Rămâi conectat

Actualitate

ASTĂZI: NATO primește cel mai nou membru al său. Despre ce țară este vorba

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

ASTĂZI: NATO primește cel mai nou membru al său. Despre ce țară este vorba

Finlanda a devenit oficial marți membru al alianței militare NATO, a anunțat biroul președintelui finlandez. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a confirmat că Finlanda se va alătura alianței. El a făcut anunțul într-o conferință de presă, după cel făcut de Finlanda.

Reacția Rusiei nu s-a lăsat așteptată. Ministrul adjunct de Externe al Rusiei, Alexandr Grușko, a declarat luni că Rusia își va întări capacitatea militară în regiunile sale de vest și nord-vest ca răspuns la intrarea Finlandei în NATO.

„O parte din măsuri au fost deja anunțate. Ne vom consolida potențialul militar în direcția vest și nord-vest. În cazul în care forțele și echipamentele altor țări ale NATO vor fi staționate în Finlanda, vom lua măsuri suplimentare pentru a asigura în mod fiabil securitatea militară a Rusiei”, a declarat adjunctul lui Serghei Lavrov, citat de Reuters.

Ziua de marți, când Finlanda va adera oficial la NATO, „va fi o zi bună pentru securitatea Finlandei, pentru securitatea nordică și pentru NATO în ansamblu”, a spus Stoltenberg.

Referitor la Suedia, care a solicitat și ea să adere la blocul nord-atlantic în același timp cu Finlanda în luna mai, dar a cărei candidatură de aderare este încă blocată de Turcia, Stoltenberg a spus că arborarea drapelului Finlandei „este bună și pentru Suedia”.

El spune că va continua să lucreze și la finalizarea procesului de aderare al Suediei.

„Toţi cei 30 de aliaţi din NATO au ratificat protocolul de aderare. Aştept cu nerăbdare arborarea drapelului Finlandei la sediul NATO în zilele următoare”, a scris Stoltenberg pe Twitter la finele săptămânii trecute.

La Bruxelles va avea loc în 4 şi 5 aprilie o reuniune a miniştrilor de externe din NATO.

Jens Stoltenberg a spus, într-un interviu pentru Politico, că obiectivul lui e ca și Suedia să adere la Alianţa Nord-Atlantică până în iulie, la Summitul de la Vilnius din 11-12 iulie.

Stoltenberg a salutat ratificarea de către parlamentul turc a aderării Finlandei la NATO şi a susţinut că Suedia s-ar putea alătura în curând Alianţei Nord-Atlantice.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vagoane suplimentare la unele trenuri în minivacanța de 1 Mai și Paști 2024

Unirea Ziarul

Publicat

în

Vagoane suplimentare la unele trenuri în minivacanța de 1 Mai și Paști 2024 Din cele 20 de trenuri introduse temporar spre litoral, niciunul nu oprește în județul Alba *Călătoria cu trenurile CFR de la Oradea la Mangalia, lungă „cât o zi de post”! În perioada 30 aprilie/1 mai – 6/7 mai, cu prilejul minivacanței de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea