Rămâi conectat

Politică Administrație

Augustin Lazăr, procurorul general: Ar fi necesară o monitorizare a politicienilor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Ar fi necesară o monitorizare a politicienilor, a declarat luni, 9 ianuarie,  procurorul general al României, Augustin Lazăr, întrebat cu privire la păstrarea Mecanismului de Cooperare și Verificare.

„Din punct de vedere al magistraților, aș dori să vă spun că o monitorizare a magistraților nu ar mai fi necesară, dar ar fi necesară o monitorizare a politicienilor. Adică este o chestiune de voință politică, știți dumneavoastră de ce. Magistrații își fac datoria și probabil că există anumite persoane care ar dori să își pună în practică agenda lor și nu ar avea nevoie de o chestiune care să îi încurce, cum ar fi MCV-ul”, a afirmat Lazăr, citat de Agerpres, după întâlnirea avută cu ministrul Justiției, întrebat dacă se impune ridicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare.

Despre discuția avută cu ministrul Justiției, procurorul general a declarat că a fost una cu caracter general privind problematica administrării Ministerului Public.

„A fost o discuție cu caracter general privind problematica administrării Ministerului Public, privind problemele legate de buget, privind structurile specializate ale MP care au bugete specifice pentru zonele respective, privind nevoia folosirii resurselor MP într-o manieră rațională, spre exemplu, micile instanțe care sunt pe tot teritoriul țării și care nu au oameni, nu au procurori pentru a funcționa în mod corespunzător și alte chestiuni de acest gen, care sunt legate de administrare”, a afirmat Lazăr.

Întrebat dacă a discutat cu ministrul Justiției despre dosarul deschis în urma înregistrărilor cu Sebastian Ghiță, procurorul general a subliniat că „dosarele concrete nu se discută cu nimeni”.

„Dosarele concrete nu sunt discutate cu ministrul Justiției. Dosarele concrete sunt instrumentate de procurorul de caz și nu se discută cu nimeni. (…) Eu personal nu am discutat cu ministrul acest subiect. Poate problematica faptului că este o mediatizare excesivă a unor lucruri și acest fenomen al telejustiției, care este negativ din păcate. Justiția ar trebui să fie făcută în continuare acolo unde este locul ei”, a răspuns procurorul general al României.

Despre amnistie și grațiere, Lazăr a opinat că nu este necesară nicio lege în acest sens. „Nu, nu este necesară nicio lege a grațierii și a amnistiei, fiindcă noi trebuie să combatem criminalitatea, noi avem niște priorități de a combate corupția, de a recupera bunurile care au fost însușite de infractori, produsul infracționalității și alte asemenea chestiuni care sunt de natura exercitării acțiunii penale și pentru care procurorii sunt plătiți”, a afirmat Augustin Lazăr, întrebat dacă se impune o lege a amnistiei și grațierii.

Potrivit procurorului general, discuția avută cu ministrul Justiției a fost una „despre faptul că o anumită legislație ar necesita anumite elemente de clarificare”.

„În principiu, a fost o discuție despre faptul că o anumită legislație ar necesita anumite elemente de clarificare. Spre exemplu, textul de lege care privește conflictul de interese. Conflictul de interese a fost declarat, textul de lege a fost declarat neconstituțional cu referire la o anumită chestiune, la raporturile comerciale. Eu sunt de acord că acea chestiune a raporturilor comerciale trebuie lămurită, dar este o chestiune foarte redusă și poate fi cu ușurință clarificată. În rest, textul de lege este unul foarte bun, este inspirat din legislația franceză și, dacă veți vedea studiul comparativ pe care l-am făcut noi și este pe site-ul MP, veți vedea că există o sinteză de practică judiciară, care, în ultimii 10 ani, a clarificat jurisprudența în materie. Pe subiecți activi ai infracțiunii putem vedea, de la consilier local, primari, consilieri comunali, parlamentari, în ce situații se poate afla cineva în conflict de interese. Legislația e clară, zic eu, din acest punct de vedere și jurisprudența este clară pe parcursul a 10 ani, acest text este foarte bun”, a explicat procurorul general al României.

Augustin Lazăr a subliniat că o prioritate a Ministerului Public rămâne combaterea corupției.

„De asemenea, faptele care afectează resursele bugetului național sunt foarte importante și ele sunt în vizorul MP. Recuperarea prejudiciilor, de asemenea spălarea de bani. Obiectivele rămân în continuare cele care sunt binecunoscute și România are nevoie de rezolvarea acestei probleme”, a subliniat Lazăr.

sursa: Agerpres


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comuna Ciuruleasa va avea 16 containere pentru colectarea deșeurilor: Licitația pentru un centru de colectare prin aport voluntar, lansată în SEAP

Bogdan Ilea

Publicat

în

Comuna Ciuruleasa va avea 16 containere pentru colectarea deșeurilor: Licitația pentru un centru de colectare prin aport voluntar, lansată în SEAP Comuna Ciuruleasa a lansat licitația pentru centrul de colectare a deșeurilor prin aport voluntar. Proiectul, de peste 2 milioane de lei, cuprinde 16 containere pentru colectarea deșeurilor provenite de la gospodării sau instituții. Construcția […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea