Rămâi conectat

Curier Județean

Asociația SPEROMAX Alba, solidară cu medicii de familie care refuză relația contractuală cu CAS: Resursele alocate generează discriminare

Publicat

în

Asociația Pensionarilor „SPERANȚA DE ALBA”   Asociația  SM „SPEROMAX” Alba și Asociația Pacienților Alba  „A.P.A.”, își exprimă  conștient și responsabil, solidaritatea cu demersul inițiat de medicii de familie din județul nostru cu privire la refuzul de a continua  relația contractuală cu CAS-Alba.

Totodată, cele trei organizații susțin solicitările  Asociației Medicilor de Familie „ASCLEPIOS” Alba  referitoare la măsurile urgente  ce trebuie adoptate pentru a elimina subfinanțarea și birocratizarea  medicinei primare.

Atragem atenția, atât opiniei publice cât și instituțiilor statului de la nivel local și central, că în fapt  ne aflăm în fața unei noi dovezi evidente că resursele în sănătate sunt  astfel alocate încât să genereze discriminare pe diferite domenii de activitate (vezi medicina primară în comparație cu serviciile spitalicești ) sau pentru diferite categorii profesionale din sistemul de sănătate românesc, respectiv între diferite zone ale țării (vezi provincie raportat la fondurile alocate capitalei țării ).

Elit - Gustul Desăvârșit

În repetatele luări de poziție ale reprezentanților Casei Naționale de Asigurări de Sănătate sau ale Casei Județene de Sănătate Alba, se invocă în mod demagogic faptul că „INTERESUL PACIENȚILOR ESTE PRIMORDIAL‚ pentru că realitatea este cu totul alta.  În toți cei peste douăzeci de ani de administrare a fondurilor publice din sănătate de casele de asigurări, atât CNAS cât și Ministerul Sănătății nu au facut decât să acționeze pompieristic și în virtutea interesului  partinic și electoral, indiferent ce culoare politică a  gestionat pupitrul de comandă din sănătate.

În ultimii zece ani medicina primară a devenit ”Cenușăreasa” sistemului medical românesc în totală contradicție cu strategiile din sănătate lansate atât la nivelul județului Alba, cât și la nivel național, ce susțin și  declară teoretic  că „MEDICINA PRIMARĂ VA FI BAZA PIRAMIDEI  SERVICIILOR MEDICALE”, fără ca în practică legislația și măsurile adoptate să subscrie acestui slogan. Pentru a beneficia de servicii medicale de calitate din partea Medicului de Familie la care sunt arondați, pacienții (asigurați) sunt conștienți că aceștia trebuie să fie plătiți decent, în contextul socio-economic actual.

Faptul că astăzi,  pentru o consultație medicul de familie primește echivalentul de regulă 5,5 puncte, care la nivelul anului 2017, la valoarea punctului de 2,2 lei, este plătită medicului de familie de către casa județeană cu 12.10 lei, la care se adaugă plata lunară /capita care este total insuficientă, putem afirma fără reținere că este „aprecierea și respectul  pe care   politicieni zilelor noastre o acordă atât nouă ca pacienți cât și medicilor noștri de familie.

Înțelegem și  atitudinea medicilor de familie care au considerat de cuviință să nu întrerupă relația contractuală cu CAS-Alba ,  însă ne exprimăm în final totala disponibilitate de a susține acțiunile asociației ASCLEPIOS în ceea ce privește  modificările legislative ce se impun  pentru a schimba în bine starea medicinei primare românești. Iar ca un mic, dar sugestiv amănunt, cum și cui au crescut veniturile în sănătate, din informațiile existente pe site-ul CAS-Alba, am constatat că în luna noiembrie 2017, din totalul de 202 cabinete de Medicină de Familie aflate în relație contractuală cu casa județeană, doar șaisprezece medici de familie (cca 7,92% din total cabinetelor) au realizat venituri mai mari decât  salariul de încadrare al Președintelui –Director general al unei Case Județene de Asigurări care, ca   urmarea  creșterilor salariale din septembrie 2017 (Lista functii la data de 29.09.2017, cf. Legea cadru nr. 153-2017)  este de 17.516 lei/luna.

Asociația Pensionarilor ”SPERANTA DE ALBA”

Asociația SM SPEROMAX                 

Asociația Pacienților Alba A.P.A


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

Jandarmii din Alba vor asigura măsurile de ordine și siguranță publică la evenimentele din weekend. Recomandări pentru participanți

Publicat

în

Jandarmii din Alba vor asigura măsurile de ordine și siguranță publică la evenimentele din weekend. Recomandări pentru participanți

În perioada 5-7 august 2022, efective din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean “Avram Iancu” Alba vor acționa alături de celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne pentru asigurarea și menținerea climatului de ordine și siguranță publică la manifestările care vor avea loc pe raza județului Alba.

Vor fi în atenție manifestări cultural-artistice, tradiționale și religioase precum : „Truk Tuning Art – TTA 2022” (paradă de camioane), zilnic începând cu ora 18.00, în Cetatea Alba Carolina; „Roșia Montană ALIVE” (festival de muzica, film și teatru), zilnic începând cu ora 15.00 în comuna Roșia Montană;

„Zilele Comunității Maghiare din Unirea” – în localitatea Unirea; „Descoperă Rowmania”, concurs de vâslit, începând cu ora 09.30, zona podului peste Mureș; „Poezii pe șase roți”, interval orar 16.00 – 22.00, Strada Muzeului din Cetatea Alba Carolina.

Elit - Gustul Desăvârșit

Jandarmeria Alba recomandă participanților la aceste manifestări să respecte măsurile dispuse de organizatori și forțele de ordine, să adopte un comportament civilizat, să nu se implice în conflicte de orice natură, iar dacă observă persoane care manifestă un comportament antisocial să se adreseze celei mai apropiate patrule de ordine publică.

Dacă vă aflați într-o situație dificilă sau dacă sunteți martorii săvârșirii unor fapte antisociale, solicitați ajutorul jandarmilor sibieni sau apelați numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Dotări noi pentru serviciul de administrare a domeniului public din Șibot: Licitația, lansată în SEAP

Publicat

în

Dotări noi pentru serviciul de administrare a domeniului public din Șibot: Licitația, lansată în SEAP

Primăria comunei Șibot a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, o licitație pentru achiziționarea unui tractor dotat cu remorcă și mașină de tăiat tufișuri și gard viu.

Valoarea totală estimată a contractului este între 388.900 lei, fără TVA.

Comuna Șibot și-a propus pe termen scurt și mediu creșterea calității serviciilor furnizate către cetățeni fapt care implică printre multe acțiuni ți activități și dotarea serviciilor publice cu echipamente și utilaje specifice pentru gestionarea domeniului public al localităților. Prezenta achiziție reprezintă o etapă importantă spre creșterea calității serviciilor publice la nivelul comunei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Achiziționarea unui tractor dotat cu remorcă și mașină de tăiat tufișuri și gard viu are loc în contextul dorinței comunei Șibot de a îmbunătății serviciile publice furnizate către cetățeni. Comuna Șibot nu deține în acest moment un utilaj performant care să poată fi folosit de serviciile publice în vederea unor activități și munci curente pentru administrarea și îmbunătățirea spațiilor publice.

De multe ori spațiile verzi din domeniul public rămân neamenajate corespunzător deoarece primăria nu deține utilaje capabile să actioneze rapid atunci când o nevoie este identificată. Achiziționarea tractorului și a echipamentelor specifice va duce la îmbunătățirea serviciilor publice prin asigurarea administrării optime a spațiului ce reprezintă domeniul public al comunei.

Prezenta achiziție se înscrie într-o inițiativă pe termen lung a comunei Șibot de a moderniza și de a eficientiza activitatea unității administrativ teritoriale. Pe viitor comuna are în obiective digitalizarea serviciilor publice și specializarea și instruirea permanentă a personalului aflat în slujba cetățeanului.

Produse solicitate

  • TRACTOR 1 BUC
  • REMORCĂ 1 BUC
  • MAȘINA DE TĂIAT TUFIȘURI ȘI GARD VIU RETROPURTATĂ 1 BUC


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Firmă arsă la buzunare pentru ca nu a astupat gropile pe o stradă din Alba Iulia. Viceprimarul Popescu: „Cine greșește, plătește”

Publicat

în

Firmă arsă la buzunare pentru ca nu a astupat gropile pe o stradă din Alba Iulia. Viceprimarul Popescu: „Cine greșește, plătește”

O firmă a fost amendată în decembrie anul trecut de polițiștii locali din Alba Iulia pentru neîndeplinirea obligației de a readuce la stadiul inițial un drum pe care s-au efectuat lucrări.

„Firmele care nu respectă legea și care le provoacă albaiulienilor disconfort vor continua să fie amendate! Le reamintesc prestatorilor de utilități care derulează lucrări în municipiul Alba Iulia că au obligația de a lăsa drumurile la stadiul inițial. Mai pe românește, așa cum le-au găsit.

Azi, o instanță de fond a dat dreptate Primăriei municipiului în cazul unei amenzi de 20.000 de lei. Amenda a fost aplicată anul trecut unei firme de către Biroul Disciplina în Construcții, din cadrul Poliției Locale. Motivul: neîndeplinirea obligației de a readuce la stadiul inițial un drum pe care s-au efectuat lucrări.

Elit - Gustul Desăvârșit

La ora actuală, la nivelul municipiului, cu precădere în cartierul Cetate, există mai multe “șantiere” care au legătură cu utilitățile publice. Așadar, anunț executanții să respecte obligațiile care le revin.

Există o vorbă care spune că „Numai cine nu muncește nu greșește”. Eu o prefer, ca viceprimar, pe aceea că „Cine greșește, plătește”. Mai ales când vine vorba de lege și de albaiulieni”, a scris viceprimarul Emil Antoniu Popescu pe facebook.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare