Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Cultură Educație

Aurel Sîntimbrean – Aurul şi argintul Roşiei Montane, ed. a III-a

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Cea mai nouă apariţie editorială la Alexandria Publishing House este cartea “Aurul şi argintul Roşiei Montane“, scrisă de Aurel Sîntimbrean împreună cu Aura şi Horea Bedelean. 

Aflată la cea de-a III-a ediţie, cartea prezintă aurul şi argintul Roşiei Montane într-un mod simplu, accesibil tuturor, chiar şi necunoscătorilor. Aspectele geologice (mineralogice, petrografice, metalogenetice), miniere (tehnologie antică, medievală şi modernă de exploatarea a minereului auro-argentifer) sunt corelate cu informaţiile istorice, arheologice, oferind cititorilor o lectură placută, dându-le ocazia să-şi creeze o imagine asupra bogăţiei zonei.

Cu toate că lucrarea conţine o serie de termeni cu caracter strict minier, acest fapt este compensat de informaţiile din viaţa de zi cu zi a “băieşului” din Munţi Apuseni.

Prin informaţiile prezentate, de natură istorică, geologică, minieră, autorii pledează pentru conservarea sau exploatarea zăcămâtului Roşia Montană, într-un mod cât mai raţional, fără a se ajunge la epuizarea acestuia în timp scurt şi fără lichidarea localităţilor Roşia Montană şi Corna (cu tot ce implică o comunitate). Pe lângă aportul ştiintific, lucrarea se doreşte a fi şi o pledoarie pentru ocrotirea patrimoniului naţional (atât cât a mai rămas). Aurel Sîntimbrean este geolog, fost inginer-şef al Exploatării miniere de stat Roşia Montană.

Roşia Montană este una dintre cele mai vechi localităţi din România, cunoscută în lume atât datorită zăcământului de aur, cât şi prin vestigiile arheologice descoperite în regiune. Proiectul Roşia Montană de exploatare a aurului, menţine trează în continuare atenţia publicului prin argumentele pro şi contra aduse de părţile implicate. Lucrarea de faţă, scrisă de un apreciat geolog ce a activat ani de-a rândul în cadrul Expolatării Miniere Roşia Montană, în colaborare cu un cadru didactic de la UBB şi soţia sa, inginer geolog, aduce în faţa cititorului informaţii privind aurul şi argintul, prinicpalele bogăţii ale zonei. Un alt aspect abordat îl constituie vechile biserici ridicate de către unul dintre cei mai cunoscuţi proprietari de mine din regiune (Mihăilă Gritta), acesta investind o bună parte din profitul realizat în aceste lăcaşuri de cult”, se arată în textul de prezentare a cărții.

 “Valoarea celorlalte metale rare de la Roșia Montană e mai mare de patru ori decît valoarea aurului de acolo”, spune autorul cărții, Aurel Sîntimbrean.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

24 aprilie: Începe vernisajul „Materie și Icoană” la Muzeul Municipal „Ioan Raica”. Ateliere de pictare a icoanelor pentru elevi

Bogdan Ilea

Publicat

în

24 aprilie: Începe vernisajul „Materie și Icoană” la Muzeul Municipal „Ioan Raica”. Ateliere de pictare a icoanelor pentru elevi Din data de 24 aprilie până în 15 mai, sebeșenii dornici vor putea participa la vernisajul „Materie și Icoană”, organizat la Muzeul Municipal „Ioan Raica.” Se vor realiza mai multe ateliere pentru învățarea elevilor vechea tehnică […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea