Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Aurel Pantea: La viitoarele alegeri locale, nu vor câştiga partidele politice, ci personalităţile

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Trăim de ani buni procesul declinului ideologiilor. În viaţa politică, acest proces se simte mai acut. Am văzut cu toţii reacţiile societăţii civile faţă de ideologiile politice şi faţă de politicieni. Fie că politicienii români, şi nu numai, nu respectă ideologiile pe care le reprezintă strâmb, fie că societatea civilă e suprasaturată de ineficienţa ideologiilor, procesul declinului acestora vorbeşte mai degrabă de un imperativ: regenerarea morală a politicii şi mai ales a politicienilor.
Mai e puţină vreme până la alegerile locale. Acestea vor demonstra un lucru fundamental. Nu vor câştiga partidele, ci individualităţile. Procesul electoral va reflecta luciditatea alegătorului şi va fi limpede că acesta nu va opta pentru un partid sau altul, ci pentru o personalitate politică sau alta. Aceasta va avea câştig de cauză doar dacă e percepută de electorat în termenii eficienţei şi mai ales ai moralităţii.
Probabil că elitele fiecărui partid vor ţine seamă de modul cum sunt percepute anumite personalităţi din structura lor. Logica eficienţei electorale impune ca în jurul acestor personalităţi să se formeze grupuri de elită, pregătite pentru lupta electorală. Fireşte, membrii acestor grupuri de elită ar trebui sa fie inatacabili. Simplă iluzie, ţinând seama de numeroasele aspecte imunde ale luptelor politice de la noi. În ciuda acestora, triumful politic va fi al acelor personalităţi a căror valoare e percepută de un electorat lucid şi deziluzionat. Deşi maşina propagandistică a fiecărui partid va funcţiona teribil, vor fi aleşi doar cei ce au comunicat şi comunică alegătorului certitudinea unor calităţi intelectuale, crescute într-o personalitate morală, eficientă socio-politic.
În promovarea propriilor grupuri de elită, partidele politice vor folosi până la extenuare hiperbolele, vor exagera meritele unora sau altora, vor denigra adversarii politici etc. Însă, dacă nu vor ţine seama de inteligenţa, dezabuzările, deziluziile unui electorat extrem de dificil de manipulat, vor pierde. Nu atât promisiunile, nici chiar programele nu vor decide cine va câştiga. Ci imaginea morală a unui om politic, perceput în dimensiunile eficienţei. Vor triumfa acei oameni politici, pe care bunul simţ al alegătorilor şi-i reprezintă drept oameni cinstiţi şi eficienţi. Nevoile şi mintea de pe urmă i-au trezit, în sfârşit, pe români.

Aurel PANTEA


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Un tânăr din Alba participă la SERP Conf 2024, cel mai mare eveniment de SEO din Europa Centrala si de Est

Unirea Ziarul

Publicat

în

Un tânăr din Alba participă la SERP Conf 2024, cel mai mare eveniment de SEO din Europa Centrala si de Est. Ce discută profesioniștii în optimizarea pentru motoarele de căutare Iulian Ghișoiu, un tânăr din Sebeș, pasionat de SEO, fondator și general manager al TargetWeb, una dintre cele mai puternice agenții de Search Engine Optimization […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea