Rămâi conectat

Actualitate

AUDIT FINANCIAR la Sebeș: Ce abateri au fost descoperite de Camera de Conturi Alba la nivelul municipiului

URSALEȘ Iulian

Publicat

în

AUDIT FINANCIAR la Sebeș: Ce abateri au fost descoperite de Camera de Conturi Alba la nivelul municipiului

Camera de Conturi Alba a efectuat, în perioada 28.03.2022 – 29.04.2022, un audit financiar asupra conturilor anuale de execuție bugetară a municipiului Sebeș.

Astfel, potrivit informațiilor puse la dispoziție de către Curtea de Conturi a României, pentru ziarulunirea.ro, s-au constatat următoarele lucruri:

Conform informațiilor sintetice privind indicatorii bugetari ai entității verificate, s-a constatat un deficit de 10.290 lei.

Principalele constatări rezultate în urma acestui audit au fost următoarele:

Exactitatea și realitatea datelor reflectate în situațiile financiare

  • La nivelul U.A.T.M. Sebeș, evidența contabilă nu a fost condusă cu respectarea în totalitate a prevederilor legale în domeniu, respectiv au fost menținute nejustificat în soldul contului 105 „Rezerve din reevaluare” diferențe rezultate din reevaluarea instalațiilor tehnice i mijloacelor de transport în sumă de 187.729,96 lei, în condițiile în care aceste active fixe nu sunt supuse amortizării. Abaterea a fost remediată operativ.
  • Suma estimată abaterii: 187.729,96 lei

Modul de stabilire, evidențiere și urmărire a încasării veniturilor bugetare, în cuantumul și la termenele stabilite de lege

  • Au fost diminuate nejustificat veniturile U.A.T.M. Sebeș cu suma de 42.221 lei, prin nestabilirea, neînregistrarea și neurmărirea spre încasare a impozitului pe clădiri datorat în cazul a unui număr de 23 persoane fizice pentru clădirile finalizate și nedeclarate. Au fost calculate accesorii în sumă de 10.361,90 lei.
  • Suma estimată abaterii: 52.582,90 lei

Calitatea gestiunii economico-financiare

  • Au fost majorate nejustificat cheltuielile materiale la U.A.T.M. Sebeș în perioada noiembrie – decembrie 2021 cu suma de 1.285,20 lei, prin acceptarea la plată și decontarea din bugetul local al U.A.T.M. Sebeș a unor servicii (eutanasiere câini și incinerare cadavre) în condițiile în care serviciile nu au fost prestate. Abaterea a fost remediată operativ, prin recuperarea integrală a prejudiciului stabilit, precum și a accesoriilor aferente în sumă de 58 lei.
  • Suma estimată abaterii: 1.343,20 lei
  • Au fost majorate nejustificat cheltuielile de capital la U.A.T.M. Sebeș cu suma de 21.184,75 lei, prin acceptarea la plată și decontarea efectivă în anul 2020 a unor situații de lucrări nereale, prin includerea unor articole de cheltuieli la care au fost întocmite Note de Renunțare însușite atât de către executantul lucrării cât și de către reprezentanții entității auditate, privind obiectivul de investiții „Reabilitare și extindere clădire Primăria Municipiului Sebeș”. Abaterea a fost remediată operativ, prin recuperarea integrală a prejudiciului stabilit, precum și a accesoriilor aferente în sumă de 3.474,64 lei.
  • Suma estimată abaterii: 24.659,39 lei
  • Au fost majorate nejustificat cheltuielile de capital la U.A.T.M. Sebeș cu suma de 49.509,71 lei, prin acceptarea la plată și decontarea efectivă a unor situații de lucrări supradimensionate, nereale care conțin articole de cheltuieli care nu au fost efectiv executate, stabilite urmare inspecției pe teren efectuate în timpul verificării împreună cu comisia desemnată de către ordonatorul principal de credite, privind lucrările executate la obiectivul de investiții „Reabilitare și extindere clădire Primăria Municipiului Sebeș”. Abaterea a fost remediată operativ, prin recuperarea integrală a prejudiciului stabilit, precum și a accesoriilor aferente în sumă de 6.931,36 lei.
  • Suma estimată abaterii: 56.441,07 lei

Opinia de audit

Având în vedere că, probele de audit colectate sunt suficiente și adecvate, iar denaturările individuale și cumulate sunt semnificative, dar nu au efecte generalizate asupra situațiilor financiare ca întreg, echipa de audit a formulat „OPINIE CU REZERVE cu paragraf de evidențiere a anumitor aspecte”.

Măsurile dispuse și recomandările formulate de camera de conturi

Referitor la abateri de la legalitate și regularitate care nu au creat prejudicii

Luarea tuturor măsurilor legale ce se impun de către ordonatorul principal de credite pentru realizarea următoarelor măsuri de remediere a abaterilor: – luarea măsurilor legale de către ordonatorul principal de credite pentru recuperarea integrală a veniturilor reprezentând impozit pe clădiri datorat de persoane fizice pentru clădiri finalizate și nedeclarate, inclusiv a accesoriilor aferente


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori

Ziarul Unirea

Publicat

în

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori România intră în spaţiul Schengen cu frontierele aeriene (Air Schengen) și maritime începând de duminică, 31 martie. Secretarul de stat în Ministerul de Interne, chestorul Bogdan Despescu, a explicat ce înseamnă acest […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea