Rămâi conectat

Economie

ATENȚIE! Din acest an, formularul de impozit pe profit trebuie CERTIFICAT de un CONSULTANT FISCAL

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

formular-101Toți contribuabilii trebuie să-și certifice declarațiile de raportare a impozitului pe profit, pe care le depun anul acesta la la Fisc. Biroul de Asistență contribuabili al Agenţiei Naţionale de Administare Fiscală a confirmat pentru avocatnet.ro că, de la 1 ianuarie 2014, toate persoanele juridice trebuie să-şi ceritfice declaraţia anuală de impozit pe profit.

Certificarea declaraţiilor a fost introdusă acum şase ani, dar aplicarea ei a fost amânată de trei ori, termenul fiind prelungit prin acte normative ale Guvernului. Anul trecut, Guvernul şi Ministerul de Finanţe n-au mai modificat termenul la care intră în vigoare certificarea declaraţiilor anuale de impozit pe profit, astfel că procedura se aplică de anul acesta.

Conform art. 83 alin. (5) din Codul de Procedura Fiscală, declaraţia fiscală anuală de impozit pe profit a contribuabililor persoane juridice, formularul 101, trebuie certificata de către un consultant fiscal, în condiţiile legii, cu excepţia celor pentru care este obligatorie auditarea.

Certificarea declaraţiilor anuale de impozit pe profit constă în verificarea exactităţii şi realităţii datelor înscrise în declaraţii pe baza informaţiilor şi documentelor prezentate de contribuabili. Astfel, consultantul fiscal emite o notă de certificare, care însoţeşte declaraţia anuală de impozit pe profit şi în care se menţionează dacă certificarea se face cu rezerve sau fără.

Certificarea obligatorie a declaraţiilor anuale de impozit pe profit a fost introdusă prin OG nr. 47/2007, prin care se stabilea că se aplică de la 1 ianuarie 2008. Apoi, prin OG nr. 19/2008, certificarea declaraţiilor a fost suspendată până la data de 1 ianuarie 2010, iar prin OUG nr. 35/2011, termenul de aplicare a prorogat până la 1 ianuarie 2013.

În plus, Legea nr. 162/2012, a amânat certificarea declaraţiilor anuale de impozit pe profit până la 1 ianuarie 2014. Până în prezent, Executivul şi Ministerul de Finanţe au lăsat nemodificat acest ultim termen de intrare în vigoare a certificării declaraţiilor anuale de impozit pe profit.

Conform Consiliului Consultanţilor Fiscali, în prezent, în Registrul consultanţilor fiscali şi al societăţilor de consultanţă fiscală sunt înscrişi 5.911 membri, persoane fizice, din care 4.529 consultanţi fiscali activi, precum şi un număr de 462 societăţi de consultanţă fiscală.

Sursa: avocatnet.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Economie

Economie

Românii înregistraţi pe platformele de criptoactive sunt de două-trei ori mai mulţi decât investitorii la bursă

Unirea Ziarul

Publicat

în

Românii înregistraţi pe platformele de criptoactive sunt de două-trei ori mai mulţi decât investitorii la bursă Românii înregistraţi pe platformele de criptoactive sunt de două-trei ori mai mulţi decât cei 178.000 de investitori consemnaţi pe Bursa de Valori Bucureşti, a afirmat, miercuri, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Alexandru Petrescu, la cea de-a 7-a ediţie […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea