Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

Asociația SPEROMAX Alba, solidară cu medicii de familie care refuză relația contractuală cu CAS: Resursele alocate generează discriminare

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Asociația Pensionarilor „SPERANȚA DE ALBA”   Asociația  SM „SPEROMAX” Alba și Asociația Pacienților Alba  „A.P.A.”, își exprimă  conștient și responsabil, solidaritatea cu demersul inițiat de medicii de familie din județul nostru cu privire la refuzul de a continua  relația contractuală cu CAS-Alba.

Totodată, cele trei organizații susțin solicitările  Asociației Medicilor de Familie „ASCLEPIOS” Alba  referitoare la măsurile urgente  ce trebuie adoptate pentru a elimina subfinanțarea și birocratizarea  medicinei primare.

Atragem atenția, atât opiniei publice cât și instituțiilor statului de la nivel local și central, că în fapt  ne aflăm în fața unei noi dovezi evidente că resursele în sănătate sunt  astfel alocate încât să genereze discriminare pe diferite domenii de activitate (vezi medicina primară în comparație cu serviciile spitalicești ) sau pentru diferite categorii profesionale din sistemul de sănătate românesc, respectiv între diferite zone ale țării (vezi provincie raportat la fondurile alocate capitalei țării ).

În repetatele luări de poziție ale reprezentanților Casei Naționale de Asigurări de Sănătate sau ale Casei Județene de Sănătate Alba, se invocă în mod demagogic faptul că „INTERESUL PACIENȚILOR ESTE PRIMORDIAL‚ pentru că realitatea este cu totul alta.  În toți cei peste douăzeci de ani de administrare a fondurilor publice din sănătate de casele de asigurări, atât CNAS cât și Ministerul Sănătății nu au facut decât să acționeze pompieristic și în virtutea interesului  partinic și electoral, indiferent ce culoare politică a  gestionat pupitrul de comandă din sănătate.

În ultimii zece ani medicina primară a devenit ”Cenușăreasa” sistemului medical românesc în totală contradicție cu strategiile din sănătate lansate atât la nivelul județului Alba, cât și la nivel național, ce susțin și  declară teoretic  că „MEDICINA PRIMARĂ VA FI BAZA PIRAMIDEI  SERVICIILOR MEDICALE”, fără ca în practică legislația și măsurile adoptate să subscrie acestui slogan. Pentru a beneficia de servicii medicale de calitate din partea Medicului de Familie la care sunt arondați, pacienții (asigurați) sunt conștienți că aceștia trebuie să fie plătiți decent, în contextul socio-economic actual.

Faptul că astăzi,  pentru o consultație medicul de familie primește echivalentul de regulă 5,5 puncte, care la nivelul anului 2017, la valoarea punctului de 2,2 lei, este plătită medicului de familie de către casa județeană cu 12.10 lei, la care se adaugă plata lunară /capita care este total insuficientă, putem afirma fără reținere că este „aprecierea și respectul  pe care   politicieni zilelor noastre o acordă atât nouă ca pacienți cât și medicilor noștri de familie.

Înțelegem și  atitudinea medicilor de familie care au considerat de cuviință să nu întrerupă relația contractuală cu CAS-Alba ,  însă ne exprimăm în final totala disponibilitate de a susține acțiunile asociației ASCLEPIOS în ceea ce privește  modificările legislative ce se impun  pentru a schimba în bine starea medicinei primare românești. Iar ca un mic, dar sugestiv amănunt, cum și cui au crescut veniturile în sănătate, din informațiile existente pe site-ul CAS-Alba, am constatat că în luna noiembrie 2017, din totalul de 202 cabinete de Medicină de Familie aflate în relație contractuală cu casa județeană, doar șaisprezece medici de familie (cca 7,92% din total cabinetelor) au realizat venituri mai mari decât  salariul de încadrare al Președintelui –Director general al unei Case Județene de Asigurări care, ca   urmarea  creșterilor salariale din septembrie 2017 (Lista functii la data de 29.09.2017, cf. Legea cadru nr. 153-2017)  este de 17.516 lei/luna.

Asociația Pensionarilor ”SPERANTA DE ALBA”

Asociația SM SPEROMAX                 

Asociația Pacienților Alba A.P.A


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Bărbatul care a agresat sexual o femeie în camera unui hotel din Alba Iulia, trimis în judecată

Unirea Ziarul

Publicat

în

Bărbatul care a agresat sexual o femeie în camera unui hotel din Alba Iulia, trimis în judecată Un agresor deosebit de periculos, care a violat o femeie în camra unui hotel din Alba Iulia, a fost trimis din nou în judecată. Incidentul a avut loc în noaptea de 29 spre 30 ianuarie 2024. Bărbatul a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea