Rămâi conectat
PSD Alba - Alegeri Locale 2024

Actualitate

Atenție, a început sezonul gripal! Institutul de Sănătate Publică anunță că peste 160 de cazuri au fost confiramte, iar două persoane au decedat

Ziarul Unirea

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024
Atenție, a început sezonul gripal! Institutul de Sănătate Publică anunță că peste 160 de cazuri au fost confiramte, iar două persoane au decedat

Joi s-a înregistrat debutul sezonului gripal, anunță Institutul Național de Sănătate Publice, fiind confirmate 165 de cazuri de gripă și două cazuri de deces. Potrivit unei informări a Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP, morbiditatea prin infecţii respiratorii acute s-a încadrat în intervalul aşteptat în săptămâna 6 – 12 ianuarie.

Activitatea gripală a evoluat cu intensitate scăzută, cu răspândire locală în judeţele Argeş, Braşov, Cluj şi Bucureşti şi cazuri sporadice în unele judeţe.

„La nivel naţional, numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute (gripă clinică, infecţii ale căilor respiratorii superioare şi pneumonii) a fost de 73.257, cu 19,5% mai mic comparativ cu cel înregistrat în aceeaşi săptămână a sezonului precedent (90.963) şi de 1,8 ori mai mare comparativ cu cel din săptămâna anterioară (39.657) – situaţie cauzată în principal subraportărilor din săptămâna anterioară, ca urmare a zilelor nelucrătoare (sărbătorilor legale). Au fost raportate la nivel naţional 692 cazuri de gripă clinică, mai puţine comparativ cu cele raportate în aceeaşi săptămână a anului precedent (1.155 cazuri)”, se arată în informare.

Au fost raportate 13 cazuri de infecţii respiratorii acute severe (SARI), cu 6 mai multe faţă de săptămâna precedentă, şi cu 18 mai puţine faţă de aceeaşi perioadă a sezonului precedent.

De la începutul sezonului 2019 – 2020 au fost înregistrate 2 decese confirmate cu virus gripal, tip A, subtip (H1)pdm09. În sezonul precedent, în perioada similară, au fost 12 decese confirmate cu virus gripal, din care 7 tip A, subtip (H1)pdm09, 4 – tip A, subtip H3 şi 1 – A nesubtipat.

De la începutul sezonului au fost confirmate 165 cazuri de gripă: 19 – cu virus AH3, 19 – cu virus AH, 20 cazuri gripă A nesubtipat, 107 cazuri gripa cu virus B.

Până pe 12 ianuarie au fost vaccinate antigripal 1.427.519 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătăţii.

Ministerul Sănătăţii a achiziţionat anul trecut 1,5 milioane de doze de vaccin antigripal, cu 200 de mii mai multe faţă de anul 2018. Iarna trecută au murit 199 de oameni din cauza gripei.

Cea mai eficientă vaccinare împotriva gripei este toamna, pentru ca organismul să aibă timp să producă anticorpi. Anul trecut, vaccinarea grupelor de risc a început în octombrie. În luna ianuarie 2019 s-a declanșat valul de îmbolnăviri, care a crescut în ritm accelerat, ceea ce a generat panică în rândul populației. Oamenii au luat cu asalt camerele de gardă ale spitalelor. La Institutul de boli infecționase „Matei Balș”, se prezentau la camera de gardă și peste o mie de persoane zilnic.

Epidemia de gripă a fost declarată oficial în 30 ianuarie 2019, iar ultimul deces a fost înregistrat în 3 mai.

Recomandările medicilor către populație au fost:

• Consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa și care poate stabili o eventuală indicație pentru spitalizare;

• Izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei;

• Respectarea etichetei tusei si strănutului (utilizarea de batiste de unica utilizare sau tuse/strănut la nivelul părții interne a articulației cotului);

• Igiena adecvată a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului;

• Purtarea echipamentului de protecție adecvat (măști, mănuși, halate) de către vizitatori si personalul medical;

• Vaccinarea antigripală.

Sursa: G4Media


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Mâncarea considerată junk-food ar putea să dispară din apropierea școlilor și grădinițelor: Ce prevede proiectul legislativ propus de Ministerul Sănătății

Bogdan Ilea

Publicat

în

Mâncarea considerată junk-food ar putea să dispară din apropierea școlilor și grădinițelor: Ce prevede proiectul legislativ propus de Ministerul Sănătății Ministerul Sănătății a propus un proiect legislativ care interzice comercializarea junk food-ului. Dacă va fi adoptat, vânzarea de pizza, chipsuri și sucuri va fi ilegală la o distanță mai mică de 500 de metri de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea