Rămâi conectat

Politică Administrație

ASTĂZI: Guvernul Dăncilă, faţă în faţă cu moţiunea, dezbătută şi votată în Parlament

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Va fi sau nu va mai fi guvernul Dăncilă de astăzi? Paralmentarii sunt chemați să dea răspunsul la această întrebare, prin votul asupra moțiunii de cenzură.

Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă va fi dezbătută şi votată joi în Parlament. Moţiunea, intitulată „Ca să reconstruim România, Guvernul Dăncilă trebuie demis de urgenţă!”, are 237 de semnături de la parlamentari PNL, USR, PMP, PRO România, ALDE, UDMR, minorităţi naţionale, dar şi două de la PSD, conform liderului liberalilor, Ludovic Orban.

Iniţiatorii moţiunii de cenzură solicită votul parlamentarilor pentru demiterea Guvernului, considerat „cel mai nociv” din ultimii 30 de ani şi arată că, imediat după acest moment, opoziţia va propune „cea mai bună soluţie guvernamentală pentru români”, anticipându-se că soluţia benefică este un „guvern suplu”, cu 15 ministere.

Ieri, doi parlamentari social-democrați, care trecuseră la Pro România și promiteau că vor vota moțiunea, s-au întors la PSD. Cert este că liderii PSD se declară siguri sută la sută că Guvernul va rămâne în funcție, în timp ce opoziția e convinsă că va reuși să îl demită.

Alina Gorghiu, senator PNL: O moțiune de cenzură nu are farmec dacă n-ai emoții. Sper însă să avem succes.

Valeriu Steriu, deputat PSD: Vom avea mâine mult mai puține voturi decât semnăturile depuse acum o săptămână.

Optimismul e împărtășit de ambele tabere, și de putere, și de opoziție.

Cei de a PSD sunt încurajați și de faptul că doi colegi care plecaseră la Pro România s-au întors în partid hotărâți să sprijine Guvernul.

Adrian Ţuţuianu, senator Pro România: Cred că s-au decredibilizat. Pentru că nu poți să te plimbi într-o săptămână de la un partid la altul și să încerci să spui de fiecare dată altceva.

Mihai Fifor, secretarul general al PSD: Eu nu știu ce a pus opoziția pe masă ca să încerce să convingă pe cineva să voteze împotriva acestui guvern.

Adversarii cabinetului își fac deja planuri pentru ce va fi după căderea Guvernului, în timp ce Viorica Dăncilă e cu gândul la remanierea echipei.

Călin Popescu-Tăriceanu, preşedintele ALDE: O văd pe dna Dăncilă foarte disperată. Își face curaj singură și, pe de altă parte, în discursul pe care l-a ținut ieri încerca să fâlfâie tot felul de amenințări, să le spunem așa, care ar plana asupra parlamentarilor PSD în cazul în care votează moțiunea.

Viorica Dăncilă, preşedintele PSD: Nu le-am promis nimic. Am avut discuții legate de România, legate de responsabilitatea pe care o au, discuții legate de obligația pe care o au față de cei care au votat și anume aceea a implementării programului de guvernare.

Iniţiatorii susţin că soluţia după demiterea Guvernului PSD înseamnă şi adoptarea unui program de guvernare responsabil, orientat către dezvoltarea şi modernizarea ţării şi către prosperitatea reală a fiecărui român.

„Vom putea reaşeza România pe drumul ei firesc: prin investiţii publice majore, prin utilizarea fondurilor europene, printr-o creştere economică solidă bazată pe producţie şi exporturi, prin servicii publice de cea mai bună calitate”, se afirmă în moţiune.

În document se arată că Guvernul nu mai are majoritate parlamentară şi nu mai are legitimitatea politică pentru a guverna ţara.

* Pentru ca moţiunea de cenzură să fie adoptată de Parlament sunt necesare 233 de voturi.

Potrivit configuraţiei parlamentare, grupurile care susţin moţiunea au: PNL – 95 de membri, USR – 40 de membri, UDMR – 30 de membri, PMP – 12 membri, iar PRO Europa – 41 de membri. Acestora li se adaugă 19 senatori neafiliaţi, provenind de la ALDE şi PRO România, dar şi o parte dintre cei 17 deputaţi ai minorităţilor naţionale.

De cealaltă parte, grupurile PSD, care susţin Guvernul, au 202 membri, cărora li se adaugă parlamentarii neafiliaţi, cel puţin şase, care au fost excluşi din ALDE după ce au acceptat nominalizări de posturi în Guvern sau au dorit să rămână alături de social-democraţi.

Votul la moţiunea de cenzură este secret cu bile.

Sursa: agerpres.ro, stiritvr.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Rețeaua de alimentare cu apă din Daia Română va fi reabilitată și extinsă. Proiectul a primit undă verde din partea APM Alba

Bogdan Ilea

Publicat

în

Rețeaua de alimentare cu apă din Daia Română va fi reabilitată și extinsă. Proiectul a primit undă verde din partea APM Alba Deoarece rețeaua existentă nu acoperă întreaga rază a comunei Daia Română, administrația se pregătește de reabilitarea și extinderea rețelei de alimentare cu apă sau apă uzată. Se propune realizarea rețelei de alimentare cu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea