ASTĂZI: La Sălciua reînvie tradiția unuia dintre cele mai mari târguri de animale din Apuseni. Premii pentru cele mai frumoase taurine de pe Valea Arieșului, vânzare de unelte agricole și expoziție etnografică

PRO ROMÂNIA - Alegeri parlamentare 2020

În comuna Sălciua reînvie tradiția unuia dintre cele mai mari târguri de animale din Apuseni, vechi de peste 100 de ani. În 10 august 2017, Primăria comunei, în parteneriat cu Grupul de Acțiune Locală din Munții Metaliferi, Trascău și Muntele Mare (GAL), Consiliul Județean și Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, organizează evenimentul ”Târgul din Sălciua”.

Spre deosebire de anii anteriori, când a funcționat doar un simplu târg de animale, de această dată vizitatorii vor putea să asiste la câteva manifestări interesante. Potrivit primarului Vasile Lombrea, unul dintre punctele de atracție ale târgului va fi expoziția de taurine, la care vor putea participa crescători din comună și din localitățile învecinate.

USR - Alegeri parlamentare 2020

Proprietarii celor mai arătoase taurine vor fi premiați de către organizatori. De asemenea, va exista și o expoziție etnografică cu vânzare la care sunt invitați să participe meșteri populari din localitățile componente ale GAL-ului. Tot în program este inclusă și o expoziție cu vânzare de utilaje agricole specifice zonei montane. La final, se va desfășura un program artistic susținut de formațiile Centrului de Cultură ”Augustin Bena” și ale comunelor Sălciua, Unirea, Stremț și Livezile. Intrarea participanților este liberă. Susținerea financiară a evenimentului este asigurată printr-un proiect al Grupului de Acțiune Locală.

PMP - Alegeri parlamentare 2020

Târgul care se organizează în comuna Sălciua are o istorie de 110 ani. În 1907, Mihail Gaja, Vasile Cioara, Matei Popa Duma, Ioan Popa Gligan, Vasile Groza, Dumitru Duma, Vasile Moisă și Vasile Baciu au fost cei care au luptat pentru câștigarea dreptului de a organiza târguri de animale în Sălciua.

„Acești oameni sunt aceeia care au câștigat primele târguri din Sălciua, fiind în Deputăție la Budapesta și mult trudindu-se”, spune Vasile Câmpean în lucrarea „Monografia istorică a comunei Sălciua”.

„Deputațiunea” a fost la Budapesta pentru a obține dreptul de a ține târguri în 20 octombrie (târgul oilor) și în 4 aprilie (târgul mieilor). Ulterior, numărul târgurilor a crescut la șase pe an. Faptul că Sălciua are un potențial agricol ce rivalizează cu multe localități de câmpie este dovedit și acum de târgurile de țară de aici, în care se adună animale mai multe decât în târgurile celorlalte așezări de pe Valea Arieșului.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419