Rămâi conectat

Actualitate

AUDIT FINANCIAR la Sebeș: Ce abateri au fost descoperite de Camera de Conturi Alba la nivelul municipiului

URSALEȘ Iulian

Publicat

în

AUDIT FINANCIAR la Sebeș: Ce abateri au fost descoperite de Camera de Conturi Alba la nivelul municipiului

Camera de Conturi Alba a efectuat, în perioada 28.03.2022 – 29.04.2022, un audit financiar asupra conturilor anuale de execuție bugetară a municipiului Sebeș.

Astfel, potrivit informațiilor puse la dispoziție de către Curtea de Conturi a României, pentru ziarulunirea.ro, s-au constatat următoarele lucruri:

Elit - Gustul Desăvârșit

Conform informațiilor sintetice privind indicatorii bugetari ai entității verificate, s-a constatat un deficit de 10.290 lei.

Principalele constatări rezultate în urma acestui audit au fost următoarele:

Exactitatea și realitatea datelor reflectate în situațiile financiare

  • La nivelul U.A.T.M. Sebeș, evidența contabilă nu a fost condusă cu respectarea în totalitate a prevederilor legale în domeniu, respectiv au fost menținute nejustificat în soldul contului 105 „Rezerve din reevaluare” diferențe rezultate din reevaluarea instalațiilor tehnice i mijloacelor de transport în sumă de 187.729,96 lei, în condițiile în care aceste active fixe nu sunt supuse amortizării. Abaterea a fost remediată operativ.
  • Suma estimată abaterii: 187.729,96 lei

Modul de stabilire, evidențiere și urmărire a încasării veniturilor bugetare, în cuantumul și la termenele stabilite de lege

  • Au fost diminuate nejustificat veniturile U.A.T.M. Sebeș cu suma de 42.221 lei, prin nestabilirea, neînregistrarea și neurmărirea spre încasare a impozitului pe clădiri datorat în cazul a unui număr de 23 persoane fizice pentru clădirile finalizate și nedeclarate. Au fost calculate accesorii în sumă de 10.361,90 lei.
  • Suma estimată abaterii: 52.582,90 lei

Calitatea gestiunii economico-financiare

  • Au fost majorate nejustificat cheltuielile materiale la U.A.T.M. Sebeș în perioada noiembrie – decembrie 2021 cu suma de 1.285,20 lei, prin acceptarea la plată și decontarea din bugetul local al U.A.T.M. Sebeș a unor servicii (eutanasiere câini și incinerare cadavre) în condițiile în care serviciile nu au fost prestate. Abaterea a fost remediată operativ, prin recuperarea integrală a prejudiciului stabilit, precum și a accesoriilor aferente în sumă de 58 lei.
  • Suma estimată abaterii: 1.343,20 lei
  • Au fost majorate nejustificat cheltuielile de capital la U.A.T.M. Sebeș cu suma de 21.184,75 lei, prin acceptarea la plată și decontarea efectivă în anul 2020 a unor situații de lucrări nereale, prin includerea unor articole de cheltuieli la care au fost întocmite Note de Renunțare însușite atât de către executantul lucrării cât și de către reprezentanții entității auditate, privind obiectivul de investiții „Reabilitare și extindere clădire Primăria Municipiului Sebeș”. Abaterea a fost remediată operativ, prin recuperarea integrală a prejudiciului stabilit, precum și a accesoriilor aferente în sumă de 3.474,64 lei.
  • Suma estimată abaterii: 24.659,39 lei
  • Au fost majorate nejustificat cheltuielile de capital la U.A.T.M. Sebeș cu suma de 49.509,71 lei, prin acceptarea la plată și decontarea efectivă a unor situații de lucrări supradimensionate, nereale care conțin articole de cheltuieli care nu au fost efectiv executate, stabilite urmare inspecției pe teren efectuate în timpul verificării împreună cu comisia desemnată de către ordonatorul principal de credite, privind lucrările executate la obiectivul de investiții „Reabilitare și extindere clădire Primăria Municipiului Sebeș”. Abaterea a fost remediată operativ, prin recuperarea integrală a prejudiciului stabilit, precum și a accesoriilor aferente în sumă de 6.931,36 lei.
  • Suma estimată abaterii: 56.441,07 lei

Opinia de audit

Având în vedere că, probele de audit colectate sunt suficiente și adecvate, iar denaturările individuale și cumulate sunt semnificative, dar nu au efecte generalizate asupra situațiilor financiare ca întreg, echipa de audit a formulat „OPINIE CU REZERVE cu paragraf de evidențiere a anumitor aspecte”.

Măsurile dispuse și recomandările formulate de camera de conturi

Referitor la abateri de la legalitate și regularitate care nu au creat prejudicii

Luarea tuturor măsurilor legale ce se impun de către ordonatorul principal de credite pentru realizarea următoarelor măsuri de remediere a abaterilor: – luarea măsurilor legale de către ordonatorul principal de credite pentru recuperarea integrală a veniturilor reprezentând impozit pe clădiri datorat de persoane fizice pentru clădiri finalizate și nedeclarate, inclusiv a accesoriilor aferente


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

O ducem „mai bine” decât vecinii noștri: Inflația din Ungaria a ajuns la 20%, în timp ce la noi este puțin peste 13%

Ziarul Unirea

Publicat

în

O ducem „mai bine” decât vecinii noștri: Inflația din Ungaria a ajuns la 20%, în timp ce la noi este puțin peste 13%

Deși rata inflației din România (13,4%) se situează peste media UE, țara noastră e considerată un „pol de stabilitate” în regiune la capitolul creșterii prețurilor, comparativ cu Ungaria (20%), anunță Monitorul de Cluj care citează un studiu al Universității Babeș Bolyai din Cluj.

Datele publicate de echipa de economiști a Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca în cadrul proiectului Romanian Economic Monitor arată că o inflație mai redusă în regiune este înregistrată în Slovenia (10,6%) și Croația (12,6)., iar de cealaltă parte, în zona noastră, Ungaria înregistrează cea mai mare inflație (20,7%).

Elit - Gustul Desăvârșit

Spre exemplu, în Olanda sau Belgia, mai mult de jumătate din nivelul actual al inflației se datorează cheltuielilor cu energia, iar în România aproape 5% din inflația de 13,4% provine de la scumpirea produselor energetice.

Cea mai mică rată a inflației este în Franța, de doar 6,2%.

Europa se confruntă cu o inflație crescută, nemaiîntâlnită în istoria continentului în ultimii douăzeci de ani: în perioada 2000-2022, inflația medie din UE a fost cu puțin peste 2%, iar ultimele date arată că în Septembrie 2022 acest indicator a ajuns la 10,9% (datele se referă la indicele HICP – Harmonised Indices of Consumer Prices, indice ce permite compararea nivelului inflației între diferite țări din UE).


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

ALOCAȚIILE pentru copii cresc de la 1 ianuarie 2023: Vor primi, lunar, echivalentul a aproximativ 6 covrigi

Ziarul Unirea

Publicat

în

Alocațiile de stat pentru copii vor fi indexate cu rata inflației de la 1 ianuarie 2023, a anunțat liderul PSD, Marcel Ciolacu, co-președinte al coaliției de guvernare, după ședința conducerii acesteia. În același timp liderii coaliției au anunțat că pensiile vor crește cu 12,5%, la care se adaugă ajutoare pentru cei cu pensii de până la 3.000 de lei.

Creșterea este obligatorie, potrivit legislației în vigoare, și se face cu un procent calculat pe baza inflației.

Elit - Gustul Desăvârșit

Potrivit OUG 126/2021, articolul 3, alin. 2: Începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2023, cuantumul alocației de stat pentru copii se indexează anual, din oficiu, cu rata medie anuală a inflației. Rata medie anuală a inflației este indicatorul definitiv cunoscut în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul Național de Statistică.

Rata inflației în 2021 a fost de 5,1%, potrivit INS. Dacă s-ar aplica acest procent de creștere, alocațiile noi ar fi de 255,4 lei pentru copiii cu vârsta între 2 și 18 ani și 630,6 lei pentru cei până la 2 ani.

Majoritatea copiilor, adică cei din grupa 2-18 ani, vor primi de fapt 12 lei în plus, pe lună, echivalentul a 8 covrigi de 1,5 lei bucata.

Alocația de stat a fost majorată la 600 de lei pentru copiii de pana la 2 ani, începând cu ianuarie 2022, iar pentru copiii cu vârsta între 2 și 18 ani este de 243 de lei.

Prevederea legală în vigoare: Începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2022, alocația de stat pentru copii se stabilește în cuantum de:

a) 600 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap;
b) 243 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani și 18 ani, precum și pentru tinerii prevăzuți la art. 1 alin. (3);
c) 600 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani și 18 ani, în cazul copilului cu handicap.

Potrivit Ministerului Muncii, în septembrie 2022 alocația de stat pentru copii a fost încasată de 3.521.936 de persoane.

Sursa: edupedu.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

CCJ ALBA și-a ales componența noului Consiliu Director: Decan, Livius Vilian Laslau

Ziarul Unirea

Publicat

în

CCJ ALBA și-a ales componența noului Consiliu Director: Decan, Livius Vilian Laslau

Colegiul Consilierilor Juridici Alba , a votat noua componență a Consiliului Director Adunarea Generala a Colegiului Consilierilor Juridici Alba ( CCJ ALBA ) reunită in ședință, ieri 21.11.2022 in sala de conferință Hotel Transilvania Alba Iulia , a votat noua componență a Consiliului Director, ca urmare a expirării mandatului membrilor Consiliului Director anterior .

Membrii aleși ai noului Consiliu Director CCJ Alba sunt :
– Decan dl. Cons. Juridic Livius Vilian Laslau
– Prodecan dl. Cons. Juridic Daniel Vasile
– Secretar General d-na Cons. Juridic Monica Buse
– Membru dl. Cons. Juridic Andrei Hentea
– Trezorier dl. Virgil Bolea

Elit - Gustul Desăvârșit

Scopul noului Consiliu Director constă in menținerea și perfecționarea unui corp profesional competent , specializat si eficient în cadrul Ordinul Consilierilor Juridici din România ( OCJR ) , prin adoptarea si implementarea unor măsuri de eficientizare a activității Colegiului Consilierilor Juridici Alba .

Împreună cu noua echipă și în numele colegilor din cadrul CCJ Alba , mulțumim membrilor Consiliului Director anterior pentru eforturile depuse și rezultatele obținute până în prezent !


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea