face această autostradă.

În luna ianuarie, imediat după instalarea Guvernului Ponta 2, am făcut o vizită ministrului USL Dan Șova, de la Ministerul Marilor Proiecte, împreună cu Florin Roman. I-am cerut domnului ministru să caute prin coșurile de gunoi ale ministerului  și să vadă că va găsi acolo un Studiu de Fezabilitate pentru Drumul Expres de Sebeș la Turda ”, făcut la acea vreme de Ministrul liberal al Transporturilor, Ludovic Orban și aruncat ulterio la coșul de gunoi r de ministrul democrat-liberal Radu Berceanu.

Căutându-l în coșul de gunoi, domnul Șova l-a găsit, La gunoi , între ghilimele. Domnul Șova, de altfel un ministru USL de toată isprava, pentru care nu am decât cuvinte de laudă, ne-a spus atunci că are o mare problemă, pentru că este vorba de un drum rapid pentru care nu are finanțare în următorii doi ani de zile, neputând să fie realizat.

L-am întrebat atunci pentru ce are finanțări, ministrul explicând că singurele finanțări sunt cele la UE pentru autostrăzi, iar banii de la Guvern sunt doar pentru întreținerea drumurilor existente și pentru cofinanțări la autostrăzi și la proiectele europene.

T.A.: Păi hai să îl transformăm în autostradă! Ai consumat toți banii pe bugetul 2007-2013?

Dan Șova: Nu i-am consumat pe toți dar nu ne încadrăm până în 2015 să terminăm lucrarea și atunci nu putem să accesăm acești bani.

Între timp, alt ministru USL, de la Transporturi, Relu Fenechiu, merge la Bruxelles și obține N=3, adică 2016. respectiv un an în plus pentru finalizarea lucrărilor finanțatte pe exercițiul bugetar 2007-1013.

Mă întorc împreună cu Florin Roman la domnul ministru Șova și îi spunem: Uite! Prelungindu-se termenul la N=3 (anul 2016) ne încadrăm să facem autostradă. Și Șova a spus Da! Să mă duc să vorbesc cu premierul. Premierul a întrebat ce alte variante mai sunt? Și au văzut că e singurul proiect existent, cu studiu de fezabilitate finalizat în mare măsură.

Și uite așa s-a luat decizia să fie făcută această autostradă. Normal că a luat-o domnul Ponta, pentru că el este șeful Guvernului, normal că i-a propus-o domnul Șova, pentru că el este ministrul de resort, normal că s-a putut face pentru că ministrul Fenechiu a obținut acordul N+3, dar dacă nu mergea nimeni să le ceară, nu aflau PSD-iștii din Alba că se face autostrada Sebeș-Turda. Și nu trebuie să fie supărați că cei de la CNADNR nu i-a deranjat pe ei. Pentru că veneau la Florin Roman pentru a obține toate avizele de la primăriile de pe traseul autostrăzii, sau pentru dezbaterile privin expropierile.

Și repet, toate aceste probleme s-au rezolvat datorită faptului că cineva, care nu decide ce autostrăzi  se fac în România, a făcut toate demersurile pentru ca acest proiect să fie împins în față. Și dacă un om face lucrul acesta nu trebuie să-l înjurăm, ci să-l aplaudăm.”


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO FOTO: Antrenament de „parkour” pe drumul roman Via Principalis din cetate. Bărbat filmat în timp ce sărea pe monumentele istorice

Unirea Ziarul

Publicat

în

VIDEO FOTO: Antrenament de „parkour” pe drumul roman Via Principalis din cetate. Bărbat filmat în timp ce sărea pe monumentele istorice Un bărbat a fost filmat în dimineața zilei de 20 aprilie în timp ce își perfecționa săriturile, chiar pe monumentele istorice, mai exact drumul roman Via Principalis, din cetatea Alba Iulia. În filmare se […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea