Rămâi conectat

Actualitate

Atenție! 26 mai, este ultima zi în care salariații pot redirecţiona 2% din impozitul pe venit către ONG sau biserici

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Luni,26 mai, este ultima zi în care salariații pot redirecţiona  2% din impozitul pe venit către ONG sau biserici.

Potrivit AJF Alba, “persoanele fizice care in 2013 au realizat venituri din salarii şi asimilate acestora, precum si cele care au obţinut in anul 2013 venituri din activităţi independente, cedarea folosinţei bunurilor (închiriere, arenda), activităţi agricole pentru care venitul net se stabileşte în sistem real, piscicultură, silvicultură, transferul titlurilor de valoare, altele decât părţile sociale şi valorile mobiliare în cazul societăţilor închise, operaţiuni de vânzare-cumpărare de valută la termen, pe bază de contract, precum şi orice alte operaţiuni similare, altele decât cele cu instrumente financiare tranzacţionate pe pieţe autorizate şi supravegheate de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare pot opta pentru virarea unei sume reprezentând până la 2% din impozitul datorat pe venitul net anual impozabil/câştigul net anual/câştigul net anual impozabil pentru susţinerea entităţilor nonprofit care se înfiinţează şi funcţionează în condiţiile legii sau a unităţilor de cult şi/sau, pot solicita restituirea cheltuielilor efectuate conform Legii nr.376/2004 privind bursele private, pentru acordarea de burse private potrivit art. 84 alin. (2) şi (3) din Codul fiscal, prin depunerea la organul fiscal de domiciliu a formularului 230 Cerere privind destinaţia sumei reprezentând până la 2% din impozitul anual şi deducerea cheltuielilor efectuate pentru economisirea în sistem colectiv pentru domeniul locativ, in cazul persoanelor cu venituri salariale, respectiv a formularului 200 Declaraţie privind veniturile realizate din România, in celelalte cazuri menţionate anterior, pana cel târziu in 26 mai 2014.

Se poate solicita direcţionarea sumei de 2% din impozit către o singură entitate nonprofit sau unitate de cult, fiind necesara completarea pe formularul 230/200 a denumirii, codului de identificare fiscala si a codului bancar IBAN al entităţii beneficiare.

Persoanele fizice care au avut venituri salariale pot solicita, de asemenea, prin formularul 230, deducerea din veniturile impozabile din salarii, obţinute la funcţia de bază, a cheltuielilor efectuate intre 01.01.2013-05.08.2013 pentru economisire în sistem colectiv pentru domeniul locativ, potrivit legii, în limita unei sume maxime egale cu 300 lei pe an. Aceasta facilitate a fost valabila in anul 2013 pana la data de 05.08.2013, data de la care a fost abrogata prin OG nr. 16/2013. In completarea cererii este necesar ca solicitanţii sa ataşeze, in copie, contractul de economisire-creditare in sistem locativ, documentul de plata a sumelor respective in anul 2013 in perioada menţionata (extras bancar), precum si adeverinţa de la angajatorul de la funcţia de baza, din care sa rezulte venitul baza de calcul si impozitul pe salarii reţinut la sursa in cursul anului 2013.

Formularele 230 si 200 se pot depune în format hârtie, direct la registratura organului fiscal sau la oficiul poştal, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire. Declaraţia 200 se poate depune si online, de către deţinătorii de certificat digital calificat, care au obţinut dreptul de utilizare a serviciului „Depunere declaraţii online”, (potrivit OMFP nr. 858/2008 modificat prin OMFP nr. 847/2009). Data depunerii formularului este data înregistrării acestuia la organul fiscal sau data depunerii la poştă, după caz.

Formularele se pun gratuit la dispoziţie contribuabilului la ghişeele unităţilor fiscale sau se pot descărca de pe site-ul A.N.A.F. www.anaf.ro, secţiunea Asistenţă contribuabili, rubrica Toate formularele cu explicaţii. Precizam ca formularele 200/230 identificate prin căutarea pe internet pot fi deja precompletate sau pot conţine erori, motiv pentru care recomandăm să utilizaţi pentru descărcarea acestora portalul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală www.anaf.ro. Opţiunea redirecţionării a 2% din impozitul pe venit către o anumita entitate beneficiara trebuie sa aparţină in exclusivitate contribuabilului care o exercita.

Depunerea formularului 230 sau 200 pentru anul 2013 dupa 26 mai 2014 atrage decaderea contribuabilului din dreptul de a-si exercita optiunea privind redirectionarea a 2% din impozitul pe venit, de a solicita restituirea cheltuielilor efectuate cu burse private sau, dupa caz, de a-si deduce din veniturile impozabile din salarii de la funcţia de bază, a cheltuielilor efectuate pentru economisire în sistem colectiv pentru domeniul locativ.”


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Hărțuirea unei ziariste de către PNL, semnalată în Raportul Departamentului de Stat al SUA privind situația drepturilor omului în România

Bogdan Ilea

Publicat

în

Hărțuirea unei ziariste de către PNL, semnalată în Raportul Departamentului de Stat al SUA privind situația drepturilor omului în România Duminică noaptea, Departamentul de Stat al Statelor Unite, a publicat un raport privind situația drepturilor omului în România. „Ministerul de Externe” al SUA” a discutat despre relația dintre partidele de guvernământ din România și hărțuirea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea