Augustin Lazăr, procurorul general: Ar fi necesară o monitorizare a politicienilor

augustin-lazarAr fi necesară o monitorizare a politicienilor, a declarat luni, 9 ianuarie,  procurorul general al României, Augustin Lazăr, întrebat cu privire la păstrarea Mecanismului de Cooperare și Verificare.

„Din punct de vedere al magistraților, aș dori să vă spun că o monitorizare a magistraților nu ar mai fi necesară, dar ar fi necesară o monitorizare a politicienilor. Adică este o chestiune de voință politică, știți dumneavoastră de ce. Magistrații își fac datoria și probabil că există anumite persoane care ar dori să își pună în practică agenda lor și nu ar avea nevoie de o chestiune care să îi încurce, cum ar fi MCV-ul”, a afirmat Lazăr, citat de Agerpres, după întâlnirea avută cu ministrul Justiției, întrebat dacă se impune ridicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare.

ELIT

Despre discuția avută cu ministrul Justiției, procurorul general a declarat că a fost una cu caracter general privind problematica administrării Ministerului Public.

„A fost o discuție cu caracter general privind problematica administrării Ministerului Public, privind problemele legate de buget, privind structurile specializate ale MP care au bugete specifice pentru zonele respective, privind nevoia folosirii resurselor MP într-o manieră rațională, spre exemplu, micile instanțe care sunt pe tot teritoriul țării și care nu au oameni, nu au procurori pentru a funcționa în mod corespunzător și alte chestiuni de acest gen, care sunt legate de administrare”, a afirmat Lazăr.

Întrebat dacă a discutat cu ministrul Justiției despre dosarul deschis în urma înregistrărilor cu Sebastian Ghiță, procurorul general a subliniat că „dosarele concrete nu se discută cu nimeni”.

„Dosarele concrete nu sunt discutate cu ministrul Justiției. Dosarele concrete sunt instrumentate de procurorul de caz și nu se discută cu nimeni. (…) Eu personal nu am discutat cu ministrul acest subiect. Poate problematica faptului că este o mediatizare excesivă a unor lucruri și acest fenomen al telejustiției, care este negativ din păcate. Justiția ar trebui să fie făcută în continuare acolo unde este locul ei”, a răspuns procurorul general al României.

Despre amnistie și grațiere, Lazăr a opinat că nu este necesară nicio lege în acest sens. „Nu, nu este necesară nicio lege a grațierii și a amnistiei, fiindcă noi trebuie să combatem criminalitatea, noi avem niște priorități de a combate corupția, de a recupera bunurile care au fost însușite de infractori, produsul infracționalității și alte asemenea chestiuni care sunt de natura exercitării acțiunii penale și pentru care procurorii sunt plătiți”, a afirmat Augustin Lazăr, întrebat dacă se impune o lege a amnistiei și grațierii.

Potrivit procurorului general, discuția avută cu ministrul Justiției a fost una „despre faptul că o anumită legislație ar necesita anumite elemente de clarificare”.

„În principiu, a fost o discuție despre faptul că o anumită legislație ar necesita anumite elemente de clarificare. Spre exemplu, textul de lege care privește conflictul de interese. Conflictul de interese a fost declarat, textul de lege a fost declarat neconstituțional cu referire la o anumită chestiune, la raporturile comerciale. Eu sunt de acord că acea chestiune a raporturilor comerciale trebuie lămurită, dar este o chestiune foarte redusă și poate fi cu ușurință clarificată. În rest, textul de lege este unul foarte bun, este inspirat din legislația franceză și, dacă veți vedea studiul comparativ pe care l-am făcut noi și este pe site-ul MP, veți vedea că există o sinteză de practică judiciară, care, în ultimii 10 ani, a clarificat jurisprudența în materie. Pe subiecți activi ai infracțiunii putem vedea, de la consilier local, primari, consilieri comunali, parlamentari, în ce situații se poate afla cineva în conflict de interese. Legislația e clară, zic eu, din acest punct de vedere și jurisprudența este clară pe parcursul a 10 ani, acest text este foarte bun”, a explicat procurorul general al României.

Augustin Lazăr a subliniat că o prioritate a Ministerului Public rămâne combaterea corupției.

„De asemenea, faptele care afectează resursele bugetului național sunt foarte importante și ele sunt în vizorul MP. Recuperarea prejudiciilor, de asemenea spălarea de bani. Obiectivele rămân în continuare cele care sunt binecunoscute și România are nevoie de rezolvarea acestei probleme”, a subliniat Lazăr.

sursa: Agerpres

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

Comunicat de presă Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă și dezvoltată

Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!”

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!” Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Părerea ta contează: Vicepreședintele Comisiei pentru Educație și Cultură din Parlamentul European, Victor Negrescu, vă invită să vă spuneți opinia despre viitorul educației

Europarlamentarul de Alba, Victor Negrescu, invită persoanele interesate de îmbunătățirea sistemului educațional să răspundă la mai multe întrebări, în cadrul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi ai acestui an!”

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Comunicat de presă Sorin Bumb: Programul IMM Invest a fot îmbunătățit pentru a include mai mulți beneficiari

Guvernul PNL a luat măsuri deosebit de importante pentru relansarea economică a României și pentru siguranța financiară și sanitară a… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

4 Comentarii

Vuvuzela 9 ianuarie 2017 at 16:55

Da d-le Gusti Augustin,mai trebuie spp-isti si sri-isti ca fie pusi pe fiecare om politic,ca sa i se astupe gura.Ai rumegat aceasta initiativa,inainte de a o spune public?Credeam ca ne spui adevarul despre sesizarile lui Ghita a faptele cucuvelei mov…..Fara abateri de la evenimentele principale,d-le procuror general…..Fa dreptate,ori retragere daca te-au invins serviciile…!

1 9 ianuarie 2017 at 18:01

Poftim gandire de procuror stalinist al anilor ’50! Puneti ba pumnul in gura celor alesi de popor sa-i reprezinte… Intr-un stat civilizat acest dobitoc ar fi fortat sa demisioneze imediat dupa ce a spus asa ceva.

Petrica 9 ianuarie 2017 at 18:56

Atunci d-le procuror sa va faceti treaba in litera si spiritul legii!si mai lasati-ne cu faptul ca voi,magistratii sunteti curati si ceilalti vinovati!vinovatia trebuie dovedita si pedepsiti pe cei vinovati cu adevarat ,nu pe cei nevinovati!!.Padure fara uscaturi nu exista ,nicaieri in lumea aceasta.Asa ca la treaba,ca aveti har domnului ,mult de lucru.

Vasile 11 ianuarie 2017 at 8:49

Acest domn nu traieste in Romania! Habar nu are ce se intampla cu oamenii cand ajung sa fie judecati de niste magistrati mituiti si escroci.Dupa dansul nici nu trebuie ca acestia sa raspunda, fiindca sunt din start „corecti”.Numai ca CEDO arata ca nu asa sta treaba! Si la Alba de unde a plecat a lasat o justitie , a se citi „mocirla” din care ies bine doar cei care isi cumpara judecatorii. „de cunosti judecatorul- nu conteaza probatoriul”

Comentariile sunt oprite