Rămâi conectat

Actualitate

Atenționare de la POLIȚIE. Cum îți fură hoții datele și banii de pe card atunci când folosești bancomatul. Controale la 5377 de ATM-uri

Unirea Ziarul

Publicat

în

Atenționare de la POLIȚIE. Cum îți pot fura hoții datele și banii de pe card atunci când folosești bancomatul. Controale la 5377 de ATM-uri

Poliția Română a intensificat controalele la bancomate, pentru prevenirea furturilor. Polițiștii au dat 15 amenzi pentru timpii de intervenție prea lungi, dar au și câteva recomandări pentru folosirea bancomatelor. Controalele au fost organizate pentru a identifica vulnerabilităţile automatelor bancare, modul în care s-a efectuat analiza de risc la securitate fizică și în care băncile și prestatorii de servicii de securitate își respectă obligațiile legale din domeniul pazei, protecției și alarmare împotriva efracţiei, scrie Digi24.

Au fost controlate 5.377 de ATM-uri (dintre care aproape 3.000 de ATM-uri amplasate în afara unităților bancare).

Rezultatul verificărilor arată că la majoritatea automatelor bancare, respectiv 98%, au fost implementate măsurile de securitate stabilite prin analiza de risc.

Bancomat

În alte cazuri, au fost stabilite măsuri şi termene de remediere a deficienţelor constatate, fiind aplicate aplicate 180 de sancțiuni contravenţionale, în valoare de 458.600 de lei (95 factorilor responsabili din cadrul unităților, iar 85 prestatorilor de servicii).

„Skimmingul constă în instalarea de dispozitive la bancomate sau POS-uri, prin care sunt copiate datele de pe benzile magnetice ale cărţilor de credit care, ulterior, pot fi folosite pentru inscripţionarea unor noi cărţi de credit, cu care se fac extrageri de numerar. De asemenea, alt mod infracțional pentru obținerea datelor în vederea clonării cardului este ‘bucla libaneză’ – un dispozitiv care se montează la gura bancomatului și care blochează cardul înăuntru. Imediat apare un ‘binevoitor’ care își oferă ajutorul, află PIN-ul chiar de la client și, după plecarea acestuia, scoate cardul din bancomat”, se arată într-un comunicat transmis de IGPR.

Poliția Română recomandă ascunderea chitanțelor, facturilor sau altor documente care conțin informații despre card, anunțarea băncii dacă cineva își shimbă datele personale.

„Dacă vi se blochează cardul în bancomat, nu cereți și nu permiteți ajutorul nimănui și mai ales nu spuneți nimănui PIN-ul! Acoperiți tastatura cu mâna în momentul formării codului PIN și verificați autenticitatea fantei în care se introduce cardul bancar. Înainte de a efectua orice operațiune de extragere de numerar, este bine ca utilizatorii să tragă ușor de tastatura bancomatului. În cazul în care aceasta este falsă, se desprinde. Un alt indiciu asupra falsității tastaturii este aspectul tastei cu nr. 5. Dacă este originală, tasta 5 prezintă o ușoară denivelare, în timp ce pe tastatura falsă este perfect netedă”, se arată în același comunicat.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră Vineri, 29 martie 2024, este o zi specială pentru credincioșii romano-catolici și reformați din întreaga lume. Este Vinerea Mare, zi în care aceștia trebuie să stea departe de mesele îmbelşugate, să se roage și să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea