Aurel Pantea: La viitoarele alegeri locale, nu vor câştiga partidele politice, ci personalităţile

Trăim de ani buni procesul declinului ideologiilor. În viaţa politică, acest proces se simte mai acut. Am văzut cu toţii reacţiile societăţii civile faţă de ideologiile politice şi faţă de politicieni. Fie că politicienii români, şi nu numai, nu respectă ideologiile pe care le reprezintă strâmb, fie că societatea civilă e suprasaturată de ineficienţa ideologiilor, procesul declinului acestora vorbeşte mai degrabă de un imperativ: regenerarea morală a politicii şi mai ales a politicienilor.
Mai e puţină vreme până la alegerile locale. Acestea vor demonstra un lucru fundamental. Nu vor câştiga partidele, ci individualităţile. Procesul electoral va reflecta luciditatea alegătorului şi va fi limpede că acesta nu va opta pentru un partid sau altul, ci pentru o personalitate politică sau alta. Aceasta va avea câştig de cauză doar dacă e percepută de electorat în termenii eficienţei şi mai ales ai moralităţii.
Probabil că elitele fiecărui partid vor ţine seamă de modul cum sunt percepute anumite personalităţi din structura lor. Logica eficienţei electorale impune ca în jurul acestor personalităţi să se formeze grupuri de elită, pregătite pentru lupta electorală. Fireşte, membrii acestor grupuri de elită ar trebui sa fie inatacabili. Simplă iluzie, ţinând seama de numeroasele aspecte imunde ale luptelor politice de la noi. În ciuda acestora, triumful politic va fi al acelor personalităţi a căror valoare e percepută de un electorat lucid şi deziluzionat. Deşi maşina propagandistică a fiecărui partid va funcţiona teribil, vor fi aleşi doar cei ce au comunicat şi comunică alegătorului certitudinea unor calităţi intelectuale, crescute într-o personalitate morală, eficientă socio-politic.
În promovarea propriilor grupuri de elită, partidele politice vor folosi până la extenuare hiperbolele, vor exagera meritele unora sau altora, vor denigra adversarii politici etc. Însă, dacă nu vor ţine seama de inteligenţa, dezabuzările, deziluziile unui electorat extrem de dificil de manipulat, vor pierde. Nu atât promisiunile, nici chiar programele nu vor decide cine va câştiga. Ci imaginea morală a unui om politic, perceput în dimensiunile eficienţei. Vor triumfa acei oameni politici, pe care bunul simţ al alegătorilor şi-i reprezintă drept oameni cinstiţi şi eficienţi. Nevoile şi mintea de pe urmă i-au trezit, în sfârşit, pe români.

Aurel PANTEA

ELIT

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

11 Comentarii

analistul 27 februarie 2012 at 17:43

Atat de multi analisti de conjunctura aparura dupa Revolutie, incat instinctiv te intrebi pe cine preslavesc acesti asa zisi ganditori.
Sub acoperire, cei mai multi dintrei ei nu sunt altceva decat „OSTI”prealsavitori.
UNDE O FI RAMAS RUSINEA ?????

ciumegul 27 februarie 2012 at 17:51

cine vb un fost comunist……. sa mori tu pantea….tu nu candidezi ca esti o personalitate….un betiv ordinar

stalinskaya 27 februarie 2012 at 19:23

pe mine nu m-a baut:)
prefera ceva mai ieftin?

luly 27 februarie 2012 at 19:26

Erea imposibil ca sa nu se oftice needucatii la un asemenea articol care ii ataca direct pe toti oamenii fara etica cu pretenti de conducatori.
Felicitari pt. articol domnule Pantea chiar ca ne-am saturat de toti parvenitii in viata publica.

Mihai 27 februarie 2012 at 19:49

Jenant, de-a dreptul jenant. Lasa-te de poezie si treci la gazetarie dle. Pantea. Desi acest articol numai de dvs. nu este scris. Poarta amprenta lui Babitchi.Si daca nu ma insel ati fost colaborator la ziarul lui Unitatea ,destul de multa vreme.Va credeam un om integru, dar m-am inselat, cum de fapt multa lume.Este de-a dreptul rusinos sa va pretati la asa ceva.De cand faceti politica ?De cand aparati interesele puteri portocalii in Alba Iulia? Dvd. ce personalitate sunteti?V-ati vandut sufletul si ma intreb daca se merita ? Va lasa constiinta? Sau dvs. nu mai aveti de multa vreme asa ceva ?

Ionel Pop 27 februarie 2012 at 19:51

Este regretabil ca un scriitor si universitar intra in jocurile politice, compromitand idealul intelectual. De acum, dle Pantea, ar fi cazul sa va retrageti din mocirla. E deja prea mult. Deveniti obositor.

gogu 27 februarie 2012 at 20:05

orice betiv de carciuma are in raniţa bastonul de anal_ist politic (parafrazandu-l pe napoleon). iata ca si aiurel pantea isi incoarda muschii de pe creier ca sa sloboada niste gandirisme cu pretentii de analiza politica. faptul ca e pe langa nu e de mirare, ii reamintesc „marelui” corturar ca la alegerile trecute au castigat telectualii de talie mondiala oral si negrut pt ca un adevarat om de cultura cum e Nicolae Furdui Iancu nu a fost votat.
asa ca lasa-te de sportul asta si vezi-ti de halbere si coniac canoe!

Marchizul de Sade 27 februarie 2012 at 21:04

Trafulica, Gica contra, frustrat, fiul parvenirii si al ratarii, neam bun cu mediocritatea, fatat in lume de invidie si de tatal sau, resentimentul, copilul esecului si idioteniei, acest Gogu.

gogu 27 februarie 2012 at 22:13

@marchizul sau contele de ….: vad ca esti in fibrilatii, maine am sa mai scriu niste vorbe de duh pentru lichelele care ne conduc si acolitii lor

Stavroghin 28 februarie 2012 at 8:46

Gata cu destinul tau politic,sclav limbut. Ti-a dat Pantea lovitura de gratie.

relu 27 februarie 2012 at 21:02

Off, cât eşti pe lângă politică!!! Vor câştiga – dacă nu se va produce un miracol – tot ca şi până acum, adică cei care vor cumpăra mai multe voturi! Undea-i fost până acum?

Comentariile sunt oprite