Rămâi conectat

Curier Județean

ASTĂZI: Pricesne de suflet, într-un concert extraordinar în Catedrala „Sfânta Treime” din Blaj

Ziarul Unirea

Publicat

în

Catedrala „Sfânta Treime” din Blaj găzduieşte, vineri seara, începând cu ora 18.00, un extraordinar concert de colinde evenimentul fiind organizat de Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba.

Concertul cuprinde un program divers de pricesne în interpretarea unor îndrăgiţi artişti din judeţul Alba precum Roxana Reche, Maria Filimon, Floricica Moga, Cătălin Haşa, Dorina Nariţa, Leontina Fărcaş. În program sunt incluse şi recitaluri susţinute de Grupul vocal „Muguri de tezaur”, Grupul vocal al Facultăţii de Teologie Ortodoxă Alba Iulia şi Cvartetul de Coarde „Augustin Bena” al Judeţului Alba. Aranjamentul şi conducerea muzicală concertelor sunt realizate de Alexandru Pal.

Evenimentul este organizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Blaj.

Concertul de la Blaj face parte dintr-un amplu turneu de pricesne pe care Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba şi Consiliul Judeţean Alba îl organizează în Postul Sfintelor Sărbători de Paşti în judeţele Alba, Sibiu şi Cluj, cu sprijinul Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia, Mitropoliei Ardealului şi Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului. În cadrul turneului au avut loc evenimente similare la Alba Iulia şi Sibiu, iar următoarea perioadă sunt programate concerte în Aiud (2 aprilie), Cluj-Napoca (7 aprilie), Cugir (8 aprilie), Teiuş (9 aprilie) şi Câmpeni (12 aprilie).

„Priceasna este o cântare religioasă curată pe care le-o oferim din suflet credincioşilor care vor veni la concertele noastre. Am deschis acest turneu de pricesne la Alba Iulia şi am continuat la Sibiu, iar în cele două oraşe ne-am bucurat de oameni minunaţi care au venit cu sufletele deschise să primească darul nostru, un dar prin care ne pregătim de Marele Praznic al Învierii Domnului. În această seară ne oprim la Blaj şi îi aşteptăm pe blăjeni cu mare drag la un eveniment de suflet şi pentru suflet” a spus Alexandru Pal, managerul Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba.

***

Priceasna semnifică o cântare bisericească ortodoxă care acoperă intervalul din timpul Sfintei Liturghii în care preotul şi credincioşii se împărtăşesc. Denumirea pricesnelor vine din slavonă de la cuvântul „prĕčĩstĩna” ce se traduce ca „preacurata”, iar, în timp, această sintagmă a devenit generică pentru o gamă largă de cântece aparţinând folclorului religios românesc. Pricesnele româneşti au un conţinut tematic variat, centrat în special pe comportamentul moral creştin, rugăciune de iertare şi mulţumire şi laudă la adresa lui Dumnezeu, a Preacuratei Fecioară Maria şi a sfinţilor. Pricesnele sunt cântate de grupuri teologice în special în biserici dar au intrat şi în repertoriul unor artişti populari păstrători ai folclorului şi valorilor autentice româneşti.

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Cu rezultate spectaculoase în campaniile precedente, cercetările arheologice de la Râmeţ şi Oarda continuă şi în 2024

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cu rezultate spectaculoase în campaniile precedente, cercetările arheologice de la Râmeţ şi Oarda continuă şi în 2024 Două şantiere arheologice unde au fost făcute unele dintre cele mai importante descoperiri din ultimii ani din Alba, de la Râmeţ – în zona denumită de localnici „Gugu”, şi la Oarda – zona „Bulza”, vor continua şi în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea